Eğitim ilk basamağı olan anaokulu öğrencilerine Bilgi Akademi Anaokulu’nda, ekolojik eğitim veriliyor. Çocuklar aldıkları doğal eğitim yöntemleri ile geleceğe farklı hazırlanıyor

Döşemealtı’nda bulunan Bilgin Akademi Anaokulu, 2-5 yaş aralığından değişen çocuklara geri dönüşüm projesi ile ekolojik eğitim veriyor. Doğal ortamda yetişen çocuklara farkındalık yaratılıyor. Geleceğe bilinçli bireyler yetiştiriliyor. Yaratılmış hiçbir şeyin anlamsız olmadığını söyleyen Anaokulu Müdürü Bilgin Erciyas, “Çöp diye bir şeyin olmadığını çocuklara öğretmek bizce çok önemli. Bu yaptığımızın model olmasını umuyoruz. Böyle anaokullarının çoğalmasını istiyoruz” dedi.

Anaokulu Müdürü Bilgin Erciyas, bu okulun bir geri dönüşüm okulu olduğunu,  mutfak atıkları ve hayvanların dışkıları ile bitki yetiştirdiklerini ve bitkilerden gelen o ürünler in insanların beslenmesin de önemli bir rol oynadığını ifade etti. Erciyas “Yakın zamanda güneş panelleri ve rüzgar gülü yaptırmayı planlıyoruz. Bunun sadece ekolojik olarak değil geriye dönüşümün ne kadar önemli olduğunu, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinin, elektrik enerjisine dönerek bize hizmet verdiğinde çocukların anlayacağı dilden onlara anlatacağız. Burada yarının dahileri yetişecek, tarımcıları ve geri dönüşümcüleri yetişecek” dedi.

AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK

Çocuklara doğal yaşam ve böcek türleri hakkında eğitim veren Moleküler Biyolog Bilgenur Baloğlu, çocukların bu tür şeylerden korktuğunu, onlara bu ortamı tanıtmak için, böceklerin ilginç özeliklerinden, davranışlarından bahsettiğini,  Farkındalıklarını arttırmak amaçlı görseller ve videolar kullanarak basit sunumlar yaptığını belirtti. Baloğlu, “Onların ilgilerini çekmek amaçlı daha hareketli şeyler yapıyorum. Oyun yapıyorum böylelikle ilgilerini çekiyorum. Her sabah yaptığımız günlük rutinlerimiz var. Sabah gidiyoruz kümesimizden yumurtalarımızı topluyoruz. Daha sonra doğuran hayvanlarımıza ve yavrularına artan yemeklerimizi veriyoruz. Haftanın üç günü bahçemizi temizliyoruz. Bunu çocuklarla birlikte yapıyoruz. Solucan gübreleri ürettiğimiz yerimiz var. Oradan aldığımız gübreyi çiçek ektiğimizde onlara solucan gübresi veriyoruz” şeklinde konuştu.

Baloğlu, Milli Eğitim müfredatının yanında bu tür uygulamaları da çocuklara anlayacağı dilden anlattıklarını, çocukların ne kadar erken yaşta böyle doğal bir ortam içinde büyürlerse o kadar çok meraklı ve sorgulayıcı olduklarını söyledi. TALİP YÜMSEL / ANTALYA GÜNDEM