MÜJGAN IŞIK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

MEB’in verilerine göre uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin yüzde 51,1’i EBA’dan faydalanamazken, 21 Eylül’de okulların açılacak olması ise soru işaretlerine neden oldu. Uzaktan eğitimin yetersiz olduğunu belirten Veli-Der Antalya Şube Başkanı Füsun Sarsılmaz, “Bir nesli kaybetmememiz için gerekli önlemlerin alınıp, okulların açılması gerek” dedi

MEB’in verilerine göre uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin yüzde 51,1’i EBA’dan faydalanamazken, 21 Eylül’de okulların açılacak olması ise soru işaretlerine neden oldu. Uzaktan eğitimin yetersiz olduğunu belirten Veli-Der Antalya Şube Başkanı Füsun Sarsılmaz, “Devlet okullarında kalabalık olan sınıf mevcutları en fazla 20 öğrenciye düşürülmelidir. Bir nesli kaybetmememiz için gerekli önlemlerin alınıp, okulların açılması gerek. Öğrencilerin servis kullanımını engellemek için evine yakın okullarda geçici sınıflar oluşturulmalıdır. Geçici sınıflar oluşturabilmek için 45 günde yapılan pandemi hastaneleri gibi okullar yapılmalıdır. Okul bahçelerine, belediyenin ayırmış olduğu kamuya ait yerlere prefabrik sınıflar kurulmalıdır. Atıl ve boş olan kamu binaları okullara dönüştürülmelidir. Bu süreçte daha da büyüyecek öğretmen açığını gidermek için atanmayan öğretmenlerin ataması yapılmalıdır” dedi.

“UZAKTAN EĞİTİM VERİMSİZ”

Okullarda revir ve sağlık personeli, güvenlik ve temizlik personeli bulundurulmalı ve bu personeller MEB bünyesinde oluşturulmalıdır diyen Başkan Sarsılmaz, “Okullarda geçirilecek süre azaltılmalı, zorunlu seçmeli dersler kaldırılmalı, temel derslerden oluşan ortak ve nitelikli bir müfredat oluşturulmalıdır. Dersler 30 dakika, dinlenme araları 15 dakika olmalıdır. Okullarda ki sürenin kısaltılmasından dolayı evde destekleyici eğitim için öğrencilere internet ve teknolojik araçlar MEB tarafından ücretsiz sağlanmalıdır. Okullarda temizlik malzemesi, dezenfektan, tek kullanımlık mendiller, maskeler MEB tarafından ücretsiz sağlanmalıdır. Hepimizin bildiği gibi uzaktan eğitim son derece verimsiz olmuştur. Bundan dolayı çocuklarımız sorumlu oldukları sınavlarda uzaktan eğitimle işlenen konulardan muaf tutulmalıdır. Taşımalı eğitimden vazgeçilerek; kapalı köy-kasaba okullarının açılıp fiziki bakımlarının yapılıp, donatı eksiklikleri giderilerek eğitim-öğretime açılmalıdır. ‘’Hayat eve sığar” söylemi doğru bir söylem değildir. Hayat eve hiçbir şekilde sığmaz, Sadece hayatımızın bir kısmı evde yaşanır. “Uzaktan öğretim” okul değildir, okulun yerine geçemez, uzaktandır, sanaldır, tek yanlıdır, etkili ve verimli değildir; olsa olsa yardımcı bir yol olarak yararlanılabilir. Bundan dolayı “Yüz yüze eğitime devam etmek” esastır. Çocuklarımız okullarını, arkadaşlarını, öğretmenlerini; öğretmenlerimiz de çocuklarını özledi. Veli-Der olarak: En kısa sürede MEB‘in gerekli çalışmaları yaparak tüm çocuklarımızı okulla buluşturmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.