Kepez ve Döşemealtı Müftülüklerinin personeli, madde bağımlılığı konusunda eğitildi. Din görevlilerine uyuşturucu madde ile mücadele ve tedavi yöntemleri anlatıldı

Uyuşturucu ve uyarıcı maddelerle mücadelede; önleyici hizmetler, tedavi süreçleri ile tedaviden sonra yapılan çalışmalar hakkında sosyal çevrenin aydınlatılması amacıyla İl Müftülüğü Personeline yönelik farkındalık artırma adına seminer düzenlendi. Bu seminer Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirildi. Seminere İl Müftüsü Osman Artan, Kepez İlçe Kaymakamı Hamdullah Suphi Özgödek, İl Sağlık Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Soner Utku Yüksel ve İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Biriminden Coşkun Taşkoparan katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Müftü Osman Artan, bu seminerin uyuşturucu bağımlısı olan kişilere ve bizlere ışık tutacak bir seminer olduğunu, din görevlilerinin herhangi bir bağımlılığı olmasa da en ücra köşelerdeki insanlara bile bilgiyi ulaştıran görevliler olduğunu söyledi. Artan, “Yanlış yola girmiş çocuklarımız ve arkadaşlarının tesirinde kalmış gençler ile karşılaşıyoruz. Bu gençlere karşı nasıl davranmamız lazım. Bu konularla ilgimiz olmadığı için yapmamamız gereken hareketler yapıyoruz” dedi.

KURTULMAK MÜMKÜN

Seminerde bağımlılık yapıcı maddeler ile mücadelede önleyici hizmetler başlığı altında bilgiler veren Sosyal Hizmet Uzmanı Soner Utku Yüksel, Din görevlilerinin rolünün çok büyük olduğunu, mahalleleri iyi bildiklerini, sosyo-ekonomik durumu düşük olan, riskli aileler ve riskli çocukların öncesinde tespit edilip uygun bir şekilde müdahale edilirse madde bağımlılığından koruyabildiklerini söyledi. Yüksel, “Madde bağımlılığı geliştikten sonra, bu illetten kurtulmak mümkün müdür? Tabi ki mümkündür. Biraz daha kişinin motivasyonu, çevresinin ona vereceği destek ve tedavi kanallarına gönüllü bir şekilde müracaat etmesi burada çok önemli” şeklinde konuştu.

HALK DUYARLI OLMALI

Narkotik Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’nden Coşkun Taşkoparan, bu yıl Türkiye genelinde 10 bine yakın imama eğitim verdiklerini belirtti. Bu eğitimlerin asıl amacının uyuşturucu ile mücadelede, polisin veya jandarmanın yanında eğitimi alanların da destek vermesi olduğunu söyleyen Taşkoparan, “Uyuşturucuyu üç kategoriye ayırıyoruz. Bunlar uyarıcılar, uyuşturucular ve halüsinasyon maddeleri. Yani hayal gösteren maddeler” dedi.

Çoğu insanın uyuşturucu kullandığına dikkat çeken Taşkoparan, bu yıl altı, ya da yedi üniversite öğrencisinin uyuşturucu maddeyi alkol ile kullanmaları sonucu öldüğünü söyledi. Taşkoparan, Antalya’da uyuşturucu kullanımının çok olduğunu, en çok esrar ve kenevir kullanıldığını her yıl mutlaka bunun üretimini yapan kişilerin yakalandığını ileri sürerek, halkın bu konuda duyarlı olmasını en ufak bir şüpheli durumda ihbar etmelerini istedi. AYKUT SÜLEK / ANTALYA GÜNDEM