İLKNUR GENÇ- ANTALYA GÜNDEM ATSO girişimiyle başlayıp, Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) katkılarıyla hayata geçirilecek olan Mural uygulamalarını dün tanıtıldı. Sanatçılar, mural çalışmalarıyla kentin önemli noktalarındaki duvarlara fırçalarıyla hayat verecek. Başkan Davut, yeni yapılan binaların beton ve demir yığını olduğuna ve kentin her geçen gün estetiğini kaybettiğine dikkat çekti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) girişimleriyle ve Şehir Plancıları Odası’nın (ŞPO) katkılarıyla hayata geçirilecek olan Mural uygulamaları (duvar resmi), Antalya’nın şehir yaşamına daha çok renk getirecek. Sanatçılar, Antalya’daki ikonik noktalardaki duvarlara devasa boyutlu görselleri fırçalarıyla resmederek duvarlara hayat verecek. ATSO Başkanı Davut Çetin, “Sanat sadece turist için değil, aynı zamanda kendimiz için, kendi halkımız için de gereklidir. Sanat hem kenti güzelleştirir hem mutlu bir toplum yaratır hem de kentin turizmine ve ticaretine katkı yapar. Sağlıklı bir toplum olmanın, kentin gelişmesinin, turizminin, ticaretin ilacı sanattır” diyerek yeni yapılan binaların beton ve demir yığını olduğuna ve kentin her geçen gün estetiğini kaybettiğine dikkat çekti. Başkan Davut Çetin “Sanatla önce bir duvar dönüşür, sonra bir sokak dönüşür, sonra mahalle, sonra belki kent dönüşür. İşte bu çerçevede Mural Antalya etkinliğini, 6 sanatçımızın eserleriyle başlatıyoruz. Şehrin merkezinde 5 farklı noktada 5 görkemli ama sessiz duvarı sanat eserine dönüştüreceğiz. Mural Antalya Projesinin Antalya’nın kültürel zenginliğini ve görkemini, yine Antalya’nın duvarlarından tüm dünyaya tekrar gösterecek” diyerek projenin estetik dönüşüm sağlayacağının ve Antalya’ya bir değer daha katacağının altını çizdi.

“BİRKAÇ MURAL YETMEZ”

Başkan Davut Çetin, mural sanatının Antalya’ya ve halka olan faydalarına dikkat çekerek, “Elbette biliyoruz ki Antalya’nın estetik, dönüşümü için birkaç Mural yetmez. Mural sanatı çocukların zihinlerini açar, estetik duygusu verir, yaratıcılıklarını geliştirir. Antalya’da kent estetiği sadece bizim değil, herkesin kaygısı olmalıdır. Çünkü kent estetiği kente değer katar, binaların değerini artırır, kentin turizmini ve ticaretini geliştirir. Bu tür projeler para meselesi değildir. Milyonlarca liraya yapılan binalarda sanat ve estetiğe daha fazla para harcayabiliriz” dedi.

“KÜLTÜRÜ BİR ARAYA GETİRİYORUZ”

Mural Projeleri kapsamında bir hafta boyunca Roberto Rivadeneira, Kayıhan Fırat (No More Lies), Ayşen Karakaya (sisomoo), Gamze Yalçın, Girayhan Gürbüz ve Emrah Man ikilisinin duvar performansları Antalyalıların gözleri önünde yükselecek. Proje sorumlularından Roxane Ayral “Sanatın insanların derin duygularına hitap edebilme gücüne dayanarak, Mural Antalya Projesi kapsamında, Çağdaş Kent Sanatı ile Antalya’nın zengin doğasını ve köklü kültürünü bir araya getiriyoruz. Bu çağdaş sanat formuyla yarınımıza değinirken, köklü mirasımızı hatırlıyoruz. Çeşitli yaş, cinsiyet, kültürden gelen ve çeşitli tekniklerle kendilerini ifade eden sanatçıları bu projede, bir konu altında bir araya getirerek çeşitlilikte birlikteliği kutluyoruz” diyerek estetik algının sadece duyusal değil, aynı zamanda duygusal bir deneyim olduğunu ifade etti. Antalya Kültür ve Sanat’ta “Kamusal Alan: Tartışma Alanı” başlığında çok sayıda sanat tartışması da düzenleneceği de müjdesini de verdi.