Antalya Eczacılar Odası Atatürk parkında düzenlediği basın toplantısı yerel ve ulusal gazeteciler tarafından ilgi gördü.  Basın toplantısına çiçeği burnunda Başkan, Mehmet Ertekin ve yönetimde yer alan ekibi İsmail Erçin , Ayşe Karadağ,  Tubay Öztürk, İrfan Dilki, Beyza Bilal, Ayşe Aslı, Önder Kılar katıldı. Türkiye Eczacılar Birliği yönetiminde Cem Çakıl’da basın toplantısında yer aldı.

Oda Başkanı Mehmet Ertekin eczacılar ile ilgili sorunları özetleyerek ve herkesin anlayabileceği bir dil ile anlatmaya çalıştı. Gelen sorulara da aynı düzeyde cevap verdi. Toplantı sonrası sohbet olanağı bulabildik. Rutin basın bülteni dışında özel sorular sordum. Örneğin Türkiye de sağlık başta olmak üzere Piyasada bulunamayan veya zor bulunan ilaçlar ile ilgili görüşlerini öğrenmek istedim.

‘’Zor günlerden geçiyoruz, Türk parasının Avro ve dolar karşısında düşüşü ilaç satan bizleri çok etkiliyor. İlaç sanayi dünyada globalleşen birkaç firmanın elinde. Sıkıntı büyük. Hükümetin konuya acilen atması gerekir. Eczacı ilaç bulamıyor. Bulsa çok pahalı vatandaşın alım gücü çok düşmüş. Bu globalleşen tekeli zincirini kırmak imkansız gibi. İş adamı ilaç üretimine soyunduğu zaman bu büyük firmalar konuya el atarak engeller çıkarmaktadırlar örneğin o firmayı satın alarak büyümesini engelliyorlar. Buna tek çare devlet desteği şart. Devlet silahlara, savaş alanına kullandığı büyük paraların küçük bir kısmını ilaç Sanayi’ye yatırsa sağlıklı bir nesil yetiştirmiş oluruz. Bir ülke kalkınmak için sağlıklı ve eğitimli olması şarttır aksi taktirde sağlıksız asker yetiştirmek kimin işine yarar. Sağlıklı çocuklarımızı yetiştirmek için sağlık politikamız gözden geçirilmeli ve kendi ilaç sanayimizi kurmalıyız.’’

Antalya’da bin 200 eczane olduğunu ve eczane enflasyonu yaşadıklarını belirterek, Türkiye sıralamasında 4. sırada olduklarını söyledi.

Eczacıların para kazanamadıklarından yakınarak, ‘’Bakın 10 yıl önce günde 100 lira kazanan bir eczacı bu gün aradan 10 yıl geçmesine karşın aynı parayı kazanmak zorunda. Satacak ilacı yok, var olan ilacı da maliyetine bulundurmak zorunda kalmıştır” diyor.

Başkan Ertekin’e özellikle ilaç sektöründe mafyalaşma veya karaborsacılık konusunda soru yönelttim. Bu konuda sıkıntılarının olmadığını belirterek Akdeniz bölgesinde bir firmanın ismi emniyet kayıtlarında geçmektedir. Zaten kolluk kuvvetleri bu konuyla yakından izliyor. Antalyalı eczacılar ve ecza depo sahipleri bu konuda hassas ve işbirliği ile çalışmakta olduklarını açık ve net bir şekilde anlattı.

Aslında anlatılacak yazacak çok şey vardı ama işin ucu siyasete dayanır diye genç başkanı daha fazla yormak istemediğimde sohbetimin özetini siz okurlarımıza  ve yetkili makamlara duyurmak maksadıyla yazdım.

Umarım bir gün kendi fabrikalarını satmaktan vazgeçip kendi ilacını kendisi üreterek dışa bağımlı olmaktan kurtulur. Daha sağlıklı daha huzurlu ve mutlu günler dileği ile…

Şirince kalın…