Türkiye Hava Sporları Federasyonu Antalya Temsilcisi Özdamar, hava sporları hakkında değerlendirmeler yaparak, hava sporlarıyla uğraşmak isteyen adrenalin tutkunlarına da tavsiyelerde bulundu

Federasyon Temsilcisi Bekir Sami Özdamar, Antalya’da şu an yamaç paraşütü, planör, paramotor ve yelken kanat gibi sporların faaliyette olduğunu söyleyerek, şu anda faal olarak 150 kişinin hava sporlarıyla ilgilendiğini ifade etti. Özdamar, Antalya’nın çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bu potansiyel değerlendirildiğinde Antalya’nın da Ölüdeniz gibi uçuş sporlarının merkezi olabileceğini ileri sürdü.

Federasyon Temsilcisi Özdamar, “Antalya aslında güzel uçuş alanlarına sahip. Tünektepe ve Falezlerin yol çizgisinde Sahil Güvenlik’in helikopter acil müdahale alanı olduğu için o bölgelerde uçuş yapılması yasak. Bunun çözümü için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in izni olmak zorunda. Tünektepe için uçuş izni verildiği takdirde günlük en az 100 kişinin uçuş yapabileceği bir bölge haline dönüşecektir” dedi.

İNİŞ VE KALKIŞA DİKKAT!

Hava sporlarındaki kaza oranlarına da değinen Özdamar, yılda ortalama 15-20 kazanın meydana geldiğini belirterek, “Bu kazalardan birisi falezlerde benim başıma geldi. Uçuş sırasında akrobasi yaparken yerden 65 metre yükseklikten sahile çakıldım. Belim kırıldı. Ama hala faal olarak bu sporu yapmaya devam ediyorum” şeklinde konuştu. Kazanın yapıldığı iki noktanın olduğunu ileri süren Özdamar, “Bu sporu yaparken en çok iniş ve kalkış esnasında kaza yapma riskiniz vardır. En çok iniş ve kalkış esnasında dikkatli olmanız gerekir. Havada akrobasi yapmadığınız sürece uçuş esnasında kaza yapma ihtimaliniz sıfırdır. Bu iş trafiğe kapalı bir yolda sarhoş araba kullanmaya benzer. Eğer sarhoş değilseniz kaza yapmanız imkansızdır” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM ŞART

Hava sporlarıyla ilgilenenlere tavsiyelerde bulunan Türkiye Hava Sporları Federasyonu Antalya Temsilcisi Bekir Sami Özdamar, bu sporla uğraşmak isteyenlerin çok iyi bir eğitimden geçmesi gerektiğinin altını çizerek, “Eğitim mekanizması Türk Hava Kurumu’ndaydı ama şimdi yavaş yavaş federasyon bu işe el atmaya başladı. İyi öğretmenlerle, temel eğitimlerle herkes bu sporu yapabilir. Şu anda Akdeniz Üniversitesinde AYÜK isteyen öğrencilere bu eğitimi vermekte. 10 günlük temel eğitimden geçtikten sonra eğer hocanız hazır olduğunuza karar verirse tek başınıza uçuş yapmaya başlayabilirsiniz” açıklamalarında bulundu. AHMET ARĞILLI / ANTALYA GÜNDEM