Artık kamuoyunda, üzerindeki AVM’nin adı olan Mark Antalya olarak bilinen Eski Otogar Alanı yeniden gündemimize geldi. Bunun nedeni FETÖ operasyonu kapsamında el konulan Eski Otogar Alanı üzerindeki AVM’nin satış ihalesi.

TMSF bünyesinde bulunan, kayyumla yönetilen AVM içinde bir tek firma, 1 milyar 278 milyon liralık teklif vermiş. Yapılacak değerlendirme sonucunda satışa karar verilecek.

Peşinen şunu belirtmek gerekiyor. Eski Otogar Alanı, zamanında Antalya’nın elinden çok ucuza çıkıp gitti. Hasan Subaşı ve Bekir Kumbul dönemindeki biriken belediye borçları karşılığında ederinin altında satıldı, satılmak durumunda kalındı.

Her iki başkanın döneminde, üst düzey görevlerde bulunan bürokratların yönlendirmesi ile belediyenin (Büyükşehir’in) asfalt üretim tesisi uzun devre dışı bırakıldı. Yenilenmediği için üretim yapamaz hale geldi. Menderes Türel dönemine kadar Büyükşehir Belediyesi asfalt üretimi yapmadı. Söz konusu bürokratların, “Daha ucuza gelir” yönlendirmesi ile  kullanılacak asfalt, Antalya’da o dönemde tekel durumundaki bir özel firmadan alındı. Hali ile asfalt maliyetleri arttı. Belediyenin firmaya borçları hayli birikti.

Hasan Subaşı döneminde, belediyeye asfalt satan firma, Eski Otogar Alanı’nı birisi kendisine, birisi belediyeye iki gökdelen yapma karşılığında aldı. Daha sonra bu ihale iptal edildi. Dr. Bekir Kumbul döneminde proje değiştirildi. İki gökdelen, tek binaya dönüştürülüp ihaleye çıkarıldı.

İhaledeki bir madde dikkat çekiciydi. Mealen, “İhaleyi kazanan firma, belediyeye 12.5 milyon (o zaman trilyon) lira ödeyecektir” şartı vardı. İhaleye katılan firmalar için bu parayı ödemek cazip değildi.  Sadece biri dışında. Belediyeden 12.5 milyon lira asfalt alacağı olan firmanın ödeme derdi yoktu. Bu yüzden ihaleyi de o kazandı.

İhale şartnamesinde başka neler vardı? Yapılacak AVM’den belediyeye ait çok amaçlı kültür salonu, sergi alanı ve 2 bin 500 araçlık otopark. Bildiğimiz kadarı ile otoparkı belediye ve firma ortak kullanacaktı. Muratpaşa Camii’nden itibaren bölgenin yayalaştırılması öngörüldüğü için araçların burada park edilmesi amaçlanmıştı. Ayrıca binanın önünden tramvay hattı geçirilmesi öngörülüyordu.

Menderes Türel döneminde, 100. Yıl Bulvarı’na battı çıktılar yapılınca Otogar – Üniversite- Adliye- Hastane- 100. Yıl – Mevlana- Meydan arasında düşünülen tramvay hattı ortadan kalktı. Ardından Türel, Eski Otogar Projesi’ndeki belediye ait kültür ünitelerini, ihtiyaç olmadığını gerekçe göstererek firmaya devretti. Kültür amaçlı yapılar, ticaret alanı olmuş oldu.

Hal böyle olunca belediyenin Eski Otogar Alanı’nda hiçbir varlığı kalmadı. Alan tamamen firmaya bırakıldı. Şehir için düşünülen 2 bin 500 kişilik otoparkta firmaya kaldı. Bunun üstüne birde yanlış tramvay hattı eklenince trafik açısından tam bir karmaşa hakim oldu.

Eski Otogar Projesi’nde kamu (belediye ve kentli) zarara uğramıştı. Firma çıkar sağlamıştı. Bir anlamda Anadolu deyimiyle “Gözlü Mal” durumundaydı. Sonuç olarak yapanlara da yaramadı. Nereden nereye…