Akseki Belediyesi’nin geçen yıl 167 gün vekaleten yönetilmesi ilçede tepkilere neden olurken, Belediye Başkanı İsmet Uysal, “Kendileri denetledi, kendileri onayladı. Hukuk dışı bir şey yok” dedi

Akseki Belediyesi’nin 2017 yılında 167 gün vekaletle yönetilmesi ilçede tepkilere neden oldu. İlçe sakinleri, belediye başkanının yılın yarısında görevinde bulunmamasına tepki göstererek “İlçeyi kimin yönettiği belli değil. İki başkana birden maaş veriyoruz” iddiasında bulunurken, Belediye Başkanı İsmet Uysal ilçenin nüfusunun azlığı nedeniyle başkan yardımcısının bulunmadığını, bu nedenle de ilçe dışına çıkarken vekalet vermek zorunda kaldığını savundu. Daha önce belediyelik olan yerlerin de kendilerine mahalle olarak bağlandığını belirten Başkan Uysal, “İlçede elbette bizleri çekemeyenler bu tür söylentiler çıkaracaktır. Geçen yıl denetimi CHP’liler kendileri yaptı. Mecliste de oylayarak kendileri kabul etti” ifadesini kullandı.

İddialara göre, Akseki Belediye Başkanı İsmet Uysal, 2017 yılının hemen hemen yarısında makamında bulunmaması vatandaşların tepkilerine yol açtı. Belediyenin adeta iki başkanı olduğunu belirten Aksekililer, “Kimi başkan seçtiğimizi anlayamadık. Küçük ilçenin belediyesi adeta iki başkana birden maaş ödüyor. Bunun Türkiye’de herhalde başka örneği yoktur” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Akseki’de bir diğer tartışma konusu da belediye şirketi Belseki’nin personel maaşlarını düzenli ödememesi. Belseki A.Ş personelinin 3 aydır maaş alamadığını belirtiliyor. Ayrıca belediyeye ait baz araçların yüksek akaryakıt gideri olması yeterli denetim yapılıp yapılmadığı konusunu gündeme getiriyor. Aksekililer, Başkan Uysal’dan belediyede daha fazla mesai vermesini istediler.

167 GÜN VEKALET

Akseki Belediye Meclisi 2017 Yılı Denetim Komisyonu Raporu’na göre, belediye 2017 yılında vekaletle yönetildiği gerçeğini ortaya çıkardı. Ak Partili Belediye Başkanı İsmet Uysal’ın, 2017 yılında tam 167 gün bir meclis üyesine başkanlık yapması için vekalet verdiği raporlarla belirlendi. Buna göre Akseki Belediyesi, hafta sonları da dahil olmak üzere, 2017 yılı Ocak ayında 8, Şubat’ta 10, Mart’ta 12, Nisan’da 11, Mayıs’ta 10, Haziran’da 13,Temmuz’ta 12, Ağustos’ta 14, Eylül’de 23, Ekim’de 13, Kasım’da 20, Aralık’ta 21 gün vekaletle yönetildi.

AYIN YARISI

Başkan Uysal’ın neredeyse her ay 14.5 gün, belediyeyi yönetmesi için bir meclis üyesine vekalet verirken, bu kişiye de belediyenin bütçesinden 2017 yılında 41 bin 365 lira ücret ödendiği ileri sürüldü. Ödemenin aylık ortalaması 3 bin 448 lira olarak gerçekleşti. Nüfus olarak Antalya’nın küçük ilçelerinden birinin fiilen iki başkan tarafından yönetildiğini belirten Aksekililer, “Bunu kaldıracak kapasitemiz yok. Akseki Belediyesi’nin iş hacmi, bütçesi belli. Başkanı çok yoracak iş yükü yok. Hal böyle iken neden bu kadar vekalet veriyor, ilçeyi kim yönetiyor anlayamıyoruz. Bırakın Antalya’yı, Türkiye’deki tüm belediyeler içinde en uzun süre vekaletle yönetilen belediye bizimkisi olmalı. İlçenin işleri için görevli olduğu günler ile yıllık izinleri toplansa 167 günün yarısı bile etmemeli. Başkan Uysal’ın neden makamında oturmayı sevmediğini anlayamıyoruz. Bu göreve zorla getirilmedi. Kendisi aday oldu” şeklinde konuştular.

AKARYAKIT KULLANIMI

Öte yandan belediyedeki fiili iki başkanlı yapı yüzünden denetim ve otorite boşluğu olduğunu ileri süren ilçe sakinleri, belediye şirketi Belseki’nin durumunun bunun göstergesi olduğunu belirttiler. Belseki A.Ş’nin 3 aydır maaş ödemediğini, çalışanların sık sık bu sorunla karşılaştıklarını ifade ettiler. Bu arada, Cevizli Mahallesi’nde görev yapan benzinli zabıta aracının 2017 yılında 21 bin 163 liralık akaryakıt kullanmasına da dikkat çeken vatandaşlar, “Belli bir mahallede görev yapan aracın aylık bin 763 lira yakıt kullanması dikkat çekicidir. Bu konuda daha titiz davranılması gerekilmektedir. Başkan Uysal, makamında olsa bunu görebilirdi” iddialarında bulundular.

“YARDIMCIM YOK”

Akseki Belediye Başkanı İsmet Uysal, Akseki’nin dışında ilçenin sorunlarını takip etmek için zaman zaman Antalya’ya, zaman zaman da Konya’ya gitmek zorunda kaldığını belirterek, “İlçe dışına çıktığım zamanlarda mecburen bir kişiye imza yetkili bırakıyorum. Hukuksal olarak bunu yapmak zorundayım. Bu durum 50 yıldır devam etmekte. İlçemizin nüfusu az olduğu için Başkan Yardımcım yok. Bunun için de Meclis Üyelerinden birine yetki vermek zorunda kalıyorum” dedi.

“ARAÇLA DOLAŞACAKLAR”

Akaryakıt kullanımı ile ilgili de açıklama yapan Başkan Uysal, “Daha önceden belediye olan 7 yerleşim yeri Akseki’nin Mahallesi olarak bağlandı. Bu durumda Akseki’nin 51 mahallesi oldu. Daha önceden belediyelik olan yerlerin zabıtaları bulunuyordu. Birkaç görevli ve bir araçla bunların devamına karar verdik. Cevizli de bunlardan birisidir. Zabıta görevlileri denetimlerini ve çalışmaları yaparken elbette araçları ile dolaşacaktır. Tüm bunlar, sadece geçen yıl değil, ondan önceki yıllarda da incelendi. 50 yıldır siyaset yaparım. Elbette rakiplerim olacaktır. Bu olaylar meclis Denetleme Kurulu tarafından incelendi, mecliste görüşüldü. Onların oyları ile de kabul edildi. Ankara’ya bile gönderildi. Yapılan tüm bu işler kanuna göre yapılmıştır. Keyfi hiçbir şey yapılmamıştır” diye konuştu.

MAAŞLAR ÖDENDİ

Her belediyenin olduğu gibi Akseki’nin de bir şirketi olduğunu belirten Akseki Belediye Başkanı İsmet Uysal, ödenmediği iddia edilen maaşlarla ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Belseki A.Ş 3 aydır bir türlü ihale almamış ve bu nedenle de çalışanların maaşları ödenememiştir. Şimdi ihale alındı ve maaşlar da aksatılmadan ödenmektedir. Belediyeye dört senedir tek bir kadro dahi alamadım. 20 kişi ile işleri nasıl yürüteceğim ki? Bu hesapları kontrol edenler CHP’li. İlçede ufak hesaplar peşinde olanlar var. Kara çal izi kalsın diyenler var. Akseki siyasi ve insani bakımdan enteresan bir yapıya sahiptir. Ben bu durum içinde 50 yıldır siyaset yapıyorum” M. Nuri ALOĞLU