Son verilere göre cezaevinde annesiyle kalan 0-6 yaş çocuk sayısı arttı. 2016 yılında 560 olan bu rakam, 2017 yılında rakam 668’e yükseldi. 2018 rakamları ise hala açıklanmadı. Cezaevinde çocukların zor şartlarda yaşadığını dile getiren Başkan Oğuz, “Çocukların da adalete ihtiyacı var” dedi

Türkiye’nin görünmeyen ve kanayan yarası hızla artmaya devam ediyor. Son verilere göre cezaevinde annesiyle kalan 0-6 yaş çocuk sayısı arttı. 2016 yılında 560 olan bu sayı, 2017 yılında 668’e çıktı. 2018 yılı rakamlar ise henüz açıklanmadı. Cezaevini şartlarının ağır olduğunu ve çocukların haksızlığa uğradığını söyleyen Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği (ÇOCUKÇA) Başkanı Buğra Kağan Oğuz, çocuklar için adalet istedi. Başkan Oğuz, “Çocuk Hakları Sözleşmemiz var. Bu sözleşmenin ilk başta koyduğu kural, çocuğun üstün yararı. Çocuğun üstün yararını gözetiyorsanız, birçok kanunun çocuğun üstün yararı için düzenlemek zorundasınız. Ceza infaz Kanunu’nda değişiklik yapabiliriz. Bunu çok rahat yapabiliriz. Çünkü Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzaladık. Bunu dayanak göstererek istediğimiz kanunu rahatça değiştirebiliriz. Çocuğun üstün yararı diyoruz. Hani nerede kaldı çocuğun üstün yararı? Çocukların yaşadığı koşullar çok kötü. Bunlar çözülmesi basit olaylar. Çocuğun adalete ihtiyacı var. Kanunu düzenlemelerin yapılmasını istememizin sebebi çocuklara adaleti getirmek. Bir kişi yargılanıyor iki kişi ceza alıyor. Adalet bunun neresinde? Çocukların şartlarını iyileştireceksiniz ki çocuğa adaleti sağlayabilesiniz. Burada bir düzetme yapacaksınız. Bu çocuğun ilerisini de düşüneceksiniz” diye konuştu.

YEGANE AMACIMIZ

Çocukların, cezaevlerinde birçok argo kelimelere maruz kaldığını belirten Başkan Oğuz, “Dışarıda bulunan ebeveyni gelip çocuğu dışarı çıkarabilir. Ancak ceza İnfaz Kanunu’na göre 0-6 yaş çocuklar anneleriyle kalıyor. Adalet Bakanlığı bunun için bir düzenleme yapalım demişti. 0-3 yaşına kadar çocuklar anneleriyle kalsınlar, ondan sonrada Çocuk Yetiştirme Yurtları’na verelim demişlerdi. Bu mantıklı bir hareket değil. Çocukların cezaevinde yaşadıkları koşullar iyi değil. Onlar için ekstra bir oyun bahçesi falan yok. Annesiyle beraber çocuğu ceza evine koymak, çocuğu da cezalandırmaktır. Çocuk annesiyle aynı şartlarda yaşıyor. Türkiye’de maalesef durum bu. Hepimiz çocuk olduk. 5-6 yaşımızı hatırlarız. Babamız annemize bağırdığında hiç birimiz bunu unutmayız. Birde cezaevleri şartlarını düşünün. Argo konuşmalar sık sık geçiyor. Çocuk bunların hepsini alıyor. Çocuğu, yeni dökülmüş bir çimento gibi düşünün. Üzerine ne iz düşerseniz, o kalır. Çocuk öyle bir şey. 0-6 yaş da öyle bir durumda. O yaşlarda ne öğrenirse öyle kalır. Devlet olarak bizim yegane amacımız sağlıklı bir nesil yetiştirmek. Bugün mevki sahibi olan insanların yerine geçecek olan bu yetiştirdiğimiz çocuklar olacak. Siz o çocuğu nasıl yetiştirirseniz, o nesil öyle yetişir. Devlet bu şekilde devam eder” ifadelerini kullandı.

“KAVGALARI GÖRÜYORLAR”

Çocuklar için yapılması gerekenlerden de söz eden Başkan Buğra Kağan Oğuz, “0-6 yaş arası çocuğu olan annelerin cezasında erteleme yapılabilir. Bu daha önce gündeme geldi. Bunun yanı sıra çocuklar için ceza evlerinde daha iyi şartlar oluşturulabilir. Onların ayrıca barınabileceği çocuk odası, oyun odası yapılabilir. Türkiye’nin nüfusu 80 milyona yaklaştı. Bunları dediklerimizi yapmak mümkün. Her ilde bir ceza evine çocuk odası, oyun alanı ve ceza evine bir pedagog koyabilirsiniz. Çocukların 6 yaşa kadar karakteri, fikri ve zihni oturur. Bu çocuğu siz nasıl yetiştirişiniz devlet olarak, o çocuk öyle büyür. Şimdi siz hapis ettiğiniz zaman ilerde bu çocukların devlete, millette nasıl bir faydası dokunur. Orada kadınların birbirine davranışları, kavgalarının hepsini çocuklar görüyor” şeklinde konuştu.

“DÜZENLEME YOK”

Çocukların eğitimden de uzak olduğunun altını çizen ÇOCUKÇA Derneği Başkanı Buğra Kağan Oğuz, “Siz cezaevindeki çocuğa sağlıklı bir eğitim vermezseniz, bu çocuk cezaevi şartında iyi yetişemez. İçeride eğitim de yok. Bu hapishanedeki çocuklar başlı başına bir sorun. Kesinlikle buna bir çözüm yok. Sokaktaki ve ceza evindeki çocuklar için hiçbir çalışmamız yok. Anne ceza evinde düştüyse çocuğun suçu ne? Cezaevinde şartlar kötü. Bunlar için çözüm bulmamız gerek. Bu konuda çok şey yapılabilir. Hiç çalışma yapılmıyor bu konuda” dedi. YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER