18Gübrede DNA barkot ve Karekod Sistemi ile ilgili açıklamada bulunan Emül, “Türkiye’de işletme sermayelerinden daha yüksek fiyatlara mal olabilecek ve kayıt dışılığa mahal verebilecek ”DNA barkod ve Karekod kabusundan kurtulması gerekiyor” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gübre satışının takibi için uyguladığı DNA Barkod ve Karekod Sistemi’ne tepki gösteren Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Genel Sekreteri Sebahattin Emül, sistemin yanlış olduğunu ve Türkiye’de bulunan tarımın zora gireceğini söyledi. DNA barkod ve Karekod Sistemi’ni kabus olarak değerlendiren Emül, “Türkiye’de işletme sermayelerinden daha yüksek fiyatlara mal olabilecek ve kayıt dışılığa mahal verebilecek ”DNA barkod ve Karekod kabusundan kurtulması gerekiyor” diye konuştu.

“PRATİKTE UYGULANMAZ”

Bu uygulamanın benzerinin olmadığını belirten Emül, uygulamanın pratikte uygulanmasının imkansız olduğunu vurguladı. Sebahattin Emül, “Tebliğe uygun olarak gübrelerin piyasaya arz edilmesi, gübre sektörü için uygulanması imkansız. Dünya ticaretinde, Avrupa Birliği ülkeleri ve ülkemizde Gıda, Hayvancılık ve Tarım sektörüne girdi temin eden firmalar dikkate alındığında benzeri ve örneği olmayıp, pratikte uygulanması da imkansızdır” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖR BİTECEK”

Uygulanmaya zorlandığı takdirde organik gübre sektörünün biteceğiniz ifade eden Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Genel Sekreteri Sebahattin Emül, “Türkiye’de Gübre ve Bitki Besleme sektöründe faaliyet gösteren fabrika çeşitli kapasite ve büyüklükteki yüzlerce işletmenin kapatılmasına neden olabilir. Bilhassa tamamına yakın dışa bağımlı olduğumuz Kimyasal Gübreler ve yurdumuzda mevcut muhtelif kaynaklar kullanılarak 50’ye yakın ülkeye ihracat yapılan organik Gübre Sektörünün bitme noktasına geldiği bir gerçekle karşılaşacağız” şeklinde konuştu.

“İSTATİSTİK CETVELİ ÇÖZÜMÜ”

Genel Sekreter Emül, öneride bulunarak, “Zira bitkilerin önemli bir besini olmasına ve Türkiye’de, bitkisel üretim sektöründe yıllık tüketimi bir buçuk milyon ton. Buna rağmen, TÜBİTAK ve ilgili kurum /kuruluşlar tarafından yapılan testlerde, muhteviyatında patlayıcı madde özelliği olan ve terör örgütleri tarafından patlayıcı madde yapımında da kullanıldığı tespit edilen ‘Amonyum Nitrat’ gübresinin satışı halen yasak kapsamındadır. Amonyum Nitrat dışındaki gübrelerin herhangi bir patlama özelliği ve riski olmadığından dolayı satışları serbesttir. Bahse konu tebliğde belirtilen takip sistemi ile patlayıcı yapımında da kullanıldığı tespit edilen gübrelerin takibi amaçlanıyorsa, Amonyum Nitrat dışındaki gübrelerin patlayıcı özelliği olmadığından dolayı sisteme dahil edilmesine gerek yoktur. Belirtilen tebliğle; ithal edilen veya yerli kaynaklar kullanılarak üretilen ve piyasaya arz edilen gübrelerin kayıtları tutularak, satış ve stok miktarlarını belirlemek amaçlanıyorsa, halen uygulamada olan ve gübre sektöründe faaliyet gösteren firmaların Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği ‘İstatistik cetveli’ formlarının daha etkin ve gerçekçi olarak uygulanması, sorunu çözecektir” dedi. YAPRAK ÖZER/ GÜNDEM ÖZEL HABER