İstanbul’da imzalanması sebebiyle İstanbul Sözleşmesi diye tanınan, tam adı Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan uluslararası metinde kadına yönelik şiddet şu şekilde tanımlanmıştır:

“İster kamusal ister özel yaşamda meydana gelsin, baskı veya rastgele özgürlüğü engelleme de dahil, kadınların fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zararı veya ızdırabı ile sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan tüm eylemler toplumsal cinsiyete dayalı şiddet” olarak tanımlanmıştır.

Kadına yönelik şiddetin, kadına yönelik ayrımcılığın bir türü ve bir insan hakkı ihlali olarak anlaşılması gerektiği vurgusu yapılan sözleşmede şiddetle önleme konusunda uluslararası bir mücadeleden söz edilmektedir.

Bu bağlamda şiddete maruz kalındığında ya da tanık olunduğunda bilinmesi, bilgi verilmesi gereken telefon numaralarını öğrenmek, öğretmek ve görünür olmalarını sağlamak da kurumsal işlerden birisidir.

Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanlığı, emniyet, jandarma, baro, kent konseyi, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri kadına yönelik şiddet konusunda çalışmalar yapmakta dokümanlar ve broşürler hazırlayarak acil telefon numaralarını tanıtmaktadır.

Ülke genelinde ve Antalya ilinde yaşanacak şiddet olayları için başvurulacak telefon numaraları ile çağrı merkezleri 7/24 ve kesintisiz hizmet vermektedir.

Acil müdahale telefonlarının akılda kalması için kısa ve birbirini çağrıştıran rakamlardan olması beklenir. Şiddet olayları, kriz ya da başka bir tehlike anında bu telefon numaralarının hızlıca çevrilmesi ve yardım merkezine ulaşılması gerekir.

Bütün broşürlerde ortak olan telefon numaraları ve bunlarla ilgili kısa bilgiler:

155 ve 156 ulusal düzeyde hizmet veren, nereden aranırsa aransın kolluk kuvvetlerine ulaşılabilen numaralardır. Kentte polis ve kırsal alanda jandarma başta emniyet olmak üzere toplumsal olaylara müdahale etmektedir.

183 Sosyal Destek Hattı aracılığı ile aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ile gaziler ve gazi yakınlarına yönelik hizmetlere ilişkin çağrılar değerlendirilerek rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca İhmal, istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarlar da alınmakta, durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak vakanın bulunduğu ilde görevli Acil Müdahale Ekip Sorumlusuna ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilmektedir.

0549 6569696/ 0212 6569696 Aile İçi Şiddet ve Yardım Hattı, ulusal düzeyde hizmet vermektedir. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından hizmete sokulan hattı aradığınızda danışmanlık ve yönlendirme hizmeti alınmaktadır. Burada Federasyon Başkanı Sevgili Canan GÜLLÜ ve ekibinin yoğun bir mesai ve özverisi bulunmaktadır. Hat üzerinden ayrıca yerelde bulunan kurumlara kendi kentlerinde yaşanan vakalar iletilmektedir.

0242 2272062 Antalya Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNiM) Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma İl Müdürlüğünün birimi olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın sığınma evleri konusunda hizmet vermektedir.

0242 2480766 Antalya Kadın Danışma ve Merkezi ve Dayanışma Derneği kadın çalışmaları alanında gönüllü hizmet sunan bir sivil toplum örgütüdür.

0242 2386155-56-57 Antalya Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurulu’nda gönüllü avukatlar hukuki ve adli konularda gerekli danışmanlık hizmetleri vermektedirler.

444 80 07 Antalya Muratpaşa Belediyesi tarafından belediye hizmetlerine ulaşımı ve erişimi kolaylaştıran ve 7/24 kesintisiz hizmet veren çağrı merkezinin telefon numarasıdır. Belediye, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından kadına yönelik şiddet vakaları ve kadın hakları çalışmaları konularında da sosyal hizmet verilmektedir. Merkezdeki personel tarafından alınan çağrılar müdürlüğe iletilmekte ve ilk iş saatinde gerekli müdahale ve görüşmeler başlatılmaktadır. Yerel yönetimlere örnek bir çağrı merkezi ile Antalya Muratpaşa İlçe sınırlarında gerekli destekler sunulmaktadır.

Ulusal ve farklı yerel yönetimlerin kullandıkları acil müdahale telefonları bulunmaktadır. Vatandaş olarak yaşadığımız kentte ister kamu ister yerel yönetim veya sivil toplum örgütüne ait bu telefonları bilmemiz gerekir.

Çağrı merkezlerine ait telefon numaraları hakkında gerekli bilgi ve açıklamaların kamu spotları ile kitlelere duyurulması, okullarda öğrencilerin öğrenmelerinin sağlanması, topluma açık yerlerde bu numaraların görsellerinin sık sık paylaşılması toplumsal hafızamıza kazınması bakımından önem arz etmektedir.

Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğunu bilerek bu telefon numaralarını,

ÖĞRENELİM, ÖĞRETELİM VE YAYGINLAŞTIRALIM

155 POLİS

156 JANDARMA

183 SOSYAL DESTEK HATTI

0242 2272062 ŞÖNİM

0242 2480766 ANTALYA KADIN DANIŞMA MERK VE DAY. DER

0242 2386155-56-57 ANTALYA BAROSU

0549 6569696/0212 6969696 AİLE İÇİ ŞİDDET YARDIM HATTI

444 80 07 MURATPAŞA BELEDİYESİ