Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un sözlerine cevap veren Sarsılmaz, “16 yılın sonunda geldiğimiz noktada kindar ve dindar nesil yetişti mi emin değilim” dedi

VELİ-DER Antalya Şube Başkanı Füsun Sarsılmaz, yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a sert çıktı. Bakan Selçuk’un İstanbul’da bir konferansta, “Eğitimde ‘bir şey yapmamız lazımın ötesinde kıyameti koparmamız lazım” demesi üzerine tepkisini dile getiren Sarsılmaz, “Bu toplantıya yıllardır eğitimde yaşanan sorunların bizzat muhatabı olan, bu sorunları her an evlerinin içinde yaşayan, seslerini duyurmak için her yolu deneyen, yani kıyameti koparan velileri çağırmadı. Bugün ülkenin her yerinde çocukları istediği okula yerleşemeyen veliler İl ve İlçe Milli eğitim Müdürlükleri önünde kıyamet koparıyor. Sayın bakan duyuyor musunuz? Ekonomik krizin faturasının her geçen gün ağırlaştığı bir döneme giriyoruz. Servis ücretleri okul ihtiyaçları belimizi bükerken, bir yandan da eğitim sisteminin getirdiği sorunlarla uğraşmak çocuklarımıza bilimsel, laik, nitelikli bir eğitim aldırma mücadelesi yürütmek zorunda kalıyoruz. 16 yılın sonunda geldiğimiz noktada kindar ve dindar nesil yetişti mi emin değilim. Ama Ülkelerinden gelecek umudunu kaybetmiş bir nesil yetiştiğini bizzat yaşayarak görüyoruz” diye konuştu.

PROJE İFLAS ETTİ

Başkan Füsun Sarsılmaz, “En son açıklanan Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF), ‘Eğitim Kalitesi 2018’ raporuna göre, Türkiye, 137 ülkenin eğitim kalitesine göre sıralandığı listede 99’uncu sırada yer aldı. 2018 yerleştirme sonuçlarına göre; Devlet üniversitelerinin lisans ve ön lisans bölümleri için ayrılan 663 bin 679 kontenjandan 80 bin 103’ü, boş kalırken. Üniversite sınavına giren lise son sınıf öğrencilerinden 954 bin 353 adayın 450 bini üniversiteye yerleşemedi. Endüstri Meslek Liseleri mezunlarında durum daha da vahim. Sınava bu okul türünden giren 144 bin 818 adaydan, dört yıllık bölümlere yerleşebilenlerin sayısı sadece 4 bin. MEB 2017-2018 istatistiklerine göre Anadolu imam hatip lisesi sayısı bir önceki öğretim yılına göre 253, imam hatip ortaokulu sayısı ise 557 arttı. EĞİTİM-SEN raporlarına göre geçen yıl devlet bir ana okul öğrencisi için bin 673 lira, ilköğretim öğrencisi için 4 bin 326 lira,  genel öğretim öğrencisi için 6 bin 153 lira, mesleki ve teknik orta öğretim için 7 bin504 lira harcama yaparken imam hatip lisesi öğrencisi için 12 bin 707 liralık harcama yapmış. LGS ilk yerleştirme sonuçlarına göre bu yıl İmam Hatipler için ayrılan kontenjanların yüzde 47.69’u boş kaldı. Bu kadar ayrıcalık ve olanak sağlanan imam hatip liselerinden 2018 yılında YKS’ye başvuran 234 bin 657 öğrenciden üniversitelerin dört yıllık bölümlerine yerleşenlerin sayısı 37 binde kaldı. Bu sonuçlar İmam hatipleştirme projesinin iflasıdır” ifadelerine yer verdi.

SORUN YUMAĞI

Eğitim alanına dair sorunlar bunlarla sınırlı değil elbette diyen VELİ-DER Antalya Şube Başkanı Füsun Sarsılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Okul güvenliği velilerin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Okulları duvarlarla çeviren, üzerine tel örgüler çeken bununla yetinmeyip okullara polis yerleştirerek güvenlik sorunlarını çözeceğini düşünen anlayış, neden çocuklarımızın okullara severek koşa koşa gideceği okul ortamları oluşturmayı düşünmüyor. Okullar, zorla seçtirilen dersleri, müfredattan neredeyse çıkarılan spor, sanat, müzik derslerini, okullarda çocukların severek yaptığı festival ve benzeri sosyal etkinliklerin engellendiğini hatta neredeyse yasaklandığını, bu hali ile okulların çocuklar için bir hapishaneye döndüğünü görmüyor mu? Bu anlayış kendi çıkardığı okul servisleri yönetmeliğindeki güvenlikle ilgili maddelerin uygulanmasının ertelenmesi için yönetmeliği değiştirmekten neden çekinmiyor? Çöken okul duvarları güvenlik sorunu değil midir? Servislerde unutulan çocuklar güvenlik sorunu değil midir? Ders saatinde zorla cuma namazına gönderilip yolda kaza geçirip hayatını kaybeden çocuklar bakanlığın sorunu değil midir?” HABER MERKEZİ