ÇocukÇa Derneği Başkan Yardımcısı Uzm. Klinik Psikolog Mehmet Arseven, “Hemen hemen herkes istismara uğramıştır. İstismar dediğimizde aklınıza bir tek cinsel istismar gelmemeli. Duygusal istismarında boyutu yüksek” dedi

İki yıl önce kurulan ve istismara uğrayan çocuklara psikolojik, hukuksal olarak ücretsiz destek olan Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Uzm. Klinik Psikolog Mehmet Arseven, yaptıkları çalışmalarla güzel geri dönüşler aldığını söyledi. Çocuk istismarın da söz eden Arseven, hemen hemen her insanın istismara uğradığını ifade ederek, “İstismara uğramamış kimse yoktur. İstismar dediğimizde sadece cinsel istismar gelmesin. Duygusal istismara uğramamak çok mümkün değil. Bunları bize yaşatanlar genelde ailelerimiz oluyor. Kız çocuklarına anneleri, erkek çocuklarına babaları istismar ediyor. Bu cinsel olarak değil, duygusal istismar olarak söylüyorum. Oran genelde bu” diye konuştu.

“ZORLUKLA KARŞILAŞTIK”

Derneği kurduklarında çok zorluk çektikleri ancak hiçbir zaman vazgeçmedikleri söyleyen Mehmet Arseven, birçok şehre gittikleri ve bu tarz derneklerin Türkiye’nin her yerinde olması gerektiğini vurguladı. Çocuk İstismarıyla Mücadele ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Uzm. Klinik Psikolog Mehmet Arseven, “Biz derneği kurarken de çok zorluklarla karşılaştık. Dernek kapanma noktasına kadar geldi ancak biz hiçbir zaman vazgeçmedik. Daha sonra okullarda seminerler vermeye başladık. Her belediye ile protokol imzaladık. Şükürler olsun her gittiğimiz yerde kapılar açılıyor. Biz karşılıksız hizmet verdiğimiz için talep çok oluyor. Ben isterim ki bizim gibi dernekler Antalya başta olmak üzere her yerde olsun. Her şehirde çocuklarımıza ücretsiz yardım etsin. Biz Hakkari’ye gidip eğitim veriyoruz. Bundan çok mutluyum ancak orada da böyle dernekler kurulsun. Hükümet bu konuya destek veriyor. Sonuç oluyor mu? Cezalar ve yaptırımlar caydırıcıdır. Kesinlikle bu olayların önüne geçilecektir. Ancak eğitimde çok önemli. İşi sonuç noktasına gelmeden bir istismar oluşmadan. Devlet buna bir yaptırım uygulamadan önce bizde eğitim vererek bunu engellemeye çalışıyoruz. Hem çocukların hem ailelerin bilinçlenmesi adına çalışmalarımız var. İstismara uğramış her kişi istismarcı adayı. İstismarcı adaylarının bilinçlenmesi adına da eğitim çok önemli. İstismar eden kişiye eğitim verirseniz ve yaptığının yanlış olduğunu söylerseniz onu da kazanmış olursunuz” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR, GÜLECEK”

10’a yakın çocuğun tedavisi ile ilgili olduğunu belirten Arseven, “Genelde haftalık olarak görüşüyoruz. İstismar bütün çocuklarda farklı sonuçlar doğuruyor. Yaşadıkları travmayı atlatmaları için biz onlara tam destek oluyoruz. Haftada bir gün çocuklarımızı görüyorum. Parça parça yaşadığının tramvayının hasarlarını bitirmeye çalışıyoruz. Çocuklarımızı sokağa çıkabilecek, okula gidebilecek, ya da sokakta bir erkek gördüğünde korkmayacak duruma getirmeye çalışıyoruz. Bu kolay olmuyor ancak çocuklarımız bizim geleceğimiz. Çocuklarımızı güler hale getiremeye çalışıyoruz. Uzun bir tedavi var” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini kaydeden ÇocukÇa Derneği Başkan Yardımcısı Uzm. Klinik Psikolog Mehmet Arseven, “Birçok okula gidiyoruz. İstismarı anlatıyoruz. Gerçekten çok güzel geri dönüşümler alıyoruz. Her eğitimin sonunda orada bulunan çocuklardan, velilerden, öğretmenlerden çok güzel tepkiler geliyor. Biz bunu bilmiyorduk diyen çok kişi oluyor. Bazı aileler bizi yalnız yakalıyorlar. Soru soruyorlar. Onlarda olayı anlatıyoruz. Antalya’da Antalya’nın dışında hatta yurt dışına kadar uzanmayı düşünüyoruz.  Kıbrıs’ta çalışma yapacağız. İstismara uğrayan çocuklar konuşmakta zorlanırlar, çocuklar o olayı zorlanarak anlatıyorlar. Onlarla çalışmak beni bile gerçekten çok zorluyor. Depresyon girerler, öfke problemleri yaşarlar, yeme düzenliği değişir, sosyal hayattan koparlar, uyku bozukluğu yaşanır. Onun için ailelerin çocukları çok iyi gözlemlemesi gerek. En yaygın görülenler bunlar” şeklinde konuştu. YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER