Türkiye’de genç nüfusta işsizlik yaklaşık yüzde 25. Bu yüzden gençler arasında işsizliğin en büyük kaygı olduğu sanılıyordu. Ama yapılan araştırmalar bunun farklı olduğunu gösterdi. Bozulan çevrenin, sürekli hale şiddetin genç nesilde daha fazla kaygı yarattığı ortaya çıktı.

Uluslararası tanınmış çevre örgütü Greenpeace’nin Türkiye’deki örgütü tarafından yapılan bir araştırma, özellikle genç nesiller arasında gelecek kaygısının değiştiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya katılan çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kitle, iş ve sosyal yaşamdan önce yeşil ve barış dolu gelecek talep etti.

Uluslararası Çevre Örgütü Greenpeace’in Türkiye ayağı olan Greenpeace Akdeniz tarafından yapılan kamuoyu araştırmasında, katılımcılara nasıl bir gelecek istedikleri, gelecekte nasıl bir ortamda yaşamak istedikleri soruldu. Çoğunluğunu 30 yaşın altındaki gençlerin oluşturduğu katılımcılara, “Sizin için en önemlisi hangisidir?” sorusundaki, “Yeşil bir gelecek”, “Barış dolu bir gelecek”, “Ekonomik olarak adil bir gelecek” ve “Sosyal olarak adil bir gelecek” seçeneklerinden birini tercih etmeleri istendi.

Araştırmada çevre faktörü ön plana çıktı.  İlk sırayı, yüzde 45’lik oranla, “Yeşil bir gelecek” isteyenler aldı. İkinci sırada, yüzde 37’lik oranla, “Barış dolu bir gelecek” yer aldı. “Ekonomik olarak adil bir gelecek” isteyenlerin oranı yüzde 10 ile üçüncü sıra oldu. “Sosyal olarak adil bir gelecek” düşleyenlerin oranı ise yüzde 7 ile son dilimde kaldı.

ÇEVRE DUYARLILIĞI

Greenpeace Akdeniz yetkilileri, bu anketle amaçlarının, çevre sorunlarının çözümü hakkında gençlerin ve konuya duyarlı bireylerin fikirlerini almak, onlarla birlikle yol haritası belirlemek olduğunu vurguladı. Yetkililer, “Ankete katılım sağlayan herkesin geleceğe bırakmak istedikleri notları teker teker okuduğumuz için analizimiz biraz uzun sürdü. İyilik ve umut dolu bu dilekleri okurken geleceğimizi koruma konusunda birlikte ne kadar güçlü olduğumuzu bir kez daha gördük ve çok mutlu olduk” dediler.

İklim değişikliği yüzünden, Türkiye’de son yıllarda sonbahar ve ilkbaharın yarısının kışa, yarısının da yaza döndüğüne dikkat çeken çevreciler, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirme raporuna göre ülkemizde 2017 yılı içerisinde toplam 598 meteorolojik karakterli doğal afet rapor edildi. Uzun yıllar dağılımına bakıldığında 2017 yılı içerisinde meydana gelen afet sayısı en yüksek üçüncü değer oldu. Bunda tüm dünyada olduğu gibi değişen iklim koşullarının, çevrenin tahrip edilmesinin etkisi bulunuyor. Genç nesiller bu durumu görüyor. İşsizlikten önce bugün ve yarın nasıl bir çevrede yaşayacağını bilememenin endişesini yaşıyor. Aynı şekilde şiddetten, kavgadan, çatışmalardan dolayı da ikinci büyük endişeyi yaşıyor” şeklinde konuştu. NİHAT TOKLU – ANTALYA GÜNDEM