Fitoterapi’nin bitkisel ürünlerle uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu söylen Prof. Dr. Coşkun Usta, günlük hayatta kullandığımız tıbbi ilaçların büyük çoğunluğunun bitkisel etken madde içerdiğini söyledi
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Alt Bilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Coşkun Usta Fitoterapi’nin bitkilerle tedavi yapma sanatı olduğunu ve tıbbi ilaçların yarısından fazlasının bitkisel etken madde içerdiğini söyledi. Son zamanlarda insanların bitkisel ilaçları tıbbi ilaçlardan daha çok tercih etmesi konusuna değinen Usta, “Fityoterapi yüzyıllardır yapılan bir şey ancak hekimlerin bu işe el atmaması sebebiyle, hekim olmayan kişiler tarafından bu tedavi uygulanıyordu. Son yıllarda, bir ilaç bitkiselse zararsızdır diye bir kanı ortaya çıkarıldı ve dolayısıyla çoğu insan tıbbi ilaçlar yerine bitkisel ürünlere yöneldi” dedi.
YAN ETKİSİ VAR!
İlaçların hepsinin bir yan etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, “Yan etki yapmayan ilaç yoktur. Yan etkisi olmayan bitki de yoktur. Bitkilerin de çoğunda yan etki vardır. Ama bunlar araştırılmadığı için sanki bitkiler zararsızmış gibi bir imaj çiziliyor. Ben size en iyi örneği vereyim. Afyon bitkisinden elde edilen morfin bitkisel bir ilaçtır, dünyanın en iyi ağrı kesicisidir ama solunumu durdurarak adam öldürür” dedi.
Fitoterapi’nin ve diğer tedavilerin hepsinin bir hekim tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Usta, “Fitoterapi’yi kesinlikle hekimler uygulamak zorundadır. Hekimlik eğitimi içerisinde bu maddelerin ne kadar doğru kullanılabileceğini, nasıl etkinlik sağlayabileceğini, ne gibi zararlı etkileri olduğunu gözlemlesinler. Diğer türlü insanlar sadece para kazanmak için zor durumda olan hastaları kullanarak, Fitoterapi yaptıklarını iddia ediyorlar. Doğru bulmuyoruz” ifadelerini kullandı.
Fitoterapi konusunda en yetkin ülkelerden birinin Almanya olduğunu ve Almanya’nın Fitoterapi yöntemini yaygın bir şekilde kullandığını ifade eden Usta, “Türkiye’de henüz yeni başlamıştır ama etkin olmaya çalışıyordur. En azından doğru yoldadırlar, en azından hekimlerin tedavi yapmaları sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu.
Bitkisel ilaçların son yıllara kadar tıbbi ilaçların bir adım gerisinde kaldığını ileri süren Prof. Dr. Coşkun Usta, “Doktorlar tarafından uygulanmıyordu. Bir de şu var, olasılıkla ilaç firmaları bunu engelliyor diye düşünüyorum” yorumunu yaptı. Usta, halkın yüzyıllardır süzülerek elde edilen bu tedavi yöntemlerini araştırarak ve uygulayarak, buradan bir sonuç elde etmesi gerektiğini belirtti.
HER DERDE DEVA
Fitoterapi’nin çoğu hastalık için kullanılabileceğini ifade eden Usta, “Ben şuna inanıyorum, doğada şu anda kansere iyi gelebilecek birçok bitki var, astıma ve kronik hastalıklara iyi gelebilecek birçok bitki var ama bunu araştırmak ve bu bitkilerin ilaç olabilme potansiyelini araştırmak ve ortaya koymak lazım. Bir bitkinin bir şeye iyi gelmesi, o bitkinin o hastalığın tedavisinde kullanılacağı anlamına gelmez. İlacı ilaç yapan faktörler vardır. O özellikleri taşıması lazım. Masum görünen çaylar bile uzun süre kullanıldığında zararlı olabilir” dedi.
Bitkisel tedavi uygulanırken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Prof. Dr. Coşkun Usta, “Bitkilerle zehirlenme ihtimalimiz vardır. Karaciğere, böbreğe zararlı olanları vardır. Dolayısıyla tedavi sırasında kendimizi gözlemlememiz lazım. Mümkün olduğunca hekim kontrolünde uygulanmalı. Diğer türlü de çok büyük riskler taşıdığını iddia edebiliriz. Aktarlarda satılan bir ürüne güvenmek hiç doğru bir mantık değil. Çünkü hangi koşullarda saklandığı hiç belli değil. Önemli olan o bitkinin doğru toplanması değil, doğru saklanması. Dolayısıyla aktarlardan bir bitki alırken çok dikkat edilmelidir. En önemli şey bu” açıklamalarında bulundu. AHMET ARĞILLI / ANTALYA GÜNDEM