“Depreme dayanıklı bina yapmayı bir an önce öğrenmeliyiz. Kentsel Dönüşüm Kanunu’nu layıkıyla uygulamak için vakit kaybetmemeliyiz. Deprem master planlarına bütçe ayırmalıyız. İmar barışlarından vazgeçmeliyiz bir an önce” İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, hepimizi derinden sarsan İzmir depremi için bu çarpıcı yorumu yaptı, bazı bölgeleri birinci derecede deprem kuşağında olan Antalya için de ciddi bir uyarıda bulundu.

Antalya için 7 şiddetinde deprem ve tsunami uyarı

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki Antalya’daki binaların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Son yıllarda Antalya’nın hızla betonlaştığını, tekniğindeki uygun yapılmayan kaçak yapıların da İmar Barışı ile yasal hale getirildiği göz önüne alındığında Antalya için 7 şiddetinde deprem ve tsunami uyarısının haklılığı karşımıza çıkar. Türkiye’nin büyük acılar yaşadığı 17 Ağustos ve acılarımızın katlandığı 6.6 şiddetindeki İzmir depremi ve tsunamiye rağmen Antalya’nın hala depreme hazırlıklı olmadığı ortada. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Antalya’daki 120 bin binadan 85 bini deprem riski taşıyor.

Antalyalı uzman aylar öncesinden uyarmıştı

Türkiye, koronavirüs belasıyla uğraşırken Antalyalı Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, bir süre önce Antalya için çok önemli bir uyarıda bulunmuştu. Atakan Yüklü, Akdeniz’de meydana gelen deprem fırtınaları nedeniyle Helen Yayı Girit Adası bölgesinde 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini açıklamıştı. Kimi çevreler, Yüklünün bu uyarısına dudak bükerken, Antalya’da bu önemli uyarıyı kimse önemsememişti. İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki deprem ve Seferihisar’daki tsunami Yüklünün ne denli haklı olduğunu ortaya çıkardı.

Antalya’da acilen ‘Deprem Bilim Kurulu’ oluşturulmalı

 Leonardo da Vinci’nin kaynaklarında da Akdeniz’de büyük bir deprem beklendiğini hatırlatan Atakan Yüklü, 7 şiddetindeki depremin denizde tsunami etkisi oluşturacağını ve Antalya’da en fazla Kumluca, Finike, Kaş, Alanya ve Aksu ilçelerinin etkileneceğini belirterek, ‘Deprem Bilim Kurulu’ oluşturulmasını talep etmişti. Antalya artık uyanmalı, depreme hazırlıklı olmalı öncelikle de ciddi, ayakları yere basan bir Deprem Master Planı yapılmalı. İzmir depreminden ibret alınarak, Antalya halkı, olası bir depremde neler yapılması gerektiği konusunda bilinçlendirilmeli, göstermelik değil de gerçek anlamda toplanma merkezleri oluşturulmalı.

Uzmanların “Duvara konuşuyoruz” yakınması

Gerçek şu ki Türkiye’nin çeşitli yerleşim alanlarının beşik gibi sallandığı süreci yaşıyoruz. Kimi uzmanlar, nerede deprem olacağını önceden tahmin edip uyarıyor ama önlem alınmıyor. Hal böyle olunca da uzmanlar haklı olarak ‘Duvara konuşuyoruz’ diye yakınıyor. İzmir depremi onların haklılığını bir kez daha ortaya koyuyor. Depremlerde can ve mal kayıpları oluyor, insanların psikolojisi bozuluyor. Pandemi döneminde yurdun çeşitli yerlerinden gelen deprem haberleri toplumda tamiri olanaksız ruhsal çöküntüler yaratıyor. Doğal olarak deprem haberleri ve yönetenlerin duyarsızlığı bir bölümü birinci derece deprem kuşağında bulunan Antalya’da da toplumu olumsuz etkiliyor.

Antalya, depreme hazırlıklı olmayı tartışmalı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı, Antalya’nın kesinlikle depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguluyor. Balcı, şunları söylüyor: “Deprem ne zaman olacak? Kaç şiddetinde olacak? Bir kenara bırakmalıyız artık. Depreme hazır olmayı tartışmalıyız. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında yapacaklarımızı tartışmalıyız. Afet ve Acil Toplama Alanları’nı tartışmalıyız. Deprem çantalarını tartışmalıyız. Bir an önce yapı stokumuzun tespiti için Deprem Master Planı yapmalıyız”

Olası depremde Antalyalılar nerede toplanacak?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD)verileri Antalya’nın komik ve acınası halini ortaya koyuyor. AFAD’ın verilerine göre Antalya’da 967 toplanma merkezi var. Antalya’nın en büyüğü olan Kepez’de sadece 34 toplanma alanı mevcut. Bu toplanma alanlarında kişi başına düşen alan ise sadece 1.07 metrekare.

Antalya artık depremle yaşamayı öğrenmeli

Antalya’nın ikinci büyük ilçesi Muratpaşa’da 235 yer toplanma merkezi olarak ayrılmış, kişi başına düşen alan 1.6 metrekare. Konyaaltı’nda 82 toplanma alanı var, kişi başına düşen alan 2.35 metrekare. Bazı ilçelere ilişkin AFAD verileri ise şöyle: Döşemealtı’nda 143 toplanma alanına karşılık, kişi başına düşen alan 10.92 metrekare. Alanya’da 168 toplanma alanı(kişi başına düşen alan 4.83 metrekare) İbradı’da 14 toplanma alanı(kişi başına düşen alan 27.48 metrekare)Gündoğmuş da 3 toplanma alanına karşılık kişi başına düşen alan miktarı şaka gibi sadece 0.68 metrekare. Kemer’de 15 toplanma alanı (kişi başına düşen alan 5.81 metrekare) Serik de ise 49 toplanma alanında kişi başına 4.45 metrekare alan düşüyor. Durum görüldüğü gibi vahim. Antalya, artık uyanmalı. Deprem gerçeğini göz ardı etmeden önlemini zaman geçirmeksizin ivedilikle almalı. Antalya, artık depremle yaşamayı öğrenmeli.