Ülkemizde her dört saniyede, bir ünite kana ihtiyaç duyulduğunu belirten Kızılay yetkilileri, “Uzun yıllardır ‘Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır’ sloganıyla bu ihtiyacı karşılamak amacıyla insanları kan bağışına teşvik etmek için çabalıyoruz” ifadesini kullandı

Ülkemizde her dört saniyede bir ünite kana ihtiyaç duyulduğunu belirten Kızılay yetkilileri Kızılay’ın da bu ihtiyacı karşılamak amacıyla yıllardır çeşitli kampanyalarla, reklamlarla Türkiye’nin 81 ilinde insanları kan bağışına teşvik etmeye çalıştığını söylediler. Kan vermek isteyenlere de, “18-65 yaş arası, 50 kilogramın üzerinde olan her sağlıklı erişkine, yılda 3-4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan bağışında bulunabilirler” hatırlatmasında bulundular. Kan bağışında bulunmak isteyenlerin, Kızılay’ın en yakın kan bağışı merkezlerinden birisine gitmelerinin yeterli olacağını ifade eden Kızılay görevlileri “Kan bağışı için bu merkezlere gelen kişilere 4 sayfalık bir form verilmektedir. Bu formda kişisel bilgileriniz ve bunun yanında özel hayatınızla ilgili sorular bulunmaktadır. Bu sorular, yapacağınız kan bağışında doğrudan etkili olacağı için, doğru ve samimi cevaplar vermeniz beklenmektedir” dedi.

Boş vakti olan gençlerin, kan vermekten korktukları ya da kan vermeye üşendikleri için kan bağışı merkezlerinin önünden kollarını sallayarak geçtiğini belirten Kızılay görevlisi, “İşi gücü olmayan gençler kan vermeden, merkezlerimizin önünden geçiyorlar. Neden kan vermiyorsunuz, yarın öbür gün sizin de kan bağışına ihtiyacınız olabilir dediğimizde ise, ‘acelemiz var, başka zaman’ deyip hemen uzaklaşıyorlar. Gençlere sesleniyorum, lütfen kan bağışı yapmaktan çekinmeyin. Kan bağışı hem kendi vücudunuza hem de bağışta bulunacağınız kişinin vücuduna faydalı olacak” ifadelerini kullandı.

Bu formu doldurduktan sonra flebotomistlerin kan miktarınızı, tansiyonunuzu ve ağırlığınızı kontrol ettiğini söyleyen Kızılay görevlisi, “Kayıt işlemi sonrasında yapılan fiziksel muayene ve sonuçları, girişte doldurduğunuz forma işlenir ve bilgisayar sistemine girilir. Eğer bağışta bulunmanız hem size hem de bağışta bulunacağınız kişiye zarar vermeyecekse, kan bağışı işlemine yönlendirilirsiniz. İşlem sırasında kan alma yataklarına alınırsınız. İşlem 4-8 dakika arasında sürmektedir. Her kan bağışında sadece bir ünite kan alınmaktadır. Her ünite, yaklaşık 450 mililitre civarındadır” açıklamasında bulundu.

Bağışladığınız kan, ihtiyaç sahibine ulaştığında ise Kızılay’ın size, “Türk Kızılay’ına bağışladığınız kan, ihtiyaç sahibine ulaştırılmıştır. Hayat kurtardığınız için teşekkürler” mesajı göndererek, sizi hem mutlu hem de huzurlu hissettirdiğinin de altını çizen Kızılay görevlisi, gönderilen bu mesajın, bağışçı kişileri daha da heveslendirdiğini ve kan bağışına teşvik ettiğini söyledi.

BUNLARI YAPMAYIN

Kan verme işlemi sona erdiğinde ise flebotomistlerin size, belirli süre yatakta uzanmanızı söylediğini belirten Kızılay görevlileri, “Bu süreden sonra size maden suyu ve bisküvi ikramı yapılır. Gerçekleşen kan bağışı günlük hayatınızı etkilemeyecek miktardadır. Ancak yine de bazı şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir,