YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Maaşın bir kısmını işveren yerine İşsizlik Fonu’nun yatırdığı, SGK’nın da önemli bir bölümünü karşılayan ve bu sayede pandemi döneminde işsizliğin artmasının önüne geçen Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), dün sona erdi. Pandemiden dolayı birçok iş yeri batarken, Antalya ise ekonomisi en çok küçülen illerin başında geliyor. ATSO Başkanı Davut Çetin, OSB Başkanı Ali Bahar ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Kısa Çalışma Ödeneği’nin mayıs ayı sonuna kadar uzatılmasını talep ettiler

Ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresi azalan çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenen Kısa Çalışma Ödeneği dün sona erdi. Kısa Çalışma Ödeneği’nin sonra ermesinin ardından çalışanlar ya normal çalışmaya geçecek ya da ücretsiz izne çıkarılacak. Pandemiden en çok etkilenen illerin başında gelen Antalya’nın hem turizmi hem de ticareti ağır darbe aldı. İşsizlikteki artışı frenleyen Kısa Çalışma Ödeneği’nden sonra neler olacağı merak konusu olurken, ATSO Başkanı Davut Çetin, OSB Başkanı Ali Bahar ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Kısa Çalışma Ödeneği’nin mayıs ayı sonuna kadar uzatılmasını talep etti. Başkanlar ekonomisi küçülen Antalya için özel bir çalışma yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Antalya’nın ekonomisinin yüzde 13 küçüldüğünü söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzatılması gerektiğini belirterek, “Kısa Çalışma Ödeneği’nin kesinlikle uzatılması gerek. Şimdi restoranlara, kafelere işçi başına bin 500 lira destek verilecek ancak bu yeterli değil. Burada çalışan yüksek maaş alan aşçılar, garsonlar var. Yani bunların hepsi şu anda desteklenmesi gerekiyor, kira desteklerinin devam etmesi gerekli. Bunlar hiçbir zaman gündeme gelmedi ve değerlendirilmedi. Belli iş kesimi, belli sektörlere kira desteği verildi. Özellikle Antalya da bize bağlı üyelerimizin çok ciddi sıkıntıları var. Bunlar göz ardı edilmeye başladı. Artık bunlara destek verilmesi gerek. Türkiye’ye ne destek verildiyse Antalya’ya da o destek verildi. Ancak Antalya başka bir dünya. Çünkü Antalya, ekonomisi en çok küçülen il oldu. Türkiye ekonomisi yüzde 1,8 küçülürken, Antalya ekonomisi yüzde 13 küçüldü. Ekonomisi yüzde 13 küçülen tek iliz biz. Antalya’nın farklı bir statü değerlendirilmesi gerek. Ben 10-12 aydır söylüyorum, pandemi başladığından beri tekstil, deri, kuyum, hediyelik eşya direk turizme bağlı ancak İç Anadolu’daki ilde öyle bir şey yok. Çünkü oradaki turizm ile Antalya’daki turizm arasında dağlar kadar fark var. İlleri kendi içindeki dinamiklere göre ayırmazsanız olmaz, sorun buradan kaynaklanıyor. Herkese birden destek vermek için tüm Türkiye’de aynı destekleri uygulamakla illerin sorunu çözülmez. Antalya özel olarak ele alınmalı” şeklinde konuştu.

“KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK”

Antalya’nın bir sezon daha kaybetme lüksünün olmadığını söyleyen Başkan Davut Çetin, “Antalya özel olarak ele alınmazsa bu turizm sezonunu da kaybederiz. Avrupa’dan, İngiltere’den diğer ülkelerden gelecek insanlar vaka sayısına bakıyor. Vaka sayıları yüksek olduğu sürece Türkiye’ye ve Antalya’ya gelecek olan turistler başka ülkelere kayacak. Turistler aşı pasaportu uygulayıp biz aşılandık diyen bölgelere kaydıracaklar. Antalya’nın özellikle bir an önce turizme bağlı sektörlerin açıklamamız gerek. Onu da şu anda tam olarak yapamıyoruz. Bu turizm sezonunu da kaybedersek Antalya ekonomisi daha da küçülecek. Eğer bu sezonu kaybedersek çok büyük sıkıntı yaşarız. Birçok işletme kapanır. Geçen sene yaşadığımız sonuç ortada. Yani 2020’yle aynı devam ediyoruz. 2021’den umutluyduk daha iyi olacak gibiydi. Ancak şu an da geldiğimiz noktada aşılamada da sıkıntımız var, destekler zaten sıkıntılı. Şu ara gerçekten bütçe açığını göz ardı ederek ihtiyacı olan sektörlere destek verilmeli. Sezona kadar hazırlanabilirsek nisan, mayıs sonuna kadar yine biraz toparlarız diye düşünüyorum” dedi.

“ESNAFIMIZI ETKİLEYECEK”

Turizm çalışanlarının aşılandığının etkili bir tanıtım kampanyası ile turist gönderme potansiyeli taşıyan ülkelere duyurulması gerektiğine dikkat çeken Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, işletmelerin yeni kısıtlamalar nedeniyle zor günler geçireceğini belirtip, Kısa Çalışma Ödeneği’nin mayıs ayı sonuna kadar uzatılmasını talep etti. 1-30 Nisan tarihlerini kapsayan büyük bir tanıtım kampanyası başlatıp Türkiye’deki tüm turizm çalışanlarının aşılandığının turist gönderme potansiyeli taşıyan ülkeler ile paylaşılması gerektiğini söyleyen Başkan Bahar, “Şimdi tam da bunun sırasıdır. Sadece devletimiz değil, turizm bölgelerindeki tüm dinamikler bu tanıtım atağına destek vermeli, Antalya, Muğla, İzmir, İstanbul gibi önemli turizm destinasyonlarımızın lobisini yapmalıdır. Bu anlamda atılacak her adımın ülkemize döviz, yatırım ve istihdam olarak geri döneceği unutulmamalı, Nisan ayını tramplen olarak görmeli ve turizmde yapacağımız büyük sıçramanın alt yapısını bu bir ay içerisinde oluşturmalıyız” dedi. Artan vaka sayılarına ve tekrar uygulanmaya başlanacak kısıtlamalara da değinen Başkan Bahar, “Bu durumdan yine en çok esnafımız etkilenecektir. Özellikle kafe ve restoranların Ramazan ayı boyunca sadece paket servis şeklinde hizmet verecek olması yeme-içme sektörüne bir darbe daha vuracaktır. Yaşanan bu olumsuzluklar 31 Mart’ta sona ereceği açıklanan Kısa Çalışma Ödeneği üzerine bir kez daha düşünmemizi zorunlu hale getirmiştir. Yaz sezonunun başlamasına çok az bir süre kalmıştır, içinde bulunduğumuz zaman dilimi önümüzdeki son keskin virajdır. Devletimizin de desteği ile bu süreci atlatırsak Ramazan Bayramı ile başlayacak turizm hareketliliği ekonomimize, mevsimsel avantaj ise vaka sayılarının hızla düşmesine katkı sağlayacaktır. Kısa Çalışma Ödeneğinin Mayıs ayı sonuna uzatılması, bu son keskin virajda aracın yola tutunmasını sağlayıp, savrulmasını önleyecektir. Ayrıca unutulmamalıdır ki Ramazan ayı paylaşma, darda olana el uzatma ve birlik olma zamanıdır. Böylesine kıymetli bir dönemde hiç kimsenin mağduriyet yaşamamasına özellikle dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

“GÖZÜMÜZ CUMHURBAŞKANI’NDA”

Antalya’nın kırmızıya dönmesinin üzücü olduğunu söyleyen Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Bu şartlarda iş yerlerimiz kapalıyken para kazanamazken Kısa Çalışma Ödeneği’nin de devam etmesini istiyoruz. Kısa Çalışma Ödeneği bizim için çok önemli. Kafe ve restoranlar bin 500 lira bir destek sigorta pirim desteği var. Biz taleplerimizi genel başkanımıza iletiyoruz. Genel başkanımızda yetkililere iletiyor. Biz Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzatılmasını istiyoruz ve bu karar için gözümüz Cumhurbaşkanında. Mayısta da zaten bayram sonunda cumhurbaşkanımız hep birlikte bu işi başaracağız her şey güzel olacak diye söylüyor. Cumhurbaşkanımız kararları verdiği için devletinde imkanları nedir bilmiyoruz ancak imkanları dahilinden elinden geleni yapıyorlar. Nisan ayı itibariyle turizm bakanımızın nisanda otellerimizi açacağız demesi turizm esnafını umutlandırmıştı. Maalesef şu anda Antalya kırmızı durumda. 1 Mart normalleşmesinden sonra da vatandaşlarımızın özellikle o zıplamadan çıktıktan sonra özellikle parklara restoranlara kafelere alışveriş merkezlerine birçok kapalı ortamlarda dikkat edilmedi. Bu iş yerleri tekrar risk olunca cumhurbaşkanımız bilim kurulu kararıyla bakanlar kurulunda yapmış olduğu konuşmada duruşmalar sonucunda da şu anda bakıldığında ramazan ayıda giriyor dükkanları kapatma kararı aldı. Buradan vatandaşa çağrıda bulunmak istiyorum eğer biz bayramın tadını almak istiyorsak daha çok dikkat etmek zorundayız” şeklinde konuştu.