Yaz kış evimizin temel direği domates son günlerde fiyatı ile adeta el yakıyor. Rusya ile yaşanan siyasi gerginlik sırasında kilosu 1 liraya kadar düşen ve kimsenin adeta yüzüne bakmadığı domates son günlerde yanına kimseyi yanaştırmıyor. Geçen yıl seralara çok ekilen domatesler para etmeyince bu sene üreticiler domates yerine başka mahsul ekti. Geçen yıla nazaran yüzde 30 daha az ekilen domatese bir de don darbesi eklendi. Antalya’daki seraları don vurunca domates fiyatları tavan yaptı. Seralarda domates hasadı sona ererken, fiyatların düşmesi için tarla mahsulü domateslerin çıkması bekleniyor.
FİYATLAR İNMEYECEK
sebze fidesi üreticileri “Biz yıl 20 milyon adet fide ürettik. Domates ekimi bu sene yüzde 30 azaldı. Geçen yıl çok ekilen domates fiyatları dibe vurdu. Bu da üreticileri farklı ürünler ekmeye sevk etti. Antalya’da bin dönüm sera dondan zarar gördü. Seralarda sezon sonu olması eklenince fiyatlar tavan yaptı. Domates fiyatlarının düşmesi tarla mahsulünün çıkmasına bağlı. Domates tarlada haziran ayı gibi çıkmaya başlar. Bu zamana kadar fiyatlar bu seviyelerde seyreder” dedi.
İHRACAT ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
Üreticiyi tatmin edecek fiyatların geçerli olması için ihracatın olmazsa olmaz olduğunu anlatan üreticiler "Kuzey Irak’a çalışan şuan bir firma var. Avrupa’ya, Rusya’ya Ukrayna’ya domates çalışan bir firmamız yok. Önümüzdeki ay bu firmaların önü açılmaz ise Rusya pazarımızın önü açılmazsa fiyatlarda sıkıntı yaşayabiliriz. Kışın da yine geç hasattan dolayı fiyatlarımız 2,5-3 lira seviyesinde seyrediyordu. Biz şimdi yetkililerimizden, ilgili bakanlığımızdan, daha önce söylediğimiz gibi Rusya ve diğer alternatif pazarlarımızın açılması için ivedilikle çalışma bekliyoruz" diye konuştu.
Selattin Yetkin