Ev işçisi Minire İnal.

Cam silerken üçüncü kattan düştü.

2009 yılının Mart ayında, çalıştığı evin camlarını silerken dengesini kaybetti ve düştü. Ağır yaralandı. Hastaneye kaldırıldı. İki yıl süresince başkasının bakımına muhtaç yaşadı. Annesi, her ihtiyacını karşıladı.

Nasreddin Hoca’nın bilindik anekdotunu hatırlamakta fayda var. Hoca, damdan düştükten sonra etrafında biriken komşularının farklı farklı yardım tekliflerinin bir işe yaramayacağını anladığında, içinde derin manalar saklayan o ünlü sözlerinden birini sarf eder:

“Bana, damdan düşen birini getirin” der.

Minire İnal, camdan düştüğünde, daha öncesinde camdan düşüp de sigortasız çalıştırılan ev işçilerinin yasal hakları konusunda en küçük bir bilgisi yoktu.

Hoca’nın anektodunun aksine ülkemizde ev temizliği yaparken camdan düşen yok değildi ancak bu konuda yasal hak arayışında bulunandan haber yoktu.

Kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde Minire İnal’ın yasal haklarının peşine düşüldü. 13 yıl boyunca çalıştığı ev sahibinden 9,5 yıllık sigortalılık hakkı kazandı. İş mahkemesinde davaları devam ediyor.

Minire İnal geçirdiği kaza sonrasında yaşadıklarının bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu fark etti. Evlerde temizlik yapan binlerce kadın vardı ve bu kadınlar başta sosyal güvence olmak üzere birçok sorunla yalnız başlarına dört duvar arasında yaşayıp gidiyorlardı. Her şey ev sahibinin iki dudağı arasındaydı.

Ev işçilerinin düşük ücretler karşılığında ağır işlerde çalıştırılmakta, güvencesiz, korumasız, sigortasız kimi zaman can güvenlikleri tehlike altında bırakıldığı tespiti ile birlikte bu çarpık sisteme karşı örgütlü mücadele yoluna gidilme kararı alındı.

Minire İnal, sağlığına tekrar kavuştuktan sonra artık bilinçli ve aktivist bir ev işçisi olarak toplumda diğer ev işçilerinin sözcüsü konumuna geldi.

Artık, camdan düşenin halini anlayan ve ona her konuda danışmanlık hizmeti veren bir dernek kuruldu: İMECE Kadın Dayanışma Derneği. Genel Başkanı Minire İnal.

Ev işçiliği sendikal alanda temsil edilmeli ve işçi hakları mücadelesi sendika düzeyinde korunmalı dedi ve İMECE Ev İşçileri Sendikasının kurucuları arasında yer aldı.

Minire İnal, dernek ve sendika üçlüsü ev işçileri konusunda haklı mücadelesine devam etmektedir.

Diğer taraftan bu mücadelenin uluslararası arenası var.

İDWF İnternational Domestic Worker Fedaration. Türkçesi, Uluslar arası Ev İşçileri Federasyonu. İMECE Ev İşçileri Sendikası da bu federasyona üye bir sendikadır.

Minire İnal, sendikadan bir arkadaşı ile on saatlik uçak yolculuğu sonrasında Günay Afrika’nın Cape Town şehrinde 16-19 Kasım 2018 tarihinde yapılan İDWF Genel Kuruluna katılarak Türkiye’deki ev işçileri adına oy kullandı.

İDWF Genel Kurulu beş yılda bir yapılıyor. Afrika, Asya, Avrupa, Latin Amerika başta olmak üzere 27 ülkeden 500’e yakın ev işçisi genel kurula katıldı. Ev işçilerinin özlük hakları, sigortalılık durumları ve insan onuruna yaraşır koşullarda çalışmaları ve genel standartlar için mücadele edilmektedir.

Camdan düşerek can havli ile hak mücadelesi ile yolculuk başladı. Hak bu, verilmez alınırdı.

Ev işçiliğinin bir meslek kolu olduğu, sigortalılık ve sendikal hak mücadelesinde dünya örneklerini görmüş bir aktivist ev işçisi kadın olarak Minire İNAL çıktığı bu yolda yalnız değildir.

Güney Afrika’dan Türkiye’ye döndüğünde yolculuğa çıkarken onu yolcu eden bir eli geçmeyen dostları karşıladı, dönüşünde.

Ama Minire İnal’ın yüreğinde ve beyninde artık milyonlarca dini, dili, ırkı, cinsiyeti farklı ev işçisi vardı.