Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, Antalya’da 85 tane kaçak fırının olduğunu ve bunun 70 tanesinin Kepez Bölgesi’nde olduğunu söyledi. Başkan İnce, “Kriz falan geçer, ancak bizim asıl kanserimiz kaçak fırınlar. Üç ay içinde Kepez’de üç tane daha kaçak fırın açıldı” dedi

Antalya’da 85 kaçak fırının olduğunu, bu kaçak fırınların 70’inin Kepez’de yer aldığını ve 3 ay içerisinde Kepez Bölgesi’nde üç tane daha kaçak fırının açıldığını belirten Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, isyan etti. Ekonomik kriz ile bir şekilde başa çıktıklarını söyleyen Başkan İnce, yıllardır kaçak fırınların, kendiler için kanseri olduğunu vurguladı. Başkan Mustafa İnce, “Kaçak fırınlara çözüm yok. Ağırlık zaten Kepez Bölgesi. 70 oldu. Kepez’de 68 taneydi kaçak fırın varken, şimdi 70 taneye çıktı. Kriz falan geçer, ancak bizim asıl kanserimiz kaçak fırınlar. Üç ay içinde Kepez’de üç tane daha kaçak fırın açıldı” diye konuştu.

YASADA VAR, UYGULAMADA YOK

Konu ile ilgili Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile görüştüklerini söyleyen Başkan İnce, “Hakan Tütüncü, yanımıza geldi. ‘Biz ne yapabiliriz, bütün fırınların başına adamı dikelim’ diye. Biz Kepez Belediyesi’ne kaçak fırınların fotoğrafların atıyoruz. Zaten kanunda var. Bir fırının, iki defa unlu mamuller ruhsatı ile ekmek çıkardığı tespit edilirse üçüncüsünde unlu mamuller ruhsatı da elinden alınır. Muratpaşa Belediyesi, dört tane fırını böyle kapattı. Ancak Kepez Belediyesi yapmıyor. Konyaaltı’nda hiç kaçak fırın yok. Muratpaşa’da 10 arasında. Toplamda 85 tane fırın var” ifadelerine yer verdi.

HAKSIZ REKABET

Kaçak fırınlarla haksız rekabet içinde olduklarını dile getiren Başkan İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ana sorunumuz ruhsat. Biz normal ruhsat alıp, resmi şekilde fırın açmak istediğimizde toplamda 210 bin lira para harcarken, onun ruhsata verdiği parayla şu anda merdiven altı diye tabir ettiğimiz üç tane fırın açılır. Demir başlar hariç bu para sadece evraklara verilen para. Ben namuslu bir şekilde bu işi yapmak istiyorum dediğimde, veriyorlar elimize uzun bir liste. Bunları yerine getirmek için 210 bin lira para harcamak zorundayız. Verdiğimiz para ile üç tane kaçak fırın açılıyor. 60 bin lira ile devleti ve konunu tanımıyorsanız üç tane fırın açarsınız. Hangisi karlı? 300 bin lira ile kanuni yoldan fırın açanla, 60 bin lira ile fırın açan adam şu anda eşit. Biz şu anda 100 kiloluk adamın karşısında 50 kilo ile mücadele etmeye çalışıyoruz. Ve ne kerametse tarım bizi denetlemeye gelir. Bizi denetlemesi çok iyi. Çünkü ben evladıma yedirmediğim ekmeği, kimseye yedirtmem. Denetlemeye gelen arkadaşlara diyorum ki arka sokakta bir fırın daha var. Orayı da denetleyin diye kaydı yok diyor bize.”

SORUN YÖNETMELİK

Fırıncıların yönetmeliğinde de sorun olduğunu belirten Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa İnce, “Ana sorun bizim fırıncıların yönetmeliğinde sıkıntı var. Bakanlık unlu mamuller diye ayırmış. Unlu mamullerin içinde olmayanlar, ekmek ve ekmek çeşitleri, hamburger, sandviç, sade pide bunun haricindeki tüm ürünler unlu mamullerden çıkıyor. Unlu mamullerin yasasıyla, ekmeğin yasası farklı. Şu anda ekmek ruhsatı almak için sıfırdan bir bina yapmak gerek. Fırın açmak için üç ana şart var. Ancak bunlar uygulanmıyor. Biz bağırıyoruz ruhsatsız fırınlar diye. Belediyeleri şikayet ettik. Belediyelerde diyor ki onların ruhsatı var. Ne ruhsatı var diye sorduğumuzda onlar da fırınların unlu mamuller ruhsatının olduğunu söylüyor” şeklinde konuştu. YAPRAK ÖZER/ANTALYA GÜNDEM ÖZEL