MÜJGAN IŞIK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Pandemi dönemi ile birlikte iş yükleri artan sağlık çalışanları tükenme noktasına geldi. Salgının ilk 6 ayında 4 bin 574 sağlık çalışanı istifa ederken, istifa eden sağlık çalışanlarından 2 bin 412’sini hekimler oluşturuyor. İstifaların yanı sıra intihar eden sağlık çalışanlarının da sayısı artmaya devam ediyor. Yapılan kongreler, eğlenceler ve kalabalığın sağlıkçıların sabrını tükettiğini söyleyen Mobbing ile Mücadele Derneği (MOBDER) Antalya Şube Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Ozan Uzkut, “Sağlıkçıların çalışma saati haftalık 45 saatten 72 saatte çıktı. Evlerine bile gidemiyorlar. Ama bu emeklerinin karşılığını bulamıyorlar. Sağlık çalışanlarının sesini duyun artık. Bittiler, tükendiler, yoruldular” dedi

Pandemi dönemi ile birlikte iş yükleri artan sağlık çalışanları tükenme noktasına geldi. Salgının ilk 6 ayında 4 bin 574 sağlık çalışanı istifa ederken, istifa eden sağlık çalışanlarından 2 bin 412’sini hekimler oluşturuyor. İstifaların yanı sıra intihar eden sağlık çalışanlarının da sayısı artmaya devam ediyor. Yapılan kongreler, eğlenceler ve kalabalığın sağlıkçıların sabrını tükettiğini söyleyen Mobbing ile Mücadele Derneği (MOBDER) Antalya Şube Başkanı ve Aile Hekimi Dr. Ozan Uzkut, “Son günlerde gazetelerde sık sık doktor intiharları duyulmaya başlandı. Daha önceki yazılarımda da yazdığı gibi bence intiharların en az yarısı mobbing sebebiyle oluyor. Ekonomik kriz nedeniyle olan intiharlar da buna dahil. Sağlık sektörü en fazla mobbing yapılan işyerlerinden olduğunu zaten biliyoruz. O zaman doktor intiharlarının mobbingten dolayı olma ihtimali çok yüksek. Tabi on yıllık bir mobbing uzmanı ve bu konuda bilirkişilik yapmış bir olarak bir olaya mobbing demem için kişinin çalıştığı kurumda inceleme yapmak, çalıştığı iş arkadaşları ile konuşmak ve onlardan aldığım bilgiye göre mobbing olup olmadığına karar vermek gerekiyor. Yaklaşık bir yıldır sağlık çalışanları inanılmaz yoruldu. Kamuoyundan da bu tarz haberleri sık sık görüyoruz. En son aldığımız intihar haberi hepimizi derinden yaraladı. Sağlıkçıların çalışma saati haftalık 45 saatten 72 saatte çıktı. Evlerine bile gidemiyorlar. Ama bu emeklerinin karşılığını bulamıyorlar. Sağlık çalışanlarının sesini duyun artık. Bittiler, tükendiler, yoruldular” dedi.

“DİNLENEMİYORLAR, BESLENEMİYORLAR”

Sağlık çalışanlarına mobbinge uğradığını söyleyen Başkan Ozan Uzkut, “Öncelikle asistan arkadaşlarımızın ama daha çok da sağlık çalışanlarının ve bu konuda sorumluluğu üstlenmiş olan doktor arkadaşlarımızın büyük bir baskı ile yoğun çalışma saatleri, insanlık üstü koşullarla çalıştıkları zaten hepimizin bildiği bir konu bu konuda birçok yazı yazdım, kitaplarımda ve yazılarımda bulabilirsiniz. Bu ortam zaten mobbing için çok uygun bir zemin yaratıyor. Bir de bu kişilerin sosyal yaşantısı yoksa, işyerinde arkadaşları ile diyaloğu yoksa, işyeri dışında herhangi bir sivil toplum örgütü ile ilgilenmiyorsa mobbinge uğrama şansı çok yüksek. Sağlık çalışanları her gün aralıksız çalışıyor. İzinleri, istifaları kaldırıldı. Her gün arkadaşlarını kaybediyorlar. Buda onların psikolojilerini ciddi etkiliyor. Her ölen arkadaşlarından sonra ‘Sıra bana mı geldi?’ diye düşünüyor. Bunun yanı sıra dinlenmiyorlar, beslenemiyorlar, doğru dürüst maaş alamıyorlar. Kim olursa olsun bu şartlarda yapamaz. Şimdi istifa, emeklilik yasağı kaldırıldı. Bıkan sağlık çalışanları hemen istifalarını vermeye başladı. Antalya’da da çok fazla istifa olacak. Ben aile hekimiyim bende emekliliğimi istemeyi düşünüyorum. Sağlık çalışanları yalnız bırakıldı. Zaten en çok mobbing olan meslek gurubu sağlık çalışanları. Sağlık çalışanları korumak için artık bir şeyler yapılmalı” ifadelerine yer verdi.