MÜJGAN IŞIK / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER

Türkiye’de açlık ve yoksulluk her geçen gün artarken, halkın enflasyon yükü de ağırlaşmaya devam ediyor. Yoksulluk ekim ayında bir önceki aya göre 204 lira artış olurken, son bir yıllık artış ise bin 142 lirayı buldu. Türkiye’de açlık sınırı ise 3 bin lirayı geçti

Türkiye’de açlık ve yoksulluk her geçen gün artarken, halkın enflasyon yükü de ağırlaşmaya devam ediyor. Yoksulluk ekim ayında bir önceki aya göre 204 lira artış olurken, son bir yıllık artış ise bin 142 lirayı buldu. Türkiye’de açlık sınırı ise 3 bin lirayı geçti. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Gıda fiyatlarında yaşanan yükseliş dört kişilik bir ailenin dengeli beslenebilmesi için yapılması gereken aylık harcama tutarını ekim ayında 3 bin 9 liraya kadar yükseltti. Aynı ailenin gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk hisse çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken harcamayı gösteren yoksulluk sınırı ise 10 bin 836 lira oldu. Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir şekilde ve yoksunluk hissi çekmeden yaşayabilmesi için yapması gereken zorunlu gıda ile gıda dışı harcamaların toplam tutarını gösteren yoksulluk sınırı ise ekimde bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artarak 10 bin 632 liradan 10 bin 836 liraya yükseldi. Ocak-ekim döneminde yüzde 10,4 oranında artış kaydedilen yoksulluk sınırında son bir yılda ise yüzde 11,8 oranında artış yaşandı.  Yoksulluk sınırında ekimde bir önceki aya göre 204 lira artış olurken, son bir yıllık artış ise bin 142 lirayı buldu” ifadelerine yer verdi.

AÇLIK ARTIYOR

Dört kişilik bir ailenin gıda yoksulluğu sınırının ekimde 3 bin 9 liraya yükselmesinde, et, yumurta, meyve, sebze, pirinç bulgur, un, peynir, yağ gibi gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları belirleyici oldu diyen Başkan Balık, “Ankara’da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre ekimde et (kırmızı et, tavuk ve balık) için yapılması gereken harcama tutarı, bir önceki aya göre 0,8 oranında artarak 842 liraya çıktı. Yumurta harcamaları yüzde 4,8 oranında artarak 65 liraya, kuru bakliyat harcamaları ise yüzde 2,6 artarak 79 liraya yükseldi. Ekimde değişiklik yaşanmayan süt-yoğurta yapılması gereken harcama 525 lirada kalırken, peynir harcamaları yüzde 3,2 artarak 159 liraya çıktı. Patates harcamaları yüzde 7,1 azalarak 52 liraya gerilerken, kuru soğan harcamaları ise 30 lirada kaldı. Ekimde yüzde 1,1 oranında artan meyve harcamaları 277 liraya yükselirken, yüzde 14,4 oranında artan sebze harcamaları ise 201 liraya çıktı.  Ekmek harcamalarının 286 lira olduğu ekim ayında pirinç-bulgur harcamaları yüzde 8 artarak 81 liraya yükseldi. Un harcamaları ise yüzde 1,9 oranında artarak 55 liraya çıktı. Makarna-şehriye harcamaları ise 54 lirada kalmaya devam etti” şeklinde konuştu.

GIDA DIŞI HARCAMALAR

Gıda dışı harcamalarda da ciddi bir artış olduğunu belirten Başkan Mehmet Balık, “Diğer araştırmaların aksine yoksulluk sınırının belirlenmesinde gıda dışı harcamaların fiyat artışları da esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda dışındaki gereksinimlerini karşılayabilmesi için gereken harcama tutarı da ekimde, eylüle göre yüzde 1,9 oranında artarak 7 bin 827 lira oldu. Ekimde giyim ve ayakkabı harcamaları 608 liraya çıktı. Barınma (kira dahil) harcamaları bin 456 lira oldu. Ev eşyası harcamaları 860 liraya çıkarken, sağlık harcamaları 274 liraya yükseldi. Ulaştırma harcamaları bin 731 liraya çıktı. Haberleşme harcamaları 302 lirada, eğlence ve kültür harcamaları 337 lirada, eğitim harcamaları 245 lira da kalırken, otel harcamaları 824 lira oldu. Diğer mal ve hizmetlerle ilgili harcamalar 647cliraya çıktı” dedi.