Son zamanlarda aşı bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getiren Aile Hekimi Dr. Ozan Uzkut, “Hepatit B ve çocuk felci aşılarında sıkıntı yaşıyoruz. Neredeyse 3 haftadır bu ilaçlar bitmiş durumda” dedi

Yurt dışından ithal olarak getirilen ilaç ve aşılar sağlık birimlerinde tükendi. Hepatit B ve Çocuk Felci aşılarını bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getiren Aile Hekimi ve Kent Konseyi Sağlık Divan Başkanı Dr. Mehmet Ozan Uzkut, “Aile Hekimliğinde 30 yıldır doktorluk mesleğini yapmaktayım. Hepatit B ve Çocuk Felci aşılarında sıkıntı yaşıyoruz. Neredeyse 3 haftadır bu ilaçlar bitmiş durumda. Bunun nedeni artık ilaçları yurt dışından ithal olarak aldığımız için ve çocuk sayısının her geçen gün artmasından dolayı ilaçlarımız yetemeyecek duruma geldi. Bizde gelen hastalarımızı ertelemek zorunda kalıyoruz. Açık kapatılmaz fakat biran önce ilaçların elimize ulaşması lazım. Çünkü çocuk felçlerinde sıkıntı yaşanabilir” diye konuştu.

KIZAMIK VAKASINDA ARTIŞ

Son yıllarda Türkiye’ye gelen mültecilerden kaynaklı olarak çocuk felci hastalıklarını tekrar ortaya çıktığını ve aşıların kalmadığını belirten Dr. Mehmet Ozan Uzkut, “1999 ve 2002 arasında tüm sağlık çalışanları ve tüm Türkiye olarak çocuk felci sorununu bitirmiştik. Çocuk felci aşısı artık 2002’den itibaren yapmamaya başladık. Şimdi ise dışarıdan gelen mültecilerle tekrar ortaya çıkmaya başladı. O zamandan beridir aşı yapmadığımız 7-15 yaş çocukları aşı yapmaya başladık. Bu aşıları zamanında gerek kalmadığı için yapmamıştık. Şimdi ise aşısız oldukları için okul çocuklarına aşı yapıyoruz. Kızamık hastalığı da çok ciddi bir vaka. Geçen sene 50-60 kişi arasındayken. 2019 yılında ise 600’e yakın kızamık hastalığı çocuğumuz var. Böyle artarsa çok büyük bir felaket. Kızamık vakalarında çok ciddi bir artış var. Bu Kızamık sorunu sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın sorunu haline geldi. Sonradan tekrar hastalığın ortaya çıkmasıyla beraber ulaşabildiğimiz her çocuğa ulaşıp aşıları yaptırıyoruz. Eğer devletimiz Suriyelileri ve diğer mültecileri ülkemize almadan önce belirli kontrol ve testlerden geçirseydi bu gibi sorunlar olmayacaktı. Mültecilerde yeni doğan bebeklerde aşı yaptırma olasılığı çok az, bunların tespiti Türkiye’nin sağlığı açısından önemli bir durumdur” ifadelerini kullandı.

“AŞI YAPTIRMAYANA CEZA GELSİN”

Yok, olan büyük vakalı hastalıkların tekrar gün yüzüne çıkacağını ve büyük bir tehlikenin geleceğini söyleyen Dr. Mehmet Ozan Uzkut, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçmiş zamanda yok edilmiş 7 tane hastalık tifo, tifüs, şark çıbanı, verem, tüberküloz, dizanteri gibi hastalıklar tekrar ortaya çıkmaya başlayacaktır. Özellikle Adana, Mersin, Gaziantep civarında daha fazla görülmeye başlandı. Bu sene grip aşısının üzerinde çok durduk. Aşı olan yaşlılar bu hastalığı çok çabuk atlattı fakat olmayanlar grip yüzünden kaybedebildik. Basit gibi görülse de ihmal edilmemelidir. Biz bu gibi aşılarda olabildiğince yaptırmalarını hastalarımıza söylüyoruz. Fakat bazı ailelerde aşı karşıtı olanlar var. Çocuklarını aşı yaptırmıyorlar. Bu durum hem çocuğun sağlığı için hem de başkaları için sakıncalıdır. Aşı olmayan kişiler sadece kendisine değil, toplumda o hastalığın yok olmasını da engeller. Türkiye’nin en büyük sorunu çocuklarını aşı yaptırmayan ailelerdir. Devlet çocuklarını aşı yaptırmayan ailelere SGK’larını karşılamıyorum diye bir ceza yaptırımı uygulamalıdır. Aşı günümüzde çok ucuz. Fakat tedavisi çok zordur. Bir kızamık vakasının tedavisi için harcanan parayla 1 milyon çocuğa aşı yaptırabiliyoruz. Şuan da ise aile ‘yaptırmak istemiyorum’ derse bizim bir uygulamamız yok” EBRU KOÇAK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER