Liselere Geçiş Sınavı ile ilgili açıklama yapan EĞİTİM-SEN Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Kaldırılan TEOG’un yerine getirilen LGS, vaat edilen hiçbir şeyi gerçekleştirememiş, aksine çocuklarımızın hayallerini, beklentilerini, geleceklerini olumsuz şekilde etkilemiştir” dedi

Geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan Lise Geçiş Sınavı ile ilgili açıklamada bulunan EĞİTİM-SEN Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, açıklanan sınavın ailelerde ve öğrencilerde kaygı ve belirsizlik oluşturduğunu söyledi. Başkan Öztürk, “Ortaöğretime geçiş sisteminde yapılan değişiklik sonucunda öğrencilerimizin karşı karşıya olduğu durum kabul edilemez. Farklı nedenler ileri sürülerek kaldırılan TEOG’un yerine getirilen LGS, vaat edilen hiçbir şeyi gerçekleştirememiş, aksine çocuklarımızın hayallerini, beklentilerini, geleceklerini olumsuz şekilde etkilemiş, onları derin bir belirsizliğe sürüklemiştir. 30 Temmuz 2018 tarihinde açıklanan yerleştirme sonuçları ise tüm öğrenci ve velilerde kaygı, hoşnutsuzluk, belirsizlik oluşturmuştur. Açıklanan sonuçlar öğrencilerde ve velilerde tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır” diye konuştu.

“OKULLAŞMA POLİTİKASI”

İmam Hatip Liselerinin doluluk oranının yüzde 52,3 olduğunu dile getiren Başkan Öztürk, “Bizim sık sık vurguladığımız ve yerleştirme sonuçlarının açığa çıkardığı en önemli sonuç, öğrencilerin tercihlerinin ve yönelimleri akademik eğitimden yanadır. Yerel yerleştirme sonuçlarına göre Anadolu liselerinin doluluk oranı yüzde 95,1, Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin doluluk oranı yüzde 55,5, Anadolu İmam Hatip Liselerinin doluluk oranı yüzde 52,3 olmuştur. Bu veriler MEB’in okullaşma politikasının yanlışlığını açığa çıkarmaktadır. Bakanlığın yapması gereken öğrencilerin ilgi, istek, gereksinim ve tercihlerine göre bir okullaşma politikası oluşturmaktır. MEB,  bunu yapmamış, okullaşmayı siyasi iktidarın kendini yeniden üretebilmesinin aracı olarak kurgulamış ve karşımıza bugünkü tablo çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

SİSTEM ANAYASAYA AYKIRI

Öğrencilerin iradesini yok sayılarak yapılan yerleştirmenin insan haklarına aykırı olduğunu belirten Başkan Kadir Öztürk, “Bununla da kalınmamış bir de aynı okul türünden en fazla üç tercih yapma sınırı eklenerek durum daha da vahim hale getirilmiştir. Yerel yerleştirme sonucunda yerleşmeyen öğrenci sayısı 91 bin 687’dir. Bu sayıya 4. ve 5. tercihine yerleşen 92 bin 10 öğrenci de eklendiğinde öncelikle tercih ettiği lisede okuma şansını baştan kaybetmiş 183 bin 697 öğrenciden bahsetmek mümkün. Bunların 21 bin70’i boş kalan Anadolu liselerine yerleşse bile geriye 162.627 öğrenci kalmaktadır. Ayrıca yerleşemeyen 91 bin 687 öğrenci “Nakil ve Yerleştirme Komisyonu” tarafından, tercihleri dahi alınmadan boş kontenjanlara yerleştirilecektir. Öğrencilerin iradesini yok sayarak yapılacak olan bu yerleştirme çocuk haklarına da insan haklarına da aykırıdır. Yerleştirme sonuçları dikkate alındığında ortaya çıkan bir diğer sonuç “merkezi yerleştirme” ile yerleşen 127 bin 480 öğrencinin toplam merkezi yerleştirme tercihi yapan 437 bin 70 öğrenciye olan oranı yüzde 29,1’dir. Yani merkezi olarak yerleşmek isteyen öğrencilerin yüzde 70,9’u tercihlerinden birine yerleşememiştir. Merkezi yerleştirmenin dışında kalanlardan kaçı yerel yerleştirmede istediği bir okula yerleşmiş veya hiçbir yere yerleşememiştir? Bu konu ile ilgili MEB bir bilgi açıklamamıştır. Bu durumda bulunan 309 bin 590 öğrencinin zorunlu olarak yerel yerleştirme tercihinde bulunmuştur” şeklinde konuştu.

ÜÇ BİN ÖĞRENCİ BOŞTA

Üç bin öğrencinin liseye yerleşemediğini kaydeden EĞİTİM-SEN Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre üç bin öğrenci hiçbir yere yerleşememiştir.  Bize ulaşan bilgilere göre okuduğu ortaokul ve ikameti aynı kayıt alanında olan ve o kayıt alanında bulunan öğrenciler de açıkta kalmıştır. Öncelikler dizisi diye adlandırılan ölçütlerin hiçbir anlamı olmadığı açıktır. Hem Bakanlığa hem de İl Milli Eğitime sistem adına bir sistemsizlik ve büyük bir beceriksizlik hâkim olmuş; yüzbinlerce öğrencimizin geleceği heba edilmiştir. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 8. sınıfta okuyan toplam öğrenci sayısının MEB eski Bakanı İsmet Yılmaz tarafından ortalama 1 milyon 180 bin olarak açıklandığı ve yerel yerleştirmeye toplam 1 milyon 17 bin 891 öğrenci başvurduğu dikkate alındığında, başvuru yapmayan 162 bin 109 öğrencinin büyük bir bölümünün tercihi baştan özel okullar olmuştur. Ortaöğretime geçiş sistemindeki değişiklik tartışmalarının başından bu yana yapılan uyarılar maalesef doğru çıkmış, yaratılan kaygı ve belirsizlik özel okulların kontenjanlarının dolmasına hizmet etmiştir” dedi.

SINAVIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Çocuklarımızın düşleri ve umutları için sorumluluk bizdedir, hepimizdedir diyen Başkan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanan sorunlar ve öğrencilerimizin mağduriyeti biz eğitim emekçilerine, öğrenci velilerine, eğitim alanında çalışma yürüten tüm kitle örgütlerine, derneklere, vakıflara ve diğer kesimlere ağır sorumluluklar yüklemektedir. İlk yapılması gereken yaşanan mağduriyetleri kayıt altına almak ve kamuoyunun bilgilenmesini sağlamaktır. Bu nedenle tanık olduğunuz, sizlere iletilen tüm soru ve sorunları bizlere iletin. EĞİTİM- SEN olarak sonuna dek bunların takipçisi olacağız.” YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM HABER