YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Kesilenlerin yerine yenisini koyamayan besici dertli

Her geçen gün kan kaybeden besici dert küpü haline geldi. Yükselen girdi maliyetlerden dolayı borç batağına giren besicinin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını söyleyen Antalya Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı, “Besici gelen zamlardan dolayı yok olma noktasına geldi. Şu anda hayvanlar kesiliyor ve yerine yeni hayvan alınmıyor. Ahırlar yavaş yavaş boşalmaya başladı” dedi

Her geçen gün kan kaybeden besici dert küpü haline geldi. Yükselen girdi maliyetlerden dolayı borç batağına giren besicinin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını söyleyen Antalya Damızlık ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Metin Yaraşçı, “Besici geçen yıldan bu yana yeme gelen zamlardan dolayı yok olma noktasına geldi. Şu anda hayvanlar kesiliyor ve yerine yeni hayvan alınmıyor. Çünkü besici para kazanmıyor. Yeme geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 80 zam geldi. Et fiyatları ise yaklaşık 2 yıldır yerinde sayıyor. Girdi maliyetleri yüzde 70 arttı. Bu şartlarda ayakta kalamayız. Her sektörde sorun var ancak hayvancılığa daha fazla dikkat etmek zorundayız ve verilen destekler yeniden gözden geçirilmeli. Hayvanını kesen besici bir daha hayvan almıyor. Para kazanılmadığı için ahırlar yavaş yavaş boşalıyor. Gelen zamlar hepimizin belini büktü. Hayvancılık para etmediği için besici birer, ikişer hayvancılığı bırakıyor. Damızlıklarımız bile peyder pey kesilmeye başlandı. Çünkü girdi maliyetleri artıyor, destekler yetersiz” ifadelerine yer verdi.

DEVLETİN İNEKLERİ

Süte yapılan zam hakkında da konuşan Başkan Yaraşçı, “Üretici süt zamlandı diyorlar ancak yapılan zam 50 kuruş ancak girdi maliyetleri ise artıyor. Biz girdi maliyetlerini baz alırsak sütün 3 lira 60 kuruş olması gerek. Fakat fiyat 2 lira 80 kuruş olarak kaldı. Bu fiyatın düşük olduğunu biliyor. Enflasyon yükseliyor diye tüketiciyi, üreticiye ezdirmem zihniyetiyle devam edersek ortada üretici kalmaz. Bu o kadar hassas olan bir konu ki üretici olmazsa tüketici neyi tüketecek? 13 buçuk ay boyunca süte hiçbir zam yapılmadı. 13 ay da 65 lira olan bir çuval yemin fiyatı 110 liraya çıktı. Yani yeme yüzde 80’ne yakın zam geldi. Hammaddeye yüzde 50-60 arasında zam geldi. Bu zamlara bakarsak süt fiyatının 3 lira 60 kuruş olmalı. Süt fiyatları 2 lira 80 kuruş olarak kaldı. Hatta biz bu fiyatın az olduğunu sanayicilerle görüştük. Onlar da bizimle aynı fiyatta ancak tarım bakanlığı üreticiyi korumak için bizi görmezden geldi. Bu zam üreticiye yeterli değil. Üretici her geçen gün geriye gidiyor. Bugün mezbahaneye gidin kesilen 10 hayvandan 7’si inek. Bu inekler üreticinin değil, devletin inekleri” şeklinde konuştu.

“BAŞKA ÜLKELERİN ÜRETİCİSİNİ BESLİYORUZ”

Türkiye’nin dışarıya bağımlı hale geldiğini söyleyen Başkan Metin Yarşçı, “Şu anda bir kısır döngü var. Sürekli içerideki üreticiler sıkılıyor. Onlar sıkıldıkça hayvanlarını kesmek zorunda kalıyor. Hayvan kesildikçe dışa bağımlı hale geliyoruz. Ülkeye geçitli yerlerden hayvanlar getiriliyor. Bu ülke dışarıya bağımlı kalmak zorunda kalıyor. Devletin parası başka ülkeye gidiyor. Biz başka ülkelerin üreticilerini destekliyoruz. Ülkede yaşayan üreticiler desteklenmeli. Buna hassas ve titiz davranılmalı” dedi.