Geçtiğimiz hafta TBMM’ye sunulan torba yasada hekimlerin ekonomik durumunun dikkate alınması gerektiğini belirten Antalya Tabip Odası Başkanı Şahin, doktorların ekonomik durumunun dikkate alınması gerektiğini söyledi

“Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifinin içinde yer alan doktorların ve doktor emeklilerinin durumuyla ilgili torba yasa geçtiğimiz günlerde TBMM’ne gönderilmişti. Ancak, gönderilen torba yasada emekli doktorların durumunun yeterince dikkate alınmadığı ileri sürülerek ülke genelinde tabip odaları harekete geçti. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, Türk Tabipler Birliği’nin konu ile alakalı görüş ve taleplerine katıldı. Oda başkanı Prof. Dr. Şahin, dün düzenlediği basın toplantısında Torba Kanun niteliğinde olan bu teklif ile alakalı açıklamalarda bulunarak, emekli hekimlere yapılacak ilave ödeme düzenlemesinin yeterli olmadığına fakat konunun gündeme gelmesine memnun olduklarını ifade etti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) olarak yıllardır emekli hekim maaşlarının yükseltilmesi ve hekimlere fiili hizmet süresi zammı verilmesi için mücadele ettiklerini belirten başkan Prof. Dr. Şahin, bu talepler karşısında AKP hükümetlerinin sessiz kaldığından yakınarak, “Israrlı mücadele sonucunda son yıllarda, özellikle de 14 Mart haftalarında hekimlerin emekli maaşlarının iyileştirilmesi vaadinde bulundular. Ancak bu zamana kadar vaatlerinin gerçekleştirmediklerini gördük” iddiasında bulundu.

“DÜZENLEME HEKİMLERE HAKSIZLIKTIR”

Başkan Prof. Dr. Nursel Şahin, Kanun Teklifi’nin maaş artışı yerine ilave ödeme olarak kurgulandığını, emekli uzman hekimler için yaklaşık 2 bin lira, emekli pratisyen hekimler için yaklaşık bin 500 liraya karşılık gelecek bir ek ödeme tanımlandığına dikkat çekti. Teklifte bu ilave ödemenin emekli hekimlerden sadece Emekli Sandığı’na tabi olanlara yapıldığını öngördüklerini söyleyen Başkan Şahin, Bağ-Kur ve SSK emeklisi hekimlerin bu artıştan yararlanamayacaklarını, düzenlemenin adil olmadığını ve emekliler arasında yapay ayrımların yapılmasının doğru olmadığını vurguladı. Kanun Teklifine göre, emekli olup da çalışmak zorunda kalan hekimler maaş zammından faydalanamayacak iddiasında bulunan Başkan Şahin, şu görüşlere yer verdi:

“Teklifin gerekçesinde de kabul edildiği gibi emekli hekim maaşları ‘öğretim üyesi, hakim, subay gibi meslek mensuplarının emeklilerinin yarısı kadar’dır, yani son derece yetersizdir ve yapılacak zamla bu yetersizlik bir miktar azalsa da ortadan kalkmayacaktır. Bu durumda emekli hekimlerin çoğu çalışmaya devam etmek zorunda kalacaklar ve yapılan zamdan yararlanamayacaklardır. Başka hiçbir emekli grubuna uygulanmayan bu düzenleme açıkça hekimlere haksızlıktır. Emekli hekim meslektaşlarımız sağlık hizmeti sunumunda fevkalade deneyim ve birikim sahibidirler. Bir yandan ülkemizde hekim sayısının yetersizliğini öne sürmek ve buna dayanarak mecburi hizmet uygulamasını sürdürmek, diğer yandan emekli hekimlerimizin maaş zammından yararlanabilmek için hizmetten çekilmelerini teşvik etmek, açık bir çelişkidir. Maaşların oldukça düşük olduğu ortadayken, iyileştirme yaklaşık 5 ay sonra yürürlüğe girecektir. Yaşam devam etmekte, bir kısım meslektaşımız çok düşük emekli aylıklarıyla geçinmeye çalışmaktadır. Emekli hekim maaşlarındaki yetersizlik iktidar tarafından da kabul edilmiş iken bu kısmi iyileştirmenin bile aylar sonraya bırakılması doğru değildir”

“ADALETSİZ BİR YAKLAŞIM”

Fiili hizmet süresi zammı düzenlemesinin yeterli bir düzenleme olmadığına değinen Başkan Nursel Şahin, Kanun Teklif ile çalışma ortamındaki yıpratıcılık, taşıdığı riskler bakımından sağlık hizmetleri ile kıyaslanamayacak pek çok meslek için verilen 90 günlük fiili hizmet süresinden çok daha az gün sayısı teklif edildiğini ve hekimlere yılda 60 gün fiili hizmet süresi zammının verildiğini ileri sürdü. Tabip Odası Başkanı Nursel Şahin, “fiili hizmet süresi zammı ve teklifi uyarınca, hizmet sözleşmesi ile çalışanların yanı sıra kamu çalışanlarına uygulanacaktır. Aynı mesleki faaliyeti yürüten biri muayenehanede diğeri poliklinikte ücretli çalışan hekimlerden ücretli çalışana uygulanan fiili hizmet süresi zammının bağımsız çalışan hekimlere uygulanmaması hiçbir bilimsel temeli olmayan adaletsiz bir yaklaşımdır” şeklinde konuştu.

Sunulan bu yasa teklifine ilişkin talepleri olduğunu ileten Başkan Şahin, SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olduğuna bakılmaksızın bütün emekli hekimlerin maaşlarına zam yapılmasını, çalışan ya da çalışmayan bütün emekli hekimler yapılan zamdan yararlanabilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Nursel Şahin, kendi parasıyla prim ödeyip döner sermayesinin bir kısmını emekliliğine saydırmış olan hekimlerin maaş zammında herhangi bir kesinti yapılmaması gerektiğini, fiili hizmet süresi zammının yılda en az 120 gün olmasının doğru olacağını ve görev alınan hizmetin yıpratıcılığına bağlı olarak 150 ve 180 güne çıkarılmasının iyi olacağını vurguladı. Ayrıca bu isteklerin sadece bundan sonraki çalışmalara değil, geçmişe dönük olarak da uygulanmasını ve emekli maaşlarına yapılacak zam Kanun yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğe girmesini talep ettiklerini belirtti. AHMET ARĞILLI/ ANTALYA GÜNDEM