Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyonu aştı. Her 3 çocuktan 2’sinin yoksul olduğunu belirten Başkan Ertuğrul, çocuk işçi sayılarının artmasının sebeplerinin, son zamanlarda eğitimde yaşanan sorunlar ve denetimlerin yapılmamasından kaynaklandığını söyledi

Türkiye’nin kanayan yaralarından biri olan çocuk işçi acısı, her geçen gün artıyor. Son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyonu aştı. Çocukların Türkiye’de ucuz işçi olarak kullanıldığını dile getiren Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Serap Ertuğrul, çocuk işçilerin sayısının artmasını eğitimin kötüye gitmesi ve denetimlerin yapılmamasından kaynaklandığını belirtti. Son yıllarda açık liselere kayıtların 200 binlerden 1 milyon 700 bine çıktığını söyleyen Başkan Ertuğrul, her 3 çocuktan 2’sinin yoksul olduğunu söyledi. Başkan Serap Ertuğrul, “İş Kanunun’ da çocuk işçiler ile ilgili düzenleme var. Normalde çocukların çalıştırılmaması gereken alanlar var. Çocukların ucuz iş gücünden faydalanıyorlar. Bu çocuklara asgari ücret bile verilmiyor. Çocuğun eline veriliyor 500 lira sonra da çalıştırılıyor. Her 3 çocuktan 2’si yoksul. Çocuklar tarımda, sanayide ve dilendirilerek çalıştırılıyor. Dilendirilen çocukları da tarım ve sanayide çalışan çocuklar arasına koyduğunuzda, bu rakam aslında 2 milyonun üzerinde. Son dönemde eğitim sisteminden kaynaklanan sıkıntılar var. 2 milyona yakın çocuk örgün eğitimden uzaklaştı. Çocuklar eğitimden uzaklaştıkça da çalışma ve sokak hayatına sürükleniyor. Çocuk işçilerin çalıştırıldığı yerde denetim yok. Denetim olsa çocukları çalıştıramazlardı” dedi.

AİLELERE DESTEK

Ailelerin maddi durumunun da çocukların çalışmasında etkili olduğunu dile getiren Başkan Ertuğrul, bazı ailelerin çocukların sırtından geçindiğini kaydetti. Başkan Serap Ertuğrul, “Birde ailelerin maddi durumları da çocukların çalışmasında etkili oluyor. Birçok aile çocuklarını sırtından geçiniyor. Tarım, tekstil, merdiven altı işletmelerde, masaj salonlarında çocuk işçilerin sayıları çok fazla. Bu konuda da çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

DENETİM YAPILMALI

Çocukların dilendirmesi hakkında çok az dava gördüğünün altını çizen Başkan Ertuğrul, “Özelikle denetimler yapılmalı. Ailelerin durumu iyi değilse ve çocuklar bunun için çalıştırılıyorsa, devlet ailelere ekonomik katkıda bulunması gerek. Bu ekonomik katkıyı da çocukların okula gitmesi ve çalıştırılmaması durumunda verilmeli. Öyle bir bağlayıcılıkla gidildiğinde daha sağlıklı çözümler bulunabilir. Dilencilik yaptırılması bile artık bizim toplumumuzda normal karşılanıyor. Ben bu konu ile ilgili çok az dava gördüm. Ailelere çocukların istismar edilmesi durumunda, çocukların ellerinden alınabileceği bilincine varırsa, bu da bir önlem olur” ifadelerine yer verdi.

MEVSİMLİK GÖÇLER

Mevsimlik göçlerinde kontrol altına alınması gerektiğini belirten Antalya Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Serap Ertuğrul, “Yaz aylarında özellikle çok fazla mevsimlik göç yaşanmakta. Bu mevsimlik göçlerine kontrol altına alınmalı. Aile 10 çocuğuyla tarım işçisi olarak çalıştırılıyor. Denetim, ailelerin bilinçlenmesi, ekonomik durumun düzeltilmesi bu sorunu çözecektir. Çalışan işçiler ile ilgili de çok sıkı denetimler yapılıp, ağır yaptırımlar yapılmalı” diye konuştu. YAPRAK ÖZER/ ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER