Geçtiğimiz şeker bayramında, 52 yaşında aramızdan ayrılan Antalyalı yerel tarihçi ve araştırmacı Mustafa Üstün, doğum gününde anıldı. Arkadaşları, sevenleri ve ailesi, Antalya tarihi üzerine yaptığı önemli araştırmaları bulunan Üstün’ün bunları yayına hazırlarken kaybının acıları daha da artırdığını ifade ettiler

Antalyalı yerel tarihçi ve araştırmacı Mustafa Üstün için doğum gününde anma töreni düzenlendi. Geçirdiği rahatsızlığın sonucu yaşamına son veren Üstün için, Sivas katliamını ile aynı güne rastladığı için 25 yıldır kutlamadığı doğum günündeki anmada duygusal anlar yaşandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Gazeteci Evi’ndeki anmaya Mustafa Üstün’ün ailesinin yanı sıra emekli olduğu Büyükşehir Belediyesindeki çalışma arkadaşları, dostları ve sevenleri katıldı. Anmada önce Mustafa Üstün’ün özgeçmişi anlatıldı. 2 Temmuz 1966’da İbradı’da doğan Üstün’ün, doğum günü Sivas Katliamı ile aynı güne denk gelmesi yüzünden 25 yıldır kutlama yapmadığı ifade edildi.

Mustafa Üstün’ün Antalya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Arşiv Şube Müdürlüğü’ndeki görevleri sırasında özellikle kentin en eski gazetesi olan Antalya Gazetesi’nin arşivlerinin düzenlenmesi, korunması, dijital ortama alınmasına önemli katkıları olduğuna değinildi. Ayrıca kapatılan Antalya İl Özel İdaresi arşivinin tasnifini yaparak Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’ne taşınmasında görev aldığı anlatıldı. Üstün’ün ayrıca yakın dönem Antalya tarihi ile şehir sinemaları üzerinde araştırmalar yaptığı, bu konularda ATSO Vizyon, Milliyet Sanat, Popüler Tarih ve Antalya Son Nokta dergileri ile Büyükşehir Belediyesi’nin süreli yayınlarında yazılar yazdığı belirtildi.

TÜRKÜLER SESLENDİRİLDİ

Mustafa Üstün’ün Antalya  şehir sinemaları tarihi ile ilgili bir kitap, Yılmaz Güney’in Altın Portakal Film Festivali ile ilişkisini konu alan bir kitap ve belgesel projesi için yayın hazırlığı yaparken yaşamını yitirdiği ifade edildi. Geçirdiği beyin travmasının sonucu olarak  geçtiğimiz Ramazan bayramında yaşamına son veren Üstün’ün, Antalya için önemli bir kayıp olduğunu anlatan dostları onunla ilgili anılarını anlattılar. Onun Antalya için büyük bir kayıp olduğuna değindiler. Bu arada birçok seveninin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Mustafa Üstün’ün ağabeyi olan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hasan Üstün, yaptığı duygusal konuşmada anmaya katılanlara teşekkür etti. Anma töreni Üstün’ün sevdiği türkülerin seslendirilmesi ile sona erdi. NİHAT TOKLU – ANTALYA GÜNDEM

 

MUSTAFA ÜSTÜN KİMDİR?

İbradı ilçesinde 2 Temmuz 1966 tarihinde doğdu; ilkokulu burada okudu.  İbradı Nefise Yılmaz İpek Ortaokulu,  Antalya Merkez Ortaokulu ve Antalya Çağlayan Lisesi’nde orta öğrenimini tamamladı. Bir dönem okuduğu İTÜ Gemi Mühendisliği’ni mezuniyet sonrası iş bulamama endişesiyle ve bir hafta  okuduğu Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni ise kan görmekten korktuğunu fark ettiği için bıraktı. Daha sonra başladığı İstanbul Üniversitesi  Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) mezun oldu. İstanbul’daki öğrencilik yıllarında Eminönü Halkevi ve SBF Öğrenci Derneği’nin çalışmalarında yer aldı.

1993-94’te, İçtaş firmasının Belek Turizm Merkezi’ndeki  IC Hotels Santai Family Resort’un şantiyesinde bilgisayar programcısı  olarak çalıştı. Turkish Daily News Gazetesi Antalya Bürosu’nda muhabirlik,   Antalya merkezde MEB’e bağlı bir ilkokulda sözleşmeli  İngilizce öğretmenliği  ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri  Vakfı Suna-İnan Kıraç Eğitim Parkı’nın kuruluşunda yönetici yardımcılığı yaptı.

2002-2017 arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nde  ve Arşiv Şube Müdürlüğü’nde çalıştı. Bu dönemde, Antalya Gazetesi koleksiyonlarının kurum arşivine kazandırılarak korunması ve dijital kopyalarının alınarak kullanıma açılması işi ile kapatılan Antalya İl Özel İdaresi arşivinin tasnifini yaparak Başbakanlık Cumhuriyet Arşivine taşınması işinde de görev aldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Aile Tarihi Projesi’nde kısa bir dönem koordinatör ve yazar olarak görev yaptı.  Yakın dönem Antalya tarihi ve  şehir sinemaları tarihi üzerine araştırmaları Antalyalılar, ATSO Vizyon, Milliyet Sanat, Popüler Tarih  ve Son Nokta dergilerine ek olarak, Büyükşehir Antalya gazetesi ve http://www.bianet.org’da yayımlandı. Antalya  şehir sinemaları tarihi ile ilgili bir kitap ve  Yılmaz Güney’in Antalya ve Altın Portakal Film Festivali ile ilişkisini konu alan bir kitap ve belgesel projesi  için sözlü tarih görüşmeleri  ve arşiv araştırmaları yaptı.

İki yıl önce yaşadığı kafa travmasına bağlı sağlık sorunlarını azaltmak,  Antalya ve şehir sinemaları tarihi araştırmalarını tamamlayıp yayına dönüştürmek ve İbradı’da lavanta üretimi yapmak amacıyla geçtiğimiz yıl emekli oldu. Bayramda Antalya’daki evinde yaşamına son veren Mustafa Üstün, 18 Haziran 2018 tarihinde, İbradı ilçe mezarlığında defnedildi.