2014 model Volkswagen marka araç satılıktır bilgi için tıklayın:

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derneği (TOCİN) olarak kadınlara “iyi ki varsın” yazılı 1500 karanfil dağıttık.

Yürüyüş kortejine katılmak üzere gelen yediden yetmişe, her renk ve desende kıyafette, her dilden, her milletten kadın grubunun içinde üç erkek dernek üyesi olarak kadınların günlerini kutladık. Kabul düzeyleri ve güler yüzleri için bütün kadınlara şükranlarımızı sunuyorum. İncelikle uzattığımız karanfilleri incelikle teşekkür ederek aldılar. Aydın Kanza Parkında bahara göz kırpan güneşin altında eşitlik vurgusu yaptığımız kadınlar mesajımızı doğru okudular. Ve tebessüm ettiler.

Etkinlik için “iyi ki varsın” sloganını “iyi ki varım” ile devam ettirerek “iyi ki varız” mottosuyla toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine bağladık.

TOCİN olarak kadın hakları ile ilgili bugün için vermek istediğimiz özel mesaj ile istediğimiz algıyı yarattığımızı gördük. Varlığın vurgulandığı ve kabul edildiği bir aşamadan sonra hak üzerinde konuşulacaktır. Kadının adının, varlığının yok sayıldığı bir sistemde tartışmaya doğru odaktan başlamak kaçınılmazdır.

Toplumsal cinsiyet eşitliği önemlidir. Önemsenmelidir. Kültürel üretimin bir parçası olan toplumsal rollerin cinsiyetler arasında eşitsizlik içermesi kabul edilemez. Kaldı ki eşitsizlik penceresinden bakan gözler için bir cinsiyetin çıkarına çalışmak haksızlığın ve insan hakları ihlalinin yansımasıdır. Eşitsizlik, bir cinsiyet için iktidar yaratmaktadır. Bu iktidar alanındaki konforu ve bencil kazanımları paylaşımın beklenen düzeyde olmayacağı açıktır. Ne yazık ki erkek, bu iktidar gücünü kadın ile paylaşmıyor. 

Kentin nüfusunun yarısını oluşturan kadınların her alanda eşitlik şiarı ile meydanları doldurup taşırması beklenmektedir. Ülke genelinde alanlara toplanan kadınların sayısında pek bir artma olmadığı gibi hak mücadelesine katılan kadınların da yüzleri değişmemektedir.

Nüfus ile orantılı şekilde etkili olabilecek bir kadın kalabalığının önünde duracak erkek iktidarının ilelebet sürme gibi bir lüksü olmayacaktır. Feminist gruplar, kadın alanında çalışan sivil toplum örgütleri, aktivistler, LGBT bireyler, siyasi partilerin kadın üyelerinin oluşturduğu mütevazi kalabalık pek bir gövde gösterisi yapamıyor. Binlerle değil yüzbinlerle çıkılan meydanlardan, kortejlerden çıkacak sesi hayal edin. Ve o zaman değişimi seyredin.

Ömrü boyunca kadın hakları, feminizm, eşitlik, toplumsal cinsiyet kelimelerini duymamış, bu kelimeler ile cümle kurmamış buz dağının görünmeyen kısmı gibi çok olan kadın kitlesini uyandırmanın, harekete geçirmenin bir yolu bulunmalıdır.

Ve eşitlik ilkesine inanan feminist düşünceden taraf olan profeministleri de kadın hak mücadelesine çekerek, kenarda durup ben saygı duyuyorum modundan çıkarıp bizzat hak mücadelesinin içine çekmezsek, eksik ve parçalı kalmaya devam ederiz.

TOCİN olarak dediğimiz gibi “iyi ki varsın” kabulünden sonra “iyi ki varız” ve eşit haklara sahibiz düşüncesi hepimizi özgür kılacaktır.