Heyecanlıyız, gururluyuz.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği (TOCİN) olarak, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Engelsiz Pandemi adlı ikinci projemizin çalışmalarına başladık.

Engellilik alanında farkındalık oluşturmayı hedeflediğimiz bu proje ile toplamda 50 kişiye ulaşarak belgesel tarzında video içerik üreteceğiz.

Proje hazırlanma aşamasında kendisi de görme engelli olan dostum Rahim Ezgi ile tespitimiz şuydu: Hareket kabiliyeti sınırlı fiziksel engelliler, felçli, spastik, DMD ile hareket serbestisi olan görme, işitme ve zihinsel engelliler ve bununla birlikte engelli aileleri ilk defa deneyimledikleri pandemi sürecinden fiziksel, sosyal, ekonomik, psikolojik olarak etkilenmişlerdir.

Amacımızı da şöyle ortaya koyduk: Engelli bireylerin ve ailelerinin hiçbir hazırlıkları ve daha önce pandemi sürecinde uzun süreli evde kalmaya yönelik bir deneyimleri yokken bu süreçte sağlık, sosyal ve psikolojik olarak yaşadıkları sorunlar ve bunlarla başetme beceri ve pratiklerinin neler olduğunu ortaya çıkarmak olumlu ve iyileştirici deneyimleri kayıt altına alarak başka engellilerin de bu deneyimleri bilmelerini sağlamak ve kısmen atlatılan ve normalleşme sürecine girilirken bireylerin deneyimlerinin başka salgın dönemleri için engelsiz pandemi politikalarına destek olmasını sağlamaktır.

Birebir yüz yüze görüşmeler ile çalışmanın ana temasına hizmet eden deneyimlerin bir havuzda toplanması sağlanacaktır. Engel türüne göre her bireyin yeteneği ve becerisine göre aşağıdaki yöntemler ile kayıtlar oluşturulacaktır.

İnternet ve sosyal mecralarda gösterilmek üzere durumu uygun olan engelliler ile kısa film/belgesel çekimleri yapılacaktır. Çalışma ile her engel grubundan öngörüşme sonucu belirlenen engelli (25 engelli) ve ailesi (25 aile) ile görüşülerek pandemi sürecini atlatma deneyimleri ile ilgili görüşme, deneyim paylaşımı yapılacaktır.

Münkün olduğunca her engel grubundan fazla kişi ve aile görüşmeyi hedefliyoruz. Antalya Kent Konseyinde yapılan Engelliler Meclisi’nde bulunan engelli sivil toplum örgütleriyle proje amacımızı paylaştık ve onların da desteğini aldık.

Ortaya çıkan video, rapor ve kayıtların sosyal medya ve derneğin internet sitesinden geniş kitlelere duyurulması sağlanacaktır. Ayrıca üretilen bütün içeriklerin bir örneğinin engelsiz pandemi konusunda politika oluşturulmasında kaynaklık etmesi amacıyla ilgili kurumlara gönderilecektir.

Pandemi süreci tüm dünyada devam etmektedir. Henüz bulunmuş bir aşı ya da tedavi yönetimi yoktur. Bireysel alınacak tedbirler ile korunma yolları listenin ilk başında gelmektedir.

Benzer engellere sahip bireyler bu süreci farklı atlatmışlardır. TOCİN olarak engellilerin bu dönemde yaparak yaşayarak edindiklerini deneyimleri belgelemek ve aktarmak üzere kolları sıvadık.

Heyecanlıyız, gururluyuz.