İnternet sitelerini dolaşırken şöyle bir haber dikkatimi çekti

“143 YILLIK HAYAL GERÇEĞE DÖNÜYOR”

Haberi şöyle okudum. Ordu ile İskenderun arasında oto yol yapımı bitirilmek üzereymiş. Resimleri de var. Resimde viyadük ve tüneller de gösteriliyor.

Haberin girişi de aynen şöyle:

“2’nci Abdülhamid zamanında projesi çizilen Karadeniz-Akdeniz otoyolu 2019’da tamamlanacak. Böylece Hatay-Ordu arası 6-7 saatte yol alınabilecek

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez gündeme gelen, 2’nci Abdülhamid zamanında projesi çizilen 143 yıllık rüya, Karadeniz-Akdeniz Otoyol Projesi’nde sona yaklaşıldı. 2019 yılında tamamlanacak ve 5 ili direkt, 50 ili dolaylı ilgilendiren 818 kilometrelik otoyol projesi ile Karadeniz ile Akdeniz bağlantısı 6 saate inecek”

Bu haberi okuyunca gerçek mi, yoksa şehir efsanesi mi olduğunu bilemediğim bir kitop aklıma geldi.

Zamanın Başkomiserlerinden birisi bir kitap yazmış. Hem de terörün terör olduğu sıralardı.

Karadeniz sahilinde Eynesil ve Espiye ilçeleri vardır. Bunların arasında da bir plaj vardır up uzun. İki tarafında ise tünel, plaj da sırtını dağlara dayamıştır.

İddiaya göre, buraya çıkartma yapacak bir ordu, tünelleri patlattığı zaman plajın dünya ile ilişkisini kesermiş. Burada hareketle de İskenderun a kadar bir hat üzerinde ilerleyip, Türkiye’yi ikiye bölermiş. Törer konusundaki iddialar bu. Hatta Rusya’nın sıcak denize açılma planı olarak da gösteriliyormuş Başkomiser’in yazdığı ileri sürülen kitapta.

Gelelim dün okuduğum haberin diğer bölümüne:

“Karadeniz – Akdeniz Yolunun ihalesi 2008 yılında yapılmıştı. Orta ve Doğu Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak, toplam bedeli 926 milyon lira olan 818 kilometrelik otoyol projesi Ordu, Sivas, Kayseri, Kahramanmaraş, Adana ve Hatay ili sınırları içerisinden geçiyor. 50 ili dolaylı şekilde ilgilendiren projeyle Karadeniz’in kapıları İç Anadolu ve Akdeniz’e açılacak. Proje, Ordu’dan Akdeniz illerine kadar ulaşımı kolaylaştırırken, Rusya ve Gürcistan gibi Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere de kent üzerinden ihracatta önemli rol üstlenecek”

Buraya kadar güzel ve doğru sanırım. Ya devamı:

“SOVYET KORKUSUYLA DURDURULDU

İlk kez Sultan Abdülaziz döneminde ‘Dereyolu’ olarak gündeme getirilen Karadeniz- Akdeniz yolunun projesi, 2’nci Abdülhamid tarafından Fransız mühendislere çizdirildi. Projenin ilk temeli 1929 yılında atıldı. Güzergah tartışmaları yüzünden 1933’te çalışmaları durduruldu. Proje, 1970’li yıllarda tekrar gündeme geldi fakat bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz’den İç Anadolu’ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle bir kez daha çalışmalar durduruldu. Son olarak proje, 2004’te gündeme geldi (!)”

Bu düşünce önemli bence.

Gerçi Rusya sıcak deniz açıldı bile. Suriye’deki iç savaş nedeniyle geldi oraya kuruldu. Ama Türkiye üzerinde oynanan oyunlar bakımından bu yol tehlikeli olur mu, olmaz mı? Bilinmez.

Osmanlı devrinde planlanan, Cumhuriyet devrinde bir kez güzergah nedeniyle bir kez de işgal düşünülerek durdurulan, şimdi ise viyadükleri ve tünelleri yapılan Ordu-Hatay arasını kapsayan Karadeniz-Akdeniz otoyolunun ne getireceğini bekleyip göreceği…