Sarımsak şifa deposudur. Yemek pişirirken lezzet vermek için yaygın olarak kullanılan sarımsak, aynı zamanda da antik ve modern tarih boyunca bir ilaç olarak da kullanılmıştır

Sarımsak, zambakgiller (Alliaceae) familyasına ait soğanlı bir bitki türüdür. 25-100 cm yükseklikte; yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki soğanında kokulu yağ bulunur. Soğan, arpacık ve pırasa ile yakından ilgilidir. Sarımsak, dünyanın birçok yerinde yetişir ve güçlü kokusu ve lezzetli tadı nedeniyle yemek pişirmede yaygın bir malzemedir. Sarımsak tüm dünyada binlerce yıldır kullanılmaktadır.

 SARIMSAĞIN FAYDALARI

Sarımsak  yemeklerde lezzet arttırdığı gibi ilaçtır. Bir çok ilacın hammaddesidir. Sarımsak ayrıca akciğer kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, mide kanseri  ve kolon kanserini önlenmesi için de kullanılır. Kalp hastalıkları dünyada en önemli sağlık sorunlarından biridir. Bunu kanser takip etmektedir. Etkili kokusu ve yakıcı tadıyla, yemeklere çeşni ve lezzet katmak amacıyla kullanılan sarımsak, aynı zamanda kimi hastalıkların tedavisinde ilâç olarak da değerlendirilir.
Antiseptik, öksürük kesici, idrar artırıcı ve kurt düşürücü etkilere sahip olan sarımsak; protein, karbon hidrat, A, B ve C vitaminleriyle yüzde 0,1 oranında uçucu yağ içerir.

YUTABİLİRSİNİZ

Sarımsağın zararlarının olup olmadığı merak ediliyor. Sarımsağın saymakla bitmeyen birçok faydası bulunuyor. Fakat uzmanlar,  bu sarımsağın zararlarını da araştırıyor. Çok sık tüketildiğinde sarımsağında vücuda zararları dokunuyor. Fazla sarımsak tüketmek kişide mide sıkıntılarına yol açabilir. Özellikle gastrit ve reflü problemi olanların çok fazla tüketmemesi önerilir. Sarımsağın ana yurdu Asya’dır. Akdeniz’in Türkiye, İtalya ve Güney Fransa’yı da içine bazı bölgelerinde yabanî olarak yetiştirilir. AYFER ŞİMŞEK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER