‘Hassasız, endişeliyiz, uyarıyoruz’ diyen İMO Başkanı Mustafa Balcı, T Mahmuz konusunda uyarılarda bulundu

Alanya’da günlerdir tartışma konusu haline gelen ve çeşitli kesimlerin farklı tepkiler gösterdiği T Mahmuz konusunda açıklama yapan Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Balcı, bu konunun oldu bittiye getirilemeyecek kadar önemli olduğunu, bu nedenle de oda olarak sürece dahil olmaya hazır olduklarını söyledi

Alanya sahilindeki kum kaybını önlemek amacıyla Alanya Belediyesi tarafından yapımına başlanan T Mahmuz Projesi ile ilgili farklı görüşler ortaya atılıyor. Bazı meclis üyeleri konudan yeterince haberdar olmadıklarını belirtmiş, geçtiğimiz günlerde Başkan Adem Murat Yücel, meclis üyelerine şantiyeyi gezdirerek bilgi vermişti. Yapılan toplantılar sonrasında bazı kesimler projeye destek verirken, bazı kesimler ise karşı çıkıyor. Bu konuda bir çok kişi ve kurum sorumluluk almak istemezken, Antalya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Balcı, Alanya’daki sürece dahil olmak istediklerini söyledi.

KIYI ALANLARI YÖNETİMİ

Başkan Balcı, Dünya ölçeğinde doğal güzellikleri, kaynakları ile ön sıralarda yer alan ülkemizin  kıyı ve deniz alanları Alanya başta olmak üzere yanlış ve aşırı kullanım nedeniyle maalesef yok olma tehlikesi altında olduğuna dikkat çekti. Balcı, “İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak öncelikle şunu belirtmek istiyoruz; kıyı ve deniz alanları;  zengin doğal kaynakları ve kullanım olanakları ile  ülkeler için en temel ekonomi, ticaret, sanayi, yerleşim ve kültürel yaşamın dinamiği olurken, aşırı kullanım, kaynak tüketimi gibi baskıların da altında kalabilmektedirler. Bu nedenle, bu doğal kaynakların doğru kullanımı ve çevresel etkilerini en aza indirmek için   sürdürülebilir  gelişme stratejileri ışığı altında,  küçük ölçekli kıyı yerleşimlerinden büyük ölçekli kıyı kentlerine kadar bütün kıyı ve deniz alanlarını kapsayan   çok geniş bir yelpazede ilgili bakanlıkların, büyükşehir ve yerel belediyelerin, ilgili kurum ve kuruluşların, yerel halkın ve   üniversitelerin ilgili bilim dallarının katılımıyla  “Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi” hazırlanması gereklidir. Geçtiğimiz yıllarda hazırlanmış bir Plandan bahsedildiğini duyuyoruz. Eğer var ise de, bir an önce konunun paydaşları ile yeniden ele alınarak güncellenmesi gerekmektedir.

Dolayısıyla güncel böyle bir çalışma olmadığından, Alanya’nın doğu kıyı şeridinde yer alan Keykubat Plajı ve doğusunda gözlemlenen kıyı erozyonun önlenmesi için yapılması düşünülen, Normal Mahmuz, T Mahmuz gibi yapısal önlemler, kıyılarda dalga iklim çalışması yeterince doğru yapılmamış ise problemlerin daha da artmasına neden olmaktadır. Özellikle bu tip sert yapıların uygulanması yerel olarak problemi çözse dahi problemin komşu kıyı alanlarına taşınmasına yol açabilmektedir. Bu çalışmada önerilen T tipi mahmuz yapılarının Alanya Keykubat plajı için kıyı erozyonunu hızlandıracağı ve geri dönülmez hasarlara yol açacağı da tarafımızdan öngörülmektedir. Ayrıca bu tip sert yapılar yüzme alanlarında da tercih edilmemektedir. Türkiye kıyılarında bunun örneklerine çokça rastlamak mümkündür. Kumsal alanlar çok kırılgan doğal yapıya sahiptirler. Bu nedenle bu tür kıyılara yapılacak yapıların, kumsal yapıya sahip kıyı alanlarına etkisinin detaylı şekilde incelenmesi gerekmektedir. Bu amaçla saha ölçümleri yapılmalıdır. Saha ölçümlerini akıntı, sediment, su seviyesi ve geoteknik ölçümler oluşturmaktadır. Gözlemlenen kıyı erozyonun incelenmesi kapsamında ivedilikle yeniden havza çalışmaları yapılmalıdır” dedi.

BAŞKA ALANYA YOK

Öncelikle yöreye ait rüzgâr ve dalga iklimi tek veri kaynağına (örneğin Alanya Meteoroloji İstasyonu) bağlı kalmadan diğer veri kaynaklarının da kullanılarak tüm verilerin karşılaştırılması gerektiğini belirten Başkan Balcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu noktada Kıyı hidrodinamiğinin sayısal modellemesi de oldukça kritik bir konudur. Sayısal Modelleme çalışmalarında öncelikle sağlıklı uzun dönem verilere ihtiyaç duyulmaktadır. Kumsal alana sahip kıyılarda stabilizayonunu sağlamak için çeşitli yapısal yöntemler mevcut olmakla beraber, son yıllarda özellikle kıyı erozyon çözümlerinde yumuşak önlemler (kum besleme vb.) uygulanmaktadır. Bu değerlendirme kapsamında Alaadin Keykubat Üniversitemiz tarafından yapılan çalışmaları tabi ki önemsiyoruz. Yapılan havza çalışmasının öneminin de farkındayız. Fakat yapılan çalışmaların yeniden değerlendirilmesini ve birçok önemli projeye imza atmış konunun ülkemizdeki uzmanları ile yeniden ve defalarca, asgari müşterekte uzlaşana kadar bir masa etrafında toplanmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, bu konuda yapılacak olan tüm çalışmalara tecrübe birikimimiz ve konunun uzmanı akademisyen hocalarımız ile elimizi taşı altına koymaya hazır olduğumuzun bilinmesini isteriz. Evet, hassasız, duyarlıyız, endişeliyiz. Maalesef doğaya müdahale edildiği zaman neler olduğunu biliyoruz. Ülkemizde ve dünyamızda yaşanan birçok felaketin, doğaya iyi niyetle yapılan müdahalelerden kaynaklandığını da biliyoruz. Endişemiz bu “Mahmuz” uygulamalarının da bir şekilde işe yaramamasıdır. Maalesef böyle yatırımların geriye dönüşü yoktur. Alanya’mızın bölge turizminin lokomotifi olması da göz önünde bulundurulduğunda ince eleyip sık dokumak ve çokça düşünmek gerektiği de ortadadır… Başka Alanya yok, başka Keykubat Plajı yok.” YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER