30.11.2019 tarihinde Antalya Baro Başkanlığı’nda gerçekleşen 1. olağan genel kurulumuz ile bütün heyecan ve sorumluluk bilinciyle bir hareket başlattık.

Bunun için sivil toplum örgütünün değiştirici, dönüştürücü, siyaset üstü ve gönüllü hizmet ruhu ile yola çıktık. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği (TOCİN) böyle doğdu.

TOCİN olarak, Kanada’da 1991 yılında kurulan White Ribbon (Beyaz Kurdela) ülkemizde, Yanındayız Derneği gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkek katılımını önceleyen derneklerle evrensel bir sorun olan kadına yönelik şiddetin önlenmesi eğitim, sağlık, istihdam, karar alma, spor, siyaset, ev içi işler gibi konularda toplumsal cinsiyet rollerinin eşitliği için çalışmak amacındayız.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Engellilerin Haklarına Dair Sözleşme, CEDAW, İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmeler ve ülkemizde 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunların kazanım olduğu bilinci ile yola çıktık.

TOCİN ilk gün ki heyecanı ve kararlılığı ile yoluna devam ediyor. Bir yıllık eylem ve iş özetimiz ile bunu ortaya koyduk.

Başta yönetim kurulumuz, üyelerimiz ve kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum.

Kuruluşumuzun ilk yılı içinde 8 Mart’ta farkındalık yaratmak için Antalya Aydın Kanza Parkı’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yürüyüş yapan gruplara 5000 karanfil dağıttık. “İyi ki varsın” mesajımız ile kadınlarla birlikte yürüdük.

Söyleşiler, basın bültenleri, canlı yayın konuşmaları, radyo, televizyon söyleşileri yaptık. TOCİN’i daha geniş kitlelere duyurmak için halk ilişkiler çalışmaları yürüttük. Sesimizi yerelden ulusala duyurmak için çalışmalarımız devam ediyor.

Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından kabul edilen Beşte Beş projemiz ile pandemi sürecinde boş durmadık. Proje kapsamında Antalya Döşemealtı ilçesine bağlı 5 dağ köyü Karataş, Karaveliler, Kovanlık, Ekşili ve Ilıca köylerinde yaşayan çocuk, kadın, yaşlı ve erkeklere yönelik olarak etkinlikler ulaştık.

Çocuk, kadın ve erkekler ile yapılacan eğitici, eğlendirici, bilgilendirici ve katılıma dayalı etkinlikler ile hedef kitlede farkındalık oluşturulması ve salgından ötürü iki ayı geçkin süredir kapalı kaldıkları köy yaşamında farklı deneyimler yaşamalarını sağladık.

Yine salgın döneminde ev içi şiddet ve eşler arasında sorunların çoğaldığı basına ve kamuoyuna yansıtılan raporlar ile gün yüzüne çıkmıştır. Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet rolleri konusunda yapılacak etkinlikler ile de kadın ve erkeklerin farkındalık kazanmaları ve katılımcı faaliyetler ile kendilerini ifade etmelerine katkı sunduk.

Birinci Avrupa Birliği projemiz devam ederken Sivil Düşün Programı engellilerin pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlar ile ilgili hazırladığımız Engelsiz Pandemi projesini de uygulamaya değer buldu ve kabul etti.

Engelli bireylerin ve ailelerinin hiçbir hazırlıkları ve daha önce pandemi sürecinde uzun süreli evde kalmaya yönelik bir deneyimleri yokken bu süreçte sağlık, sosyal ve psikolojik olarak yaşadıkları sorunlar ve bunlarla başetme beceri ve pratiklerinin neler olduğunu ortaya çıkarmak olumlu ve iyileştirici deneyimleri kayıt altına alarak başka engellilerin de bu deneyimleri bilmelerini sağlamak ve kısmen atlatılan ve normalleşme sürecine girilirken bireylerin deneyimlerinin başka salgın dönemleri için engelsiz pandemi politikalarına destek olmasını sağlamayı amaçladık.

Antalya’da örgütlü engelli dernekleri ile engelli dostlarımız ve onların ailelerini kapsayan geniş bir kitle ile birebir, grup çalışmaları ve video kayıt görüşmeleri gerçekleştirdik. Pandemi sürecinde ortaya konan sokağa çıkma kısıtlamalarında engellilerin yaşadıkları sorunları ve yine ortaya koydukları olumlu deneyimleri kayıt altına aldık.

Dijital gelişme ve internet kullanımının yaygınlaşması ve çağımızın en önemli iletişim aracı haline gelmesinden dolayı youtube üzerinden bir televizyon kanalı kurma fikrini geliştirdik. Tocin Tv üzerinden gerçekleştirdiğimiz canlı yayınlar ve eğitici video içerikleri ile çağımızın gelişmelerine ayak uydurduk. Dernek tüzüğümüze uygun olarak hazırlanan video içerikler Tocin Tv üzerinden yayınlanmaya devam etmektedir.

İsviçre Büyükelçiliği’nin finanse ettiği ‘Feminist ve Profeminist Köylüler’ projesini tamamladık. Döşemealtı ilçesine bağlı Kovanlık Mahallesi’nde başlatılan projede köylü kadın ve erkeklere yönelik toplumsal cinsiyet dersleri verildi.

Büyükelçilik tarafından duyurusu yapılan proje çağrısına Türkiye’den 150 proje başvuru yapmış olup eleme sonrasında 3 projeyi uygulanabilir bulmuş destekleme kararı alınmıştır. TOCİN tarafından hazırlanan Feminist ve Profeminist Köylüler Projesi ilk üçe giren projeden birisidir.

Kovanlık Köyünde, insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, erkeklik/kadınlık tartışmaları, kadın hakları, feminizm/profeminizm, şehir yaşamında kadın erkek eşitliği konularında örnek sunumlar ile toplumsal cinsiyet eşitliği konularında bilinç arttırılması için çalışmalar yapıldı. Kırsalda ilk defa yapılacak toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri ile farkındalık yaratılmaya çalışıldı. Yaşlı erkekler ve kadınları ile erkeklik/ kadınlık rolleri üzerine sohbetler, kullanılan dil, atasözü, deyimler üzerine çalışma, köyde kullanılan cinsiyetçi dil kalıpları, cinsiyetçi roller, kadınlara yönelik ayrımcılık konularında bilgilendirmeden sonra eşitlikçi dil kullanımı ve cinsiyetler arası iş bölümü örnekler ile anlatıldı.

Mahalleliler ve proje ekibinin oynadığı “Paylaştıkça” isimli kısa film 25 Kasım 2020 tarihinde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Muratpaşa Belediyesi işbirliği ile Türkan Şoray Kültür Merkezinde gösterime girdi. Ayrıca filmin galası online olarak canlı yayınla Tocin Tv üzerinden yayınlandı.

“Her alanda herkese eşitlik” sloganı ile Eşitliğe Evet imza kampanyası başlatıldı. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün 60. Yılına özel başlatılan imza kampanyası change.org da devam etmektedir. Herkesi #eşitliğeevet kamanyasını imzalamaya davet ediyorum.

Denizatı TOCİN kendi ayakları üzerinde dursun, faaliyetlerine katkı olsun diye Yönetim Kurulu Başkanı olarak Benprofeministim adlı kitabımın gelirini derneğe hibe ettim.

Bir yıllık çalışma özetini ana başlıkları ile vermeye çalıştım. TOCİN ailesinin her bir üyesinin değerli katkı ve katılımları ile gerçekleştirdiğimiz proje, etkinlik, eğitim ve eylemlerin hız ve heyecan kaybetmeden devam edeceğini ifade etmek istiyorum.

Her alanda herkese eşitlik, sağlanması teması ile çıktığımız sivil toplum yolculuğumuz devam ediyor.