Geçtiğimiz günlerde elektriğe gelen zamlar ile ilgili EMO Başkanı İlhan Metin elektrik zamlarının cep yaktığını söylerken, Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise, “Kaçak elektrik kullanımını engellersek, zamma gerek olmaz” dedi

Son zamanlarda gelen zamlar baş etmeye çalışanlar bu kez de elektrik zammı ile şoka uğradı. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayımlanan elektrik fiyat artışına göre zam oranları meskende yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 olarak belirlendi. Zamlar ile ilgili Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin yaptığı yazılı açıklamada, “Enerji alanındaki açmazdan yalnızca konutlar değil tarım, ulaşım, ticaret ve sanayi de büyük ölçüde etkilenecektir. Yaşanmakta olan krizlerle birlikte düşünüldüğünde bu zammın, Türkiye ekonomisi açısından ağır sonuçlar yaratacağı açıktır. Bunun olumsuz yansıması da elbette halkımıza olacak, asıl yükü çeken halkımız olacaktır” derken Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise “Her şeyimizi dışarıdan alıyoruz. Buna elektriğimiz, doğal gazımız dahil olmak üzere. Bunlarda dövize bağlı olduğu için, bunlarda otomatikman tüketiciye yansıyor. Ancak kaçak elektrik kullanımını engellersek, zamma ihtiyaç kalmaz” ifadelerine yer verdi.

“TARIMI ETKİLEYECEK”

Elektrik fiyatlarına yapılan zam oranı, sanayi, ticarethaneler, tarımsal sulama, aydınlatma ve genel aydınlatma için daha da yüksek düzeyde gerçekleşti diyen Başkan Metin, “Alçak gerilimden elektrik alan aboneler içinde yılbaşından itibaren en yüksek elektrik zammı; tarımsal sulama tarifesinde gerçekleştirildi. Bugünden itibaren geçerli olan yüzde 13.9`luk zamla birlikte çiftçiler bu yıl elektriği yüzde 27.2 zamlı kullanacaklar. Tarımsal sulamaların arttığı dönemde yapılan zam tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği gibi temel besin maddelerinde de enflasyonu artırıcı bir etki yapacak. Dolayısıyla temel ihtiyaçlardan biri olan elektriği evde, işte ve tarlalarda yani hayatın her yerinde zamlı olarak kullanacağız” diye konuştu.

KRİZİN GÖSTERGESİ 

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan bu gelişmelerin yıllardır Türkiye’nin dışa bağımlı olmasından kaynaklandığını dile getiren, EMO Başkanı İlhan Metin, “Yerli ve milli” söyleminin perde arkasında ithal kaynakların egemenliği devam etmektedir. Cari açık üzerinde de büyük etkisi olan enerji ithalatı kapsamında kurdaki yükselmeler, seçim sonrasında zam yağmuru olarak fiyatlara yansıtılmaktadır. Enerjinin sanayinin ana girdisi olduğu dikkate alındığında ülke ekonomisi büyük bir açmaza sokulmuş bulunmaktadır. Enerjiye yapılan zamlar iğneden ipliğe yeni zamların da tetikleyicisi olacaktır. İnsanların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarını doğrudan etkileyecek bu zamlar, günümüzde temel insan hakları kapsamında sayılan enerji kullanım hakkını da büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Yine yapılan zamlar, özelleştirme ve serbestleştirme politikaları adı altında dış borçla büyütülen enerji sektörünün de girdiği krizin göstergesidir” dedi.

KAÇAĞA DİKKAT!

Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bu zamların insancıl bir şekilde vatandaşa yansıtılmasından yanayız. Yüzde 9 civarında bir yansıma var. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu ile görüşmelerimiz olacak. Zaten elektrikte bizim dikkat etmediğimiz birçok fiyat kesiliyor. Vergiler yüksek. Hadi diyelim ülkemiz bunu almak zorunda. Ancak kaçağa karşıyız. Kaçak elektrik Türkiye’de yüzde 40 civarlarında. Buda tüketicinin sırtına biniyor. Kaçak elektrik kullanımı engellendiği takdirde zamma gerek yok. Zaten bunlar engellenirse birçok sorun ortadan kalkacaktır” YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM HABER