İlk anların sıcaklığının, duygusallığının kalkmaya başlamasının ardından 24 Haziran Genel Seçimi ile ilgili, daha gerçekçi analizler yapılmaya başlandı.

Örneğin her ne kadar ilk turda kazansa da Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 1 Kasım 2015 seçimlerinden (Ak Parti ve MHP artı BBP oyları itibari ile) daha düşük oy aldığı, ortada 7 – 8 puanlık kayıp olduğu anlaşıldı.

Ak Parti’nin son genel seçimden bu yana yüzde 7 oy kaybetmesi, bunun sonucunda TBMM’deki çoğunluğu yitirmesi bir başka gerçek.

Üzerindeki çok durulacak bir başka gerçekte MHP’nin Kürt kökenli yurttaşların yaşadığı bölgede oy artışına gitmesi. Hem de bunu oralara hemen hemen hiç gitmeden elde etmesi. Bunlar özellikle kamuoyu araştırma şirketlerinin, siyasetçilerin üzerinde araştırma yapacağı, yapması gereken konular olmalı.

CHP’deki 3 puana yakın genel oy kaybının tartışması, ne kadarının HDP’ye gittiği, gitmediği de irdelenmelidir.

Sonuçlara Antalya özelinden bakarsak kabaca seçimin kazananları, kaybedenleri var. İlk kaybeden iktidardaki Ak Parti. Milletvekili sayısının 2 artarak 16’ya çıkması üzerine Ak Parti kampanyaya 10 koltuk kazanma hedefi ile başladı. İleriki günlerde hedefin realize edilerek 8’e indirildiğini gözlemledik. Sonuç 6 oldu.

Bir önceki genel seçimlerde Antalya’daki milletvekili sayısının yarısı olan 7 temsilci kazanan Ak Parti, bunun çok gerisinde kalırken oy oranı da yüzde 41’den 34’e indi. İktidarda olmanın olanakları ile avantajlı devasa kampanyada alınan bu sonuç başarı mı?

Bizce değil. Zaten olaya ittifaklar temelinde bakılırsa diğer ortak MHP’de bir vekil kaybetti. Dolayısı ile Cumhur İttifakı’nın vekil sayısı 7 oldu. CHP, İYİ Parti (Demokrat Parti) ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı 8 vekil kazanarak onları geçti.

Peki Millet İttifakı’nda zafer havası var mı? Olmadığı ortada. Bu ittifakta yer alan Ana Muhalefet Partisi CHP, 7 milletvekili beklerken 5’i ancak kurtardı. Milletvekili sayısı artmasına rağmen yerinde saydı. CHP’nin,  1 Kasım’daki yüzde 34’lük oyu, 30’un altına indi. Antalya’da moral bulan ise ilk girdiği seçimde 3 vekil kazanan ittifak ortağı İYİ Parti oldu.

CHP’de genel başkan tartışması yaşanıyor. Antalya düzeyinde de hem bu konuda, hem de il sonuçları düzeyinde tartışmalar olacaktır.

CHP’nin seçimden hemen önce göreve gelen il yönetiminin başarılı olamadığı ortada. Benzer şekilde listenin ikinci ve üçüncü sırasında Serikli iki aday olmasına rağmen, CHP’nin bu ilçede üçüncü olmasının izah edilmesi gerekiyor. Yaşanan kayıpta Çetin Osman Budak ile Rafet Zeybek’in nezdinde il ve ilçe yönetimlerinin sorumluluğu söz konusudur.

Tıpkı sürpriz şekilde son anda listenin 5’nci sırasına konulan Korkutelili Cavit Arı’nın memleketinde rüzgar estiremediği gibi. 4’ncü sıradaki Kumlucalı Aydın Özer’in ilçenin tek adayı olarak avantajlı yerden seçime katılmasına rağmen partisini memleketinde birinci sıraya taşıyamaması gibi.

Antalya’daki genel seçim sonuçlarının önümüzdeki döneme, yerel seçim sürecine etkisi mutlaka olacaktır. Örneğin CHP’de yerel seçim adaylarını belirlemede söz sahibi olanların değiştiği görülebilir.

Antalya’da genel seçimin kazananı İYİ Parti ve HDP oldu. Özellikle İYİ Parti, aldığı başarılı sonuçlar Antalya siyasetinde etkin rol oynayacağını gösterdi.