ATB’nin düzenlediği Kent Buluşmaları’nın konuğu Vali Münir Karaloğlu oldu. Vali Karaloğlu,  “Tarladan çıkan ürün vatandaşın mutfağına ulaşıncaya kadar yüzde 30 kayıp yaşanıyor. Bu zinciri düzenleyerek, kaybı yüzde 5’lere getirdiğiniz zaman, fiyat avantajımız olacak, bizim problemimiz bu” dedi

Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Kent Buluşmaları toplantısının konuğu Antalya Valisi Münir Karaloğlu oldu. Antalya’nın tarım ve turizmi ile ilgili açıklamalarda bulunan Karaloğlu, sektör paydaşlarının da sorularına yanıt verdi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ATB Başkanı Ali Çandır, Vali Karaloğlu’na teşekkür ederek, Karaloğlu’nun Antalya’yı sahiplendiğini belirtti. Başkan Çandır’dan sonra konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, ürünlerin üreticiden tüketiciye gelinceye kadar gelen zincirin bozuk olduğunu kaydederek, “Tarladan çıkan ürün vatandaşın mutfağına ulaşıncaya kadar yüzde 30 kaybımız var. O nedenle zaten fiyatlar yüzde 30 artmış demek. Bu zinciri düzenleyerek, kaybı yüzde 5’lere getirdiğiniz zaman, fiyat avantajımız olacak, bizim problemimiz bu” diye konuştu.

GENÇLERE 15 MİLYON DESTEK

Kırsal kesimlerin boş kaldığını dile getiren Vali Karaloğlu, çiftçilere yardımın yapıldığının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı çerçevesinde bu güne kadar Antalya’da 9 milyonluk hibe desteğimiz var. Diğer taraftan kırsalımızı boşalttık. Kırsalda genç nüfus kalmadı. Kırsalda yaş ortalamamız çok yüksek. Neredeyse yaş ortalaması 60 varmış. 60 yaşına gelmiş insan tarımı yapamazsınız. Hükümetimiz bu noktada genç nüfusu tekrar kırsala döndürmek için gençlere destek verdik. Gençleri desteklemek için 2017- 2018 Antalya da 500 gencimize 15 milyon hibe verdik. 500 genç tekrar tarıma kazandırıldık.

TARIM BÜYÜYOR

Antalya’nın en önemli sektörlerinin tarım ve turizm olduğunu belirten Münir Karaloğlu, “Antalya ne kadar turizm şehri ise o kadar da tarım şehridir.  Türkiye’yi doyurmaya çalışan bir şehirde yaşıyoruz. Antalya tarımı bilen ve bunu da bilinçli yapan bir şehir. Antalya’nın rakamlarına baktığımızda 2017-2018’i hem bitkisel hem de hayvansal üretimde Antalya tarımının büyüdüğünü görüyoruz. Yaş sebzede yüzde 2’lik, meyvede yüzde 7’lik artışı olduğunu görüyoruz. Kırmızı et üretiminde yüzde 22’lik artış olduğunu görüyoruz. Bu çok çarpıcı. Bu Antalya’daki turizminin gelişme potansiyeline bağlanabilir. Antalya’da tarımın gelişmesi, tarımın daha bilinçli yapılması tarımdaki zararlılarla mücadele etmek için Tarım İl Müdürlüklerimiz, Ziraat Odalarımızla berber yürüttüğümüz çalışmalar var. Her şeyden önce geçen yıl Antalya’da domates ve sebze üretimin canından bezdiren tuta zararlısıdır. Bununla mücadele çiftçiyle iş birliği, çiftçiyi paydaş haline getirmemiz gerek. Bu konuda devlet olarak ne yaparsak yapalım, çiftçiyle ortak bir noktada buluşulamıyorsak, bir şey yapmamız çözüm olmaz. Nihayetinde işi yapacak olan çiftçinin kendisidir. Biz çiftçiye eğitim vereceğiz, onlara yol göstereceğiz. Çiftçi için kurulması gereken alt yapı varsa onun kurulmasında destek olacağız” ifadelerini kullandı.  Vali Karaloğlu, “Antalya’da turizm yokken tarım vardı. Ama bugün Antalya turizmi tarımı da destekliyor. Antalya Türkiye’yi de doyuran, 500 milyon dolarlık ihracatı olan şehirden bahsediyoruz. Her geçen yıl ihracatımız artıyor tarımda. Rusya bu yıl 100 bin ton domates alacağını ifade etti” dedi. YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM