AÜ Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen ‘Tohumlu tip kurağa dayanıklı bermuda çimi çeşit ıslahı’ tanıtım toplantısı dün yapıldı. Doç. Dr. Songül Sever Mutlu “2017 verilerine göre 6 bin ton kadar çim ithalatımız var. Buda gerçekten çok üzücü” dedi

Birçok başarıya imza atan ve her zaman farklı çalışmalar yapan Akdeniz Üniversitesi bu kez de Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yaptığı çalışmayla farklılık yarattı. Geçtiğimiz gün Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen ‘Tohumlu tip kurağa dayanıklı bermuda çimi çeşit ıslahı’ tanıtım toplantısı dün gerçekleşti. Tanıtım toplantısına Akdeniz Üniversitesi Rektörü Mustafa Ünal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Akdeniz Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Sever Mutlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Çim ıslahı ile ilgili konuşan Doç. Dr. Mutlu, “Yaklaşık 2006 yılında başladığımız çim ıslahı kapsamında birçok çalışma yaptık. Resmi kaynaklardan aldığımız bilgiye göre çim tohumculuğu sektöründe 2017 verilerine göre 6 bin ton tohum ithalatımız var. Gördüğünüz gibi üretim bunun içerisinde oldukça düşük bir pay. Buda çim bitkileri tohumu belli bir miktar olabilir. Ama ne kadar dışa bağımlı olduğumuzu gösteren belki küçük bir kare. Buda gerçekten üzücü bir durum” diye konuştu.

MERKEZ NOKTA

Türkiye’nin çim üretim konusunda başarı bir ülke olduğunu dile getiren Doç. Dr. Songül Sever Mutlu, “Şuanda gerek rulo çim üretimi yapan yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda kullanılan çeşitler gerekse diğer yeşil alanlarda kullanılan tohumlu çeşitlerin tamamı yabancı ülkelerin kendisinin yetiştirdiği tohumlardır. Bu üzücü bir durum. Oysaki pek çok türde olduğu gibi ülkemiz ve bugün yeşil alanlarda kullandığımız onlarca çim türünü genetik çeşitlilik merkezi noktasında. Buda oldukça birbirine ters görünen bir durum” ifadelerine yer verdi.

TARIMA DESTEK

Akdeniz Üniversitesi’nin yıllardır yetiştirdiği öğrencilerin Türkiye tarımına katkıda bulunduğunu vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, “Fakültemiz 35 yıldır yaptığı ARGE çalışmalarıyla gerek yetiştirdiği Ziraat Mühendisleriyle Antalya’mız başta olmak üzere ülkemizin tarımına hizmet veriyor. Ülkemizde gelir getiren tarımsal faaliyet olarak çim ve süs bitkileri gelişmiş ülkelerle kıyaslandığı zaman yeni yeni bu gözle bakılmaya başlanıyor” dedi. İREM GÜNEYBAZ / ANTALYA GÜNDEM