Olimposlu tanrılar kenti Pamfilya günümüzdeki adıyla Antalya’da yanı başımızda yaşayan kargalar ne zamandır dikkatimi çekiyor.

Kulak tırmalayan sesleri, siyah tüyleri, keskin gagaları, parlak gözleri ile her yerde karşıma çıkıyor. Parklarda, yollarda, meydanlarda, ağaçlarda, çimenler üzerinde gezinen bu karakuşlar ile ilgili çok ilginç bilgiler mevcut. Wikipedia adlı internet ansiklopedisinin arama motoruna karga yazıp çarşaf çarşaf serilen insansı özelliklerini okuyunca ağzım açık kaldı.

Her mevsimin, her mekânın, her dönemin değişmez kuşu kargalar ile ilgili okuyacaklarınız bakalım siz de nasıl bir etki yaratacak?

Karga, ortalama 7 yaşındaki çocukla aynı zekâya sahiptir.

Kuşlar arasında kendini aynada tanıyan tek kuş türüdür.

Görsel hafızaları çok gelişmiştir.

İyilik, kötülük yapanları veya bir insanla, hayvanla yaşadıkları önemli olaylarda insan, hayvan yüzlerini unutmazlar.

Önbelleğine alarak çevredeki cansız cisimlerin görünüşlerini bile tanıyabilir, hatırlayabilirler.

Sürüsünü, ailesini olaylara karşı uyarırlar ve olaylara göre davranıp hareket ederler.

Yeni öğrendikleri bilgileri nesilden nesile aktarırlar ve çok karmaşık dil yetenekleriyle aynı biz insanlar gibi iletişim kurarlar.

Alet yapabilirler buna örnek yeni Kaledonya kargalarının ağaç kovuğundaki larvalara ulaşmak için çubuk veya dal parçası kullandıkları görülmüştür.

Kargalar geleceğe dair planlar yapabilir ve düşünebilir.

Görsel hafızaları çok gelişmiş olduğu için yiyecekleri sakladıkları yerleri unutmazlar ve her yıl sakladıkları yerleri bulurlar. Yiyeceğin fazlası her zaman saklanır.

Kargalar sosyal ve savunmacı kuşlardır, eşlerini, ailelerini, yavrularını ve bölgelerini korumak için ellerinden geleni yaparlar.

Kargalar aynı türdeşi de olsa sürüsünden veya ailesinden olmadığı sürece yabancı kargaları sürüsünde istemezler, onlarla yiyecek paylaşmazlar.

Sürüye yeni bir karga katılmaya çalıştığında bir süre kabul etmeyebilirler.

Kargalar cenaze törenleri yapmaktadır. Aralarından biri öldüğünde ölünün etrafını sarıp karmaşık şekillerde birbirleriyle iletişim kurarlar.

Ne olup bitiyor, anlamaya çalışırlar. Eğer aralarından birini öldürenin, zarar verenin veya yakalayanın kim olduğunu bulurlarsa ondan intikam almak isteyeceklerdir.

Kargalar kendilerini besleyen insanlara teşekkür ettiğini belirtmek/sevgisini gösterebilmek için hediye getirirler.

Esaret altında zekâlarını daha iyi kullanabilirler ama mutlu olmazlar, türdeşleri olmadığından kendini yalnız hissedecektirler.

Aile içinde çoğu kez kavga ederler ama kavga fazla büyümez. Aileden veya sürüden olmayan bir karga türünden ailelerini ve kendilerini korumak için ölümüne savaşırlar.

Çok titiz ve gerektiğinde seçici kuşlardır. Kargalar çok sık banyo yapmayı seven ve yemek yedikten sonra gagasını silen hatta yediği leşi, çöpü, böceği dahası bulduğu her yiyeceği bile suda yıkayan bir kuştur.

Kargalar kurtlarla sıkı dost olabilirler. Kargalar kurt sürüleriyle birlikte yaşamayı sever, kurt yavruları da kargalarla oyun oynayabilir.

Boz ayı gibi iri bir düşman göründüğünde, kargalar kurtları uyarırlar, kurtlar da ganimetlerini kargalarla paylaşabilirler.

Karga değil mahalleden bir tanıdığı tarif ediyorum sandım. Bunca özellikli bir kuşu baş tacı etmek gerekmez mi?

Ben kararımız verdim, kimse kusura bakmasın KARGADAN BAŞKA KUŞ TANIMAM.