Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaşların hizmetine sundukları dijital teknolojiler ve alt yapıları hakkında konuşan TBD Genel Başkanı Aktepe, 2016 yılı itibariyle yaklaşık 30 milyon olan e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcı sayısının, 2017 itibariyle 34 milyonu aştığını belirtti

Teknolojinin gelişmesi ve sağladığı faydaların artış gösterdiği son yıllarda, ülkemizde de vatandaşların hizmetine sunulması adına birçok “Dijital Dönüşüm” politikası oluşturuldu. Bunların başında gelen e-Devlet sisteminin alt yapısı, vatandaşlara hangi kademelerde hizmet sunduğu, vatandaşın bu hizmetlerden ne kadar faydalandığı ve “Dijital Devlet” adı altında ileriye dönük ne gibi çalışmalar yapıldığı merak konusu. Bu konuda açıklamalar yapan Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Resmi rakamlara göre 2016 itibariyle yaklaşık 30 milyon olan e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcı sayısı 2017 itibariyle 34 milyonu aşmıştır. TÜİK Hane Halkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırmasına (2017) göre, 16-74 yaş arası nüfusun içinde e-devlet hizmetlerini kullananların oranının bir önceki yıla göre yaklaşık 6 puan artarak yüzde 42,4’e yükseldiği görülmektedir. Yine TÜİK tarafından yapılan Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre elektronik ortamda sunulan kamu hizmetlerinden memnuniyet oranı 2016 yılında yüzde 94 olarak gerçekleşmiştir. Ancak bu memnuniyetin alınan hizmetin göstergesi olup dijital devlet çalışmalarının tümünün bir bütünlük içinde değerlendirmesi olmadığını göz önünde tutmalıyız” diye konuştu.

DİJİTALLEŞMEYE DEVAM

Kamu kurum ve kuruluşlarının dijital dönüşümü politika olarak 1999 yılında Türkiye Ulusal Enformasyon Altyapısı Ana Planı ile başladığını ancak bu planın uygulamaya dönüştürülemediği söyleyen TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, günümüzde ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan e-Devlet Stratejisi Eylem Planı ile dijitalleşme çalışmalarının devam ettiğine değindi. Bu planda,  dört stratejik amaç altında 13 stratejik hedef tanımlandığı ve 43 eyleme yer verildiğini vurgulayan Aktepe, e-devlet hizmetlerinin etkin sunumu için rehber, kurumsal bilişim stratejilerinin hazırlanması, kamu bilişim personeli istihdamının düzenlenmesi, kamuda bulut bilişim altyapısının oluşturulması ve kamu verisinin kullanılması gibi eylemlerin tasarlandığını ifade etti.

18 BİN SİTE

Kamu hizmetlerinin, devletin vatandaşa, iş dünyasına ve kendi içinde verdiği hizmetler olarak ele alındığını ve devletin politika olarak her gerçekleştirdiği e-hizmet uygulamasını e-Devlet kapısına koyduğuna değinen Aktepe, “Ülkemizde 2017 yılı rakamlarına göre kamu kurumlarına ait yaklaşık 18 bin internet sitesi var. Yaklaşık 350 kamu kurum ve kuruluşunun 2 bin 300 hizmetine e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılabilmektedir. Öte yandan, aynı dönem itibarıyla e-Devlet kapısının mobil uygulamaları üzerinden sunulan hizmet sayısı 800’ü geçmiştir. Tabii ki ortaya çıkan bu rakamlar gayet olumlu olmasına rağmen, bir dijital devlet için yeterli değildir. Öncelikle kamu yönetiminin e-devletin meydana getiren e-hizmetlerin bütünleşik çalışmasının sağlanması önem dönüşümün temeli durumundadır. Son e-Devlet eylem planında ki bir eylem “Çalışma Hayatı Faaliyetlerine İlişkin Hizmetlerin Kullanıcı Odaklı Entegrasyonunun Sağlanması” bunun örneğidir. Kamu’da dijital dönüşüm kapsamında yapılan önemli çalışmalar bulunmakta olup, üst yönetimler dijital dönüşümün önemini kavramış olup her geçen gün dönüşüme destek olucu çalışmalar yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

 

“İLGİ BÜYÜK”

Sektörler itibariyle kamu bilişim yatırımlardan en fazla payı, güvenlik, adalet, sosyal güvenlik, eğitim, ulaştırma-haberleşme ve tarımın aldığını belirten TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, e-Devletin dört temel omurgası olan MERNİS; MERSİS, TAKBİS ve Adres Kayıt Sistemlerinin kurulduğunu, bunları geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarının doğal seyrinde devam ettiğini, kamu belge paylaşımında önemli bir çığır açan e-Yazışma Projesi’nin kapsamına dahil olan kurum sayısında da önemli ölçüde artış kaydedildiğini söyledi. E-Devlet üzerinden sosyal güvenlik, vergi, adalet, eğitim, sağlık işlemleri ve tapu bilgisi sorgulama gibi sık kullanılan hizmetlerin, e-Devlet kapısı üzerinden sunulmaya başlanması ile birlikte kullanımının hızla arttığına değinen Aktepe, “Şubat 2018’de gerek e-Devlet Kapısı yoluyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün sunduğu “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama”, gerekse de Milli Savunma Bakanlığı İnternet Sitesi üzerinden sunulan “Şehit Listeleme” hizmetleri vatandaşlardan büyük ilgi görmüştür. Daha önceden vatandaşın sağlık hizmetlerini alabilmesine izin veren ve düzenleyen e-hizmetler ile öne çıkan sağlık sektörü, e-nabız sistemi ile insan sağlığına dokunan uygulama yapmıştır. E-Devlet üzerinden zaman içinde yeni hizmet ve sorgulamalar vatandaşların erişimine açılıyor.  Son günlerde ise İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması, Dernek Sorgulama, İcra Dosyası Sorgulama, Doğum Yardımı Başvuru Sonucu gibi sorgulamalar e-Türkiye internet sayfasına eklendi” dedi.

“MUTLU VE REFAH YAŞAM İÇİN”

Avrupa Birliği ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar düzeyinde 2000’li yılların başlarında başlayan e-Devlet hizmetlerine yönelik çalışmaların günümüzde sürdürüldüğünü belirten TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, bu tür çalışmaların başarısı için bir şemsiye yapıya gerek duyulduğunu ve bu kapsamda Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak özel bütçeli bir Dijital Dönüşüm Ofisi kurulduğunu vurguladı. Aktepe, “Dijital devlet sonuçta daha mutlu ve refah düzeyinde bir yaşam için gerekli olmaktadır. Bu çalışmaların başarısı sivil toplum kuruluşlarının da yapılan çalışmalara katkı vermesi gerekmektedir. 1971 yılında kurulan ve 11 bin dernek arasında 390 derneğin sahip olduğu “kamu yararına dernek” statüsünü 1994 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak almıştır. Bu kapsamda Türkiye Bilişim Derneği de yaptığı çalışmalarla hem farkındalık yaratmakta hem de karar alıcılara ürettiği politikalarla yol gösterici olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye Bilişim Derneği’nin, Dijital Türkiye çalışmalarının her zaman içinde olduğunu söyleyen TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, “Dijital Dönüşümde Küresel Eğilimler” ana teması ve dijitalleşme sürecinde olan Türkiye için,  “Kamu ve Tüm Sektörlerde Dijital Dönüşümü Birlikte Gerçekleştirelim” sloganıyla, 4-7 Ekim 2018 tarihlerinde Belek’te,  “Kamu-BİB’20 ve BİMY’25 Bütünleşik Etkinliği”ni gerçekleştireceklerini ve bu etkinliğin en önemli özelliğinin kamu ile özel sektörü birleştiren ve ortak akıl oluşturan toplantıların yapılması olduğunu söyledi. TALP YÜMSEL / ANTALYA GÜNDEM