Borsanın işlem hacmini yüzde 150’nin üzerinde arttırarak, 2 milyon lira seviyesine ulaştıklarını belirten ATB Başkanı Çandır, Canlı Hayvan Borsası’nın Kurban Bayramı’nda faaliyete geçirileceğini kaydetti

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, Erdoğan Ekinci’nin meclis başkanlığında dün yapıldı. Geçen yılın ortalama 3.70 dolar kuru, yüzde 12 GLP faiz oranı, yüzde 11 enflasyon ve yüzde 7.4 büyüme ile tamamlandığını belirten ATB Başkanı Çandır, sektörde ise 2017 yılı büyümesi; 2016 yılındaki yüzde -2.6’lık küçülmenin de etkisiyle yüzde 4.7 ve enflasyonu da yüzde 10 olarak gerçekleştiğini dile getirdi. 2017 yılının tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanlar için, genel ekonomiye göre oldukça kötü bir performansla geçtiğini ifade eden Başkan Çandır, ilaç, gübre ve mazot gibi tarımsal girdi faaliyetlerinde aşırı artışlar olduğunu söyledi.

“TON BAŞINA 939 TL KDV”

Bu dönemde hatırlanması gereken diğer konunun enflasyondaki gelişmeler olduğunu belirten Çandır,  tüketici enflasyonunda yıllık yüzde 28’lik artışa karşılık, tarımsal üretim ve ticaretle uğraşanların karşı karşıya kaldığı enflasyonda yüzde 40’a yaklaşan artış yaşandığı kaydetti. Çandır, “Aradaki farkı hala birikimli olarak bünyemizde tutamaktayız. Bu türden birikimli yükler; sektörümüzün zorlu koşullara karşı direncini zayıflatmakta, üretim kabiliyetini azaltmakta ve yatırım yaparak büyümesini engellemektedir. 2018 yılının hiç olmazsa ikinci yarısında, sektörümüzün üzerinde giderek artan yükleri azaltıcı ve üretim motivasyonunu artırıcı tedbirlerin acilen alınmasını beklemekteyiz. Bu yöndeki sorun tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi şimdiye kadar yaptığımız gibi önümüzdeki dönemde de hazırlayıp sonuç almak üzere takipçisi olacağız. Örneğin yakın bir zamanda gübre sektöründe azot, fosfor ve potasyum içeren kompoze gübrelerde iz element katkısı olarak kullanılan hammaddelere ton başına 939 TL ÖTV uygulanmaya başlanması, biraz önce bahsettiğim birikimli yüklere ilave bir yük olmuştur. Bu tür gübreler her ne kadar klasik tarım hammaddesi olarak düşük oranda kullanılıyor olsa da unutmamak gerekir ki kentimiz tarımı büyük ölçüde örtü altı üretim ve meyvecilik üzerine odaklanmıştır” ifadelerini kullandı.

“ZEYTİNPARK HAKLKA AÇILACAK”

Yöresel ürünler projemizle  Coğrafi İşaret (Cİ) tescilini yaygınlaştırmayı, 8 yıldır ara vermeden düzenledikleri YÖREX fuarımızla ürünlerimizin pazar payını arttırmaya çalıştıklarını kaydeden Çandır, kentin en büyük alanı Zeytinpark’ı halkın kullanımına açacaklarının müjdesini verdi. ‘Antalya Buğdayını Arıyor Projesi’ kapsamında kentin buğday çeşitlerini araştırdıklarını ifade eden Çandır, “Antalya Yaklaşımı kapsamlı kent içi ticareti geliştirici öneriler geliştiriyoruz. Tarımsal Uygulamalı Mesleki Eğitim Merkezi (TUMEM) ile üyelerimizin kurumsal gelişimlerine katkı sunuyoruz. Kurulmasına öncülük ettiğimiz ve başkanlığını yürüttüğümüz Antalya Tarım Konseyi (ATAK) ile kentimiz tarımının gelişimi için çalışıyoruz.  Yine başkanlığını yürüttüğümüz Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile ekonomik raporlar, bültenler hazırlıyor, ulusal ve uluslararası projelerle bölge ekonomimizin gelişimi için çalışıyoruz” dedi.
ÇANDIR, ÇALIŞMALARI ANLATTI
Kurumsal idari proje faaliyetlerini de anlatan Çandır, görev sürecince işlem hacimlerini yüzle 150’nin üzerinde artırarak, 2 milyon lira seviyesine ulaştıklarını söyledi. 75 binin üzerinde tescil işlemi gerçekleştirdiklerinin altını çizen Çandır, sözlerine şöyle devam etti: “Üyelerimizin memnuniyet oranını yüzde 98’in üzerine taşıdık. 18 ulusal ve uluslararası denetimi başarıyla tamamladık. 200‘ün üzerinde genel toplantıya ev sahipliği yaptık. 600’ü aşkın toplantıya iştirak ederek borsamız görüşlerini paylaştık. 60’ın üzerinde eğitim gerçekleştirdik. 100’ün üzerinde görüş bildiriminde bulunduk. 15’in üzerinde fuara katılım gösterdik. 500’ün üzerinde lobi faaliyeti gerçekleştirdik Web sayfamızı üyelerimizin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda güncelleştirdik. “

BORSA’DAN DESTEK

“Binamızı üyelerimizin ihtiyaçlarına uygun bir hale getirdik” diyen Çandır, “Faaliyete geçirdiğimiz Satış Salonu ile üyelerimiz ve sektörümüzün bir ihtiyacını daha karşıladık. Kurumsal kimliğimizi yansıttığımız 150 binin üzerinde Borsanomi Dergisi yayınladık. 10 ilçemizde Tescil Noktaları oluşturduk. İnteraktif Mobil Uygulama ve Online Ödeme Sistemlerini üyelerinin hizmetine sunan ilk Borsa olduk.  Bu dönemde ise 52 dönümlük Canlı Hayvan Borsası’nın Kurban Bayramı’nda faaliyete geçirileceğini dile getiren Çandır, URGE projesinin başarıyla tamamlanacağını ve yenilerinin ekleneceğini vurguladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin de desteğiyle hazırladıkları bin 100 adet gıda paketi dağıtımının ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını ifade eden Çandır, gıda paketlerinde emeği geçen ve ihtiyaç sahiplerine ulaştıran herkese teşekkürlerini iletti” dedi.

FERAH VANLI / ANTALYA GÜNDEM HABER