En temel insani ihtiyaçlarımızdan birisidir:  Yaygın ismiyle. WC (water closet). Türkçe tuvalet.

Kimin hangi tuvalete gideceği, tuvalet kapılarının üzerindeki şekillerle ya da yazıyla gösteriler. En temel ayrım, yazıyla: kadın ile erkek. Cinsiyeti simgeleyen semboller ile de belirteçler kullanılabilir. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Resmi dairelerde, özel iş yerlerinde, yapılan devasa alışveriş merkezlerinde tuvaletler için üç ayrı ifade vardır.

Kadın…

Erkek…

Engelli …

Kadınları ve erkekleri ayrı tuvaletlere sevk ederken engellileri tek bir tuvaleti kullanmaya mecbur kılmak ne derece doğrudur?

Engelli kadın, engelli erkek ile aynı tuvaleti kullanmaya neden mahkum edilir?

Bir erkeğin, kadınların kullandığı tuvaletten çıktığını ya da tam tersini gördüğümüzde yadırgarız, ayıplarız. Ancak erkek engellinin kadın engelliden sonra aynı tuvaleti kullandığını fark etmeyiz.

Akla ziyan paralara inşa edilen ve içerisinde akla ziyan paralar dönen son yılların en gözde alışveriş merkezi olan “AVM” adlı binalarda tuvaletler için ayrılan bölümlerde kadın, erkek, engelli şeklinde kategorize edilen sistemin çarpıklılığı konusunda yöneticilerin dikkatini çekmek gerekiyor.

Binaların, mimari projelerine imza atanların insan ve engelli hakları konusunda dikkatini çekmek gerekiyor.

Bina yapımına onay veren idari mercilerin dikkatini çekmek gerekiyor.

Engellinin cinsiyeti olduğunu görmeyen toplumun dikkatini çekmek gerekiyor.

Tuvalet ihtiyacı olan engellileri aynı deliğe işetmeye mahkum etmek yerine erkek ve kadın tuvaletlerinin içinde birer tane de engelli tuvaleti koymak zor olmasa gerek.