İmmün sistem, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeyi tarar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder.

İmmün sistemin koruyuculuğunun artmasında bireyin ve toplumun sağlığının korunmasında ve hastalıklarının iyileşme hızının artırılmasında bilinçli beslenme çok önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenme vücut direncini azaltarak enfeksiyonlara zemin hazırlamakta, hastalığın ağır seyretmesine ve öldürücü komplikasyonların gelişmesine neden olmaktadır. Öncelikle her zaman belirttiğim gibi herhangi bir besinin mucizevi bir tedavisi yoktur . Günümüzde sağlığımızı ve sosyal hayatımızı tehdit eden covid-19 virüs de dahil olmak üzere diğer enfeksiyon hastalıkları ve özellikle viral enfeksiyonların besinlerle ölümünün gerçekleştiğini iddia etmek yanlış bir yönlendirme olur. Fakat doğru bir beslenme ile vücut direncini artırarak olası hastalıklardan korunmak mümkün.

 Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardım edecek yeterli protein almak, özellikle süt ve süt ürünleri, yumurta gibi biyolojik değeri yüksek proteinleri tüketmek oldukça önemlidir.Protein eksikliğinde immün sistemin işlevleri baskılanmakta ve enfeksiyonlar sırasında yeterli immün yanıt gelişmemektedir.

Yağ asidi seviyesindeki değişiklikle hem fizyolojik hem de patolojik durumlarda immün fonksiyonlar üzerinde etkilidir. Diyet yağ asidi profilinin, kan yağ asidi ve dolayısıyla hücrelere giren yağ asidi profilini yansıttığı bildirilmektedir. Bu nedenle yağ tüketiminde içeriğin Omega 3 ve Omega 9 yağ asitlerinden zengin olması önemli

Omega 3 özellikle deniz ürünlerinde bolca bulunmaktadır. Omega 9 ise keten tohumu, semiz otu ve cevizde bulunur. Haftada 2 gün balık tüketmeli ve mevsimine göre salatalarınıza veya öğünlerinize bu besinleri eklemelisiniz.

Çeşitli vitamin ve mineraller, ya anti-oksidan bir enzimin parçası olarak ya da tek başlarına antioksidan etki gösterirler. Minerallerden selenyum, bakır ve manganez, serbest radikalleri yok etmek için bir enzimle birleşir.Tam tahıllar,  yumurta, beyaz ve kırmızı et, deniz ürünleri tüketimi bu besin ögelerinin vücuda alınmasında etkilidir

Diğer yandan, E, C, A ve B6 vitaminleri ile beta-karoten ve çinko minerali, serbest radikalleri etkisiz hale getirmek için enzimlerden bağımsız olarak görevlerini yerine getirirler. Başka bir antioksidan olan C vitamininin yetersizliğinde çeşitli bağışıklık sistemlerinin bozulduğu görülmüştür.B6 vitamini bağışıklık ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmasına yardım eder, folik asitse vücudu savunmak için savaşan alyuvarların yapımında görev alır. Kısaca kahvaltılarınıza ekleyeceğiniz süt ürünleri ve yumurta yanına tam tahıllı ekmeğiniz ve ceviz veya zeytininiz ile ana yemeklerinizde tüketeceğiniz balık, tavuk veya kırmızı etinizin yanına içerisine zeytinyağı eklenmiş koyu yeşil yapraklı, turuncu meyve ve sebzelerle hazırlanmış bir salata veya yine zeytinyağ ile hazırlanmış kurubaklagil yemeğinizin yanında tüketeceğiniz tam tahıllı ekmeğiniz ve yoğurt veya kefirinizle bu dengeyi sağlayabilir bağışıklığınızın güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.