YAPRAK ÖZER / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER Son yıllarda Türkiye’de 129 üniversite kurulurken, 2,4 milyon genç işsizden 961 bini üniversite mevzunu. Her yıl yaklaşık 900 bin öğrencinin üniversitelerden mezun olduğunu söyleyen Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Çok sayıda plansız şekilde üniversitelerin açılması diplomalı işsizler ordusunun artmasına neden oldu. İktidar gençlerin sesini duymuyor. Bu gençlerin sesini kim duyacak?” dedi

 Son yıllarda Türkiye’de 129 üniversite kurulurken, 2,4 milyon genç işsizden 961 bini üniversite mevzunu. Yapılan araştırmaya göre üniversiteli işsiz sayısı son 10 yılda 2,5 kat artarken, her yıl üniversiteden 900 bin öğrenci mezun olmakta. İşsizliğin katlanarak arttığını söyleyen Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Üniversiteli işsizlik her geçen gün katlanarak çoğalmaktadır. Devletin kendi verilerine göre üniversiteli işsizler son 10 yılda 2,5 katına çıkmıştır. Yakın bir gelecekte milyonlarla ifade edilen bir üniversiteli işsiz oranı ile karşı karşıya kalacağız. Üniversite mezunlarından kendi mesleğini yapanların oranı ise oldukça düşük durumdadır. Her yıl yaklaşık 900 bin öğrenci üniversitelerden mezun oluyor. Pandemi koşulları da düşünüldüğünde bu yıl mezun olacak gençlerimizin işsiz kalma oranı önceki yıllara göre daha fazla olacak. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre üniversite mezunu işsizler 5 yıl önceye göre yüzde 51, 10 yıl önceye göre, yüzde 139, 15 yıl önceye göre ise yüzde 263 daha fazla durumdadır. Cumhuriyetin kuruluşundan AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılına kadar toplam 79 üniversite açılırken, AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılından bugüne kadar ise yeni 129 üniversite açılmıştır. Bu durum gösteriyor ki planlama yapmadan açılan üniversiteler eğitim ve istihdam açısından sıkıntılara yol açmıştır. Üniversite açmayı sadece bina yapmak olarak anlayan siyasi anlayış öz olarak ülke gençliğine ihanet etmiştir. İktidar gençlerin sesini duymuyor. Bu gençlerin sesini kim duyacak?” dedi.

“İKTİDAR CEVAP BULAMIYOR”

Üniversite sayılarındaki artışın en önemli nedenlerinden birisi ise iktidarın eğitim alanını özelleştirmek ve piyasaya açmak istemesindendir diyen Başkan Sönmez, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu kapsamda çok sayıda özel üniversite açılmış ve plansız bir şekilde bölümler açılarak üniversiteli işsizler ordusunun artmasına yol açmıştır. Üniversitelerden 2013 yılında 688 bin 432 genç mezun olurken bu sayı 2019 yılında 891 bin 458’e yükselmiştir. Birçok bölümde üniversite kontenjanlarının artırılmış olması da işsiz üniversiteli sayısının artmasında etkili olmuştur. Üniversite sisteminin kalıcı ve ülke gerçekliklerine uygun bir şekilde düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Bunun öncesinde ortaöğretim sisteminde köklü değişiklikler yapılarak sınava dayalı bir eğitim sisteminin terkedilmesi ve üniversiteye geçiş sisteminin bilimsel kritereler gözetilerek yeni ortaöğretim sistemine uygun hale getirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu yıl iş ve yönetim alanlarının lisans ve ön lisans bölümünden yaklaşık 200 bin, Hukuk alanından 20 bin, ekonomi, psikoloji, sosyoloji ve siyaset bilimi gibi sosyal ve davranış bilimleri alanında 60 bin, İnşaat ve mimarlıkta alanlarından 20 bin, eğitim bilimlerinden 60 bin, mühendislik alanında ise 75 bin gencimiz mezun olacak. Bu gençler nasıl iş bulacaklar, gelirlerini nasıl elde edecekler büyük bir soru işareti olarak durmaktadır. İktidarın bu sorulara verecek bir yanıtı bulunmuyor.”

“ATAMA YAPILMIYOR”

300 binden fazla öğretmene ihtiyaç olduğunu ancak yapılmayan atamaları da hatırlatan Başkan Nurettin Sönmez, “Son bir yıl içerisinde yaşadığımız pandemi sürecinde sağlık ve eğitimin ne denli önemli olduğu ve devletin bu alanlara kamusal bir yaklaşım göstermesi gerektiği ortaya çıkmış oldu. 300 binden fazla öğretmene ihtiyaç olmasına rağmen atama yapılmaması eğitimde yaşanan önemli sorunlardan birisidir. Ataması yapılmayan öğretmenler bir an önce atanmalıdır. Öğretmen açıkları kapatılmalıdır. Yine 3600 ek göstergenin çıkması çok sayıda öğretmenin emekli olmasını beraberinde getirecek ve bu durum yeni atamalara yol açacaktır.  Sağlık alanında da son yıllarda işsiz gençlerimizin sayısı hızla artmaktadır. Oysa pandemi sürecinde sağlık alanında yaşanan sorunların çok büyük bir bölümü kadro eksikliğinden kaynaklanmıştır. Görülüyor ki hem üniversite sisteminde, hem istihdam politikalarında köklü değişikliklere ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversite mezunu gençlerimizin iş bulma sorunu ancak böyle bir yaklaşımla çözülebilir” ifadelerine yer verdi.