YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Pandeminin en önemli konularından biri olan aşı ile ilgili Aile Hekimi Dr. Ozan Uzkut’un yaptığı açıklama şok etkisi yarattı. Alman aşısı Biontech’in ziyan olduğunu ileri süren Dr. Ozan Uzkut, günlük 5 bin, aylık 150 bin aşının çöpe gittiğini ileri sürerek, “Aşının ziyan olmaması için randevu alanlar hassas olmalı ve aldıkları randevuya mutlaka gitmesi gerekiyor” dedi

Pandeminin en önemli konularından biri olan aşı ile ilgili Aile Hekimi Dr. Ozan Uzkut’un yaptığı açıklama şok etkisi yarattı. Binlerce aşının çöpe gittiğini ileri süren Aile Hekimi Dr. Ozan Uzkut, aşı sırası çıkıp, aşı olmaya gitmeyenlerden dolayı aşıların ziyan olduğunu belirterek, bu konu ile ilgili acilen çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Dr. Ozan Uzkut, “Aşı yapılmak istendiğinde devletimiz iki tercih sunuyor daha önce yapılan Çin aşısı Sinovac yanında artık Alman aşısı Biontech’i de tercih edebiliyoruz. Biontech aşısı saklama koşulları ve flakon özeliğinden dolayı sadece hastanelerde yapılabiliyor ki, bu çok doğru bir uygulama. Her gün her hastanede Biontech aşısı yapılması için günlük randevu sayısına göre flakon (aşı tüpü) çıkarılıyor. Bir flakondan altı kişiye aşı yapılabiliyor ve buzdolabından çıkan flakon altı saat içinde yapılması gerekiyor. Aşı yapılmazsa tekrar buzdolabına konulamıyor. O yüzden de aşı randevuları altışarlı guruplar ve altının katları şeklinde veriliyor. Fakat hemen her gün 1 ila 5 kişi arası kişi randevu tarihinde ve saatinde gelmiyor. Bunlar için açılan flakondan bir ila beş doz arası flakonun içinde kalıyor ve saati dolduğu için bu aşılar atılıyor. Bu hem ülke ekonomisine zarar, hem de aşı bekleyen onca insan varken hastane başına günlük nerdeyse beş aşıya kadar yapılamamış oluyor. Kaba bir hesapla Türkiye de bin 514 devlet hastanesi var. Günde ortalama üç aşı ziyan olsa günlük beş bin aşıya yakın, aylık yüz elli bin aşı ziyan oluyor demektir. Bu çok büyük bir rakam bence” ifadelerine yer verdi.

UZKUT UYARDI

Randevuya gitmeyenlere uyarıda bulunan Dr. Uzkut, “Ya yedek aşı olacak kişi diye randevu verilir bu kişiler gelmeyenler yerine kalan aşıyı olacaklarını bilirler. Gerekirse olmadan dönerler, ya altı kişi toplanmadan flakon açılmaz böylece flakon ziyan olmaz yada yakın evlerde hemen çağrılabilecekler listesi yapılmalı. Bu sayede kalan aşı olursa hemen o kişiler çağrılıp aşıları olur. Yoksa aylık yüz elli bin civarında aşı ziyan olur ki bu oldukça önemli bir rakamdır bence. Biontech aşısı için randevu alanların özelikle hassas olması aldıkları randevuya mutlaka gitmesi, gidemeyecek olursa bunu bildirmesi bence çok yerinde olur ama bizim insanımız bu duyarlılığı gösterir mi veya gelmemesinin bu şekilde bir soruna sebep olduğunun farkında mıdır bilinmez. Ama bu konuda çok hassa olunmalı. Gelmeyerek başkasının hakkını yediklerini unutulmamasını sağlamak zorundayız. Aslında aşı konusunda organizasyon konusunda çok iyiyiz birçok ülkeye göre ancak gene de bazı ufak tefek başka hatalarımızda var. Örnek olarak hastanede de olsa aşı yapılan merkezle acil veya acil müdahale edebilecek ekip çok uzakta çalışıyor. Alerjik reaksiyon milyonda bir görülüyor ama bu görülmeyeceği anlamı taşımaz. Olası bir durumda acil müdahale edebilecek bir ekip mutlaka yakında hazır olmalı derim. Çünkü bizde alerjik durumu olan, önemli hastalığı olan kişileri aşı için hastanelere gönderiyoruz. Buna da dikkat edilmesi olası bir reaksiyon için hazır olunması yararlı olacaktır” şeklinde konuştu.

AŞILAR ÇÖPE GİDİYOR

Binlerce aşının çöpe gittiğini söyleyen Uzkut, “Bu kadar hızlı aşılama programında bunlar olur. Ama bunun aşılması da ancak el birliği ile olur. Bir aşının ziyan olması durumunda açılan soruşturmalar hassasiyetler günde beş bin aşı ayda yüz elli bin aşı ziyan olduğunda da gösterilmeli bu sorunlar hızlı bir şekilde çözülmeli, ve yerel aşı uygulayıcılara gerekirse yetki verip kalan aşıyı yakınlarına uygulamaları bile sağlanabilmeli. Yoksa yazık bunca aşı yokluğunda biz her ay yüz elli bin aşıyı çöpe atıyoruz. Yazıktır günahtır bu sorun mutlaka ivedilikle çözülmelidir” dedi.