Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. Yılın son toplantısında konuşan Başkan Çetin, ekonomide güven verici reform adımların atılmasıyla sermaye girişinin artırılabileceğini belirterek, “Bunu yapmazsak 2019 kayıp yıl olabilir” diye konuştu

 

ATSO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin 2018 yılının değerlendirmesini yaptığı konuşmasında ekonomideki daralmanın devam ettiğini belirtti. 2019 yılında Türkiye ekonomisinde küçülme beklendiğini söyleyen Başkan Çetin, “2018 yılı ekonomide 2009 sonrasındaki en olumsuz yıl olmuştur. Bu yılın son üç ayında ekonomide küçülme olduğunu öncü göstergeler ortaya koymaktadır. Önümüzdeki 4-5 ay daha ekonomide yavaşlama devam edecek. Birçok kurum 2019’da Türkiye ekonomisinde küçülme bekliyor. Eksi 3 bekleyen kurumlar var, ama artı 3 bekleyen kurum yok. İlk iki çeyrek sert küçülme zaten artık herkesin kabul ettiği bir durum, üçüncü çeyrekten sonra büyüme başlasa, yıllık büyüme pozitif olsa bile düşük kalacak. Maalesef gelişmiş ülkelerin yüzde 3’e yakın büyüdüğü bir dönemde biz ekonomide resesyon veya stagflasyon konuşuyoruz. Ekonomide finansman sorunu devam etmektedir. 2019 yılı, dünyada paranın azalacağı, dünya ekonomisinde yavaşlamanın başlayacağı bir yıl olmaya adaydır. Bu beklentiler nedeniyle son günlerde borsalarda ve petrol fiyatında sert düşüşler yaşanmaktadır. Euro-Dolar paritesinin önce 1.1’e daha sonra 1.20 yönünde hareketi beklenmektedir. Türkiye’de dövizin seyri dışardan sermaye girişine, bizim faiz oranlarımıza ve dünyaya güven vermemize bağlı olacaktır. Enflasyonda kırılma olana kadar faizlerde büyük indirim yapılamaz. Bu politika devam ederse dövizde enflasyona paralel bir artış beklemek gerçekçi olacaktır” şeklinde konuştu.

 

“HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

 

Ekonomide daralma nedeniyle asıl sorunun yeni başladığını vurgulayan Başkan Davut Çetin, durgunluğun kaynak girişi olana kadar devam edeceğini belirterek, hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Çetin, “2018 yılını turizmde yüzde 30, vergi tahsilatında yüzde 34, konut satışında yüzde 5 artışla kapatıyoruz. Karşılıksız çek oranı geçen yıl ile aynıdır. Bu yıl kredi artışımız aynı olmasına rağmen, mevduat artışında ve KDV tahsilatında fark atmış durumdayız, Antalya’da takibe düşen kredi oranı yüzde 3.3 olmuştur, Hazirana göre bir miktar artmıştır, ama geçen yıla göre henüz normal düzeyde görünmektedir. Veriler piyasayı gecikmeli izlediği için piyasadaki sıkıntıyı göremiyoruz. Herkes birkaç ay idare etti, fakat enflasyon alım gücünü ve talebi çok düşürdü. Ekonomide daralma nedeniyle asıl sorunun yeni başladığını söyleyebiliriz. Maalesef bu durgunluk ekonomiye kaynak girişi olana kadar devam edecektir. Önümüzdeki aylar dünyada doların güçlenebileceği, sermaye hareketleri olabilecek aylardır. Bu nedenle dikkatli, hazırlıklı olmalıyız. Böyle zamanlarda imkanı olan ortaklık yaparak sermaye güçlendirmelidir” ifadelerini kullandı.

 

“REFORM ŞART”

 

“Ekonomide mucize yoktur” diyen ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye için reformlardan başka yolun olmadığını dile getirerek, “Geçen ay asgari ücret artsın, ama SGK prim indirimi yapılsın demiştik. Asgari ücret yüzde 26 arttı, ama prim indirimi yapılmadı, bu şekilde bütün maliyet bize yüklendi. Oysa en azından asgari ücretten gelir vergisi almaktan vazgeçilmeliydi. Bu şekilde ücret artışı KOBİ’ler için çok ağır olmuştur. Satışlar canlı olsa bu maliyet fiyatlara yansıtılabilir ve bir nebze karşılanır. Ama bu durgunlukta birçok işletmede bu artışı karşılayacak mali güç yoktur. Dolayısıyla istihdam maliyetlerinin düşürülmesine dönük yeni önlemler mutlaka alınmalıdır. 2019 yılı için prim indirimi getirilmeli ve ayrıca zorunlu istihdam düzenlemelerinden vazgeçilmelidir. Elektriğe, doğal gaza indirim, otomotiv ve beyaz eşyada KDV indirimi, ekmek ve toplu ulaşıma zam yapılmamasıyla enflasyon baskılanmaya çalışılmaktadır. Enflasyon bu önlemlerle geçici olarak düşecektir, ama önemli olan kalıcı istikrardır. Ekonomide mucize yoktur, Türkiye için reformlardan başka bir yol da yoktur. Kayıt dışı ekonominin azaltılması, vergi reformu, imar rantının vergilendirilmesi, kayıtdışı istihdamın azaltılması, SGK prim indirimi, enerji ve diğer temel girdi sektörlerinde rekabetin artırılması gibi reformların hızla ele alınması, ekonomideki yükün adil bir şekilde paylaştırılması gereklidir” dedi.

 

MÜZE ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

 

Son olarak Antalya Müzesi’nin EXPO alanına taşınması konusunda açıklama yapan Başkan Çetin, “Müze binasının yenilenmesi konusu gündeme geldiğinde, arkadaşlarımız mevcut müze alanının karayolları sosyal tesis alanına ve arka kısma doğru genişletilmesini ve yeni bir anıt bina projesi yapılmasını önermişlerdi. Komitemiz bununla ilgili olarak çok uğraştı, bu kürsüden defalarca dile getirdik, ama arka arkaya seçim süreçleri nedeniyle konu ortada kaldı. Müzenin EXPO alanına taşınması fikri gündeme gelince, ANSİAD da bu konuya ilgi gösterdi ve birkaç aydır bu konuda görüşmeler yapıyoruz. Burada önemli olan Antalya için en güzel seçeneğin bulunması ve uygulanmasıdır. Antalya müzesinin yerinin tarihi bir anlamı vardır. Orada karayolları sosyal tesis alanını da kapsayacak şekilde uluslararası yarışmayla yeni bir proje yapılmalıdır. Böylece Antalya güzel bir sembol eser kazanır, Antalya’da kent turizmine, kent ticaretine fayda sağlar” sözlerine yer verdi. FATMA ARSLAN / ANTALYA GÜNDEM