Konyaaltı Sanayi ve İş İnsanları Derneği’nin düzenlediği Seçim Sonrası Ekonomi konulu toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Almanya ile ilgili sözlerinden sonra rezervasyonların düştüğünü söyledi

Konyaaltı Sanayi ve İş İnsanları Derneği (KONYSİAD)tarafından düzenlenen Seçim Sonrası Ekonomi konulu toplantıya katılan ATSO Başkanı Davut Çetin, turizmle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. ITB Berlin Fuarı’nda yüzde 55’e çıkan rezervasyonun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Almanya’da terör örgütü toplantılarına katılıp Türkiye’ye gelenler tutuklanacaklar” sözlerinin ardından yüzde 25’lere düştüğüne dikkat çekti. Buna rağmen 15 ile 16 milyon turist beklediklerini belirten Çetin, turizmin 12 aya yayılması gerektiğine dikkat çekti.

SİAD’LARLA TEK SES

Önümüzdeki dönemlerde SİAD’larla bir araya geleceklerini belirten Çetin, “Bir süredir SİAD’larla beraber ortak toplantılara başladık. Bu toplantıları ben, Ticaret ve Sanayi Odası seçiminden önce düşünmüş ve söylemiştim. Eğer önümüzdeki dönem kazanırsam, SİAD’larla beraber toplantılar yapacağız demiştim. Neden mi? Şehirde bir birliktelik sergilememiz lazım. Maalesef Antalya’da herkes kendi başına bir şeyler söylüyor, şehir tek ses üretemiyor. Böyle olduğunda da kimse bizi ciddiye almıyor. Bütün SİAD’lardan, odalardan ayrı ayrı öneriler gelince, şehrin önceliğinin hiçbir zaman ne olduğu belli olmuyor. Bizi dinleyen siyasiler de, “Bu şehir daha hiçbir konuda birlikteliğe varamamış” diyerek, istediği gibi davranıyor” dedi.

REFORM ÖNEMLİ

Ekonomiyle ilgili ise yarın (bugün) açıklanacak haberin çok önemli olduğunu vurgulayan Çetin, “İlk gelen sinyallere göre çok ciddi bir şey olacağa benzemiyor. Vergi reformu, Sosyal Güvenlik Sistemi reformu, enflasyonla mücadele, tarım reformu bunların hepsinin konuşulması gerekiyor. Özellikle tarım, Antalya için çok önemli. Bu işleri yaparken de uzlaşmayla yapmamız gerekiyor. Uzlaşma olmadığı sürece asla doğru karar alamıyoruz. Geçen aylarda tartışılan üretici hal yasası yerel seçimlere tamamen yansımış durumda. Üretici haller nereler? Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay. Bakın hepsinin de yönetimi değişti. Demek ki halkla çekişerek bu işler olmuyor. Halk, tepkisini hemen gösteriyor. Bunun için çıkacak olan tüm reform paketlerinin uzlaşmayla olması şart. Öyle olmadığı takdirde toplumun büyük bölümünde kabul görmüyor. Bu dönem ekonomide büyük sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

ANTALYA’DAKİ SEKTÖRLER

Geçen dönem otomobil satışlarının yüzde 40 düştüğüne dikkat çeken Başkan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk 3 ay yüzde 44 daha düştü. Bir önceki yıla göre yüzde 60 civarı düşüş bekleniyor. Beyaz eşyadaki düşüş, ilk 3 ayda, yüzde 19. Emlak konusunda Antalya biraz şanslı. Konutta yabancıya satışımız var. Yabancıya satış konusunda İstanbul’dan sonra ikinciyiz hatta bir ara birinciliğe de oynadık. Fakat yerliye satışta, kredili satışta büyük sıkıntı var. Bundan dolayı da bize bağlı müteahhit arkadaşlar yeni ürettikleri konutlar için 0,98 faizle Ziraat Bankası üzerinden bir kampanya başlattık. Şu an gayet iyi gidiyor. Benim kendi komitemdeki arkadaşlar 15-20 adet daire sattılar. Antalya’da 35 ile 40 bin civarı stokta daire var. Bunların bir an evvel tüketilmesi, ekonomiye dönmesi gerekiyor. İnşaat sektörü bu yıl ciddi anlamda sıkıntı yaşayacak. Geçen ay işsizlik ile ilgili istihdam seferberliği adına bir toplantı yaptık. Bu paket bugüne kadar açıklanan en önemli paket, verilen en önemli teşvik. Hepimizin bundan yararlanmasında fayda var.”

DİJİTAL DÖNÜŞÜM

En önemli konulardan birisinin de dijital dönüşüm olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, “Sanayi 3.0’ı kaçırdık, 4.0’ı kaçırdık, dijital dönüşümü de kaçırırsak, bir daha toparlanma şansımız yok” dedi. ATSO olarak 3 yıldır inovasyon yılı dediklerini belirten Çetin, “Antalya 4.0 dedik, 2 yıldır Antalya 4.0’ı çalışıyoruz.  Biraz daha dijitalleşmeye dikkat çekmeye çalışıyoruz. Geçen gün teknoloji buluşmalarını yaptık. Oraya gelen arkadaşların yaptıkları analizde, 4 yılda 7 tane teknoloji buluşması yapmışız. Sanıyorum 4-5 tane de dijital dönüşümle ilgili toplantı yaptık. Bunlara katılım 5-6 bin kişi civarı olmasına rağmen, yansıması gerçekten çok iyi. İstanbul’dan sonra farkındalığı en yüksek il, Antalya. Son zamanlarda teknolojiyle ve dijitalleşmeyle ilgili yatırımlarımız arttı ancak bunlar yetersiz. E ticaret ve E ihracat konusunda çok ciddi çalışmalar yapyoruz, bunları mutlaka takip edin. Önümüzdeki günlerde E ticaretle ilgili, site kurulumuyla ilgili ortak bir çalışmaya başlıyoruz. Artık bizim geleneksel ticaretle yürüme şansımız yok. Tamamen dijital dünyada, E ticarette ve E ihracatta büyümemiz gerekiyor. Sadece e ihracatta, lojistikte bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Bunlarla ilgili de çalışıyoruz, destek alacağız” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye çıkan Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Doç. Dr. Şükrü Erdem, ekonomiyi değerlendirdi. Türkiye’nin ekonomik durumu ile ilgili bazı verileri açıklayan Erdem, iş adamlarından önce kente sahip çıkmalarını istedi. Erdem herkesin kendini düşündüğünü, oysaki öncelikle kenti düşünmeleri gerektiğini,  kentin büyüyünce iş adamlarının da büyüyeceğini belitti.