Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan defile ile kapılarını açan Kadın Kooperatifleri Festivali önceki gün başladı. 5 Eylül’e kadar sürecek olan festivalin ilk gününde ünlü sanatçı Leman Sam sahne alarak katılımcılara keyifli anlar yaşattı

Muratpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen ve 5 gün sürecek olan Kadın Kooperatifleri Festivali önceki gün başladı. Festivalde, Antalya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan defile büyük ilgi gördü. İlk gününde ünlü sanatçı Leman Sam’ı ağırlayan festivale, CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul, ilçe başkanları, STK başkanları ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra birçok vatandaş katıldı. Çarşamba günü bitecek olan festivalin son gecesinde ise Muratpaşa Belediyesi Gençlik Orkestrası, Anadolu Ezgileri ile sahne alacak. Alyazma başlığı altında kadın danışma merkezleri, kadın emeği değerlendirme ve eğitim çalışmaları, mor makas gibi önemli çalışmaların aktörü olan Muratpaşa Belediyesi kadının değerini ön plana çıkaran projeleri ile gönüllerde iz bırakmaya devam ediyor.

BAŞKAN UYSAL’DAN ÇAĞRI

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, festivalin Türkiye’de örneği olmadığını belirterek bir çağrıda bulundu. Kadının, sosyoekonomik gücünün eline alması gerektiğini vurgulayan Başkan Uysal, “Bugün buradan bir çağrıda bulunuyorum. Tüm Türkiye, yerel yönetimler, tüm genel kamu yönetimi, hepimiz temsil tören ağırlama hediyelerinin tamamını kadın kooperatiflerinden alalım. Büyük bir dönüşümün, büyük bir rahatlamanın vesilesi olalım. Çok mu zor olur? Yandaşlar üzülür mü?” sözlerine yer verdi.

TOPLUMSAL ÜRETİM

Türkiye’de örneği olmayan bir işe imza attıklarını ifade eden Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Hep beraber muhteşem bir iş yapıyoruz. Kadın kooperatiflerimizi bir meydanda buluşturup, onların emeğini sunmalarını sağlıyoruz. Kadınlarımızın toplumsal üretim ilişkileri içinde kendi pozisyonlarını ortaya koyması insanlık tarihi boyunca problem oldu. 21. yüzyılda artık bu problem olmasın. Teknolojik gelişmeler ile birlikte kas gücü kullanımı minimuma düşmüş vaziyette. İnsanlık artık beyin gücüyle hayatını sürdürüyor. Öyleyse hala kadınlarımızın sosyokültürel, ekonomik hayatta yeterli rolü alamamalarının mantıklı hiçbir nedeni yok. 21. yüzyılda bırakın yüksek teknolojiyi, üretimi robotlara devredeceğimiz bir süreçte olmalıyken hala niye kadınlarımız istediğimiz durumda değil? Dünyada bundan 90 sene önce Suriye ve Mısır gibi ülkelerde kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 10 ve altındaydı.

SOSYOEKONOMİK GÜÇ

Biz Cumhuriyet ülkesinde bunu yüzde 30’a çıkarabilmişiz. Modern dünyada da yüzde 50 durumda. Cinsiyetlerin birbirine egemenliği kabul edilemez. Sosyoekonomik gücü diğer rolleri de belirliyor. Kimse masal anlatmasın. Kadın eğer üretime, mülkiyete sahipse, ekonomik hayatın içindeyse güçlüdür. Dünyada da bu böyledir. Her zaman egemenliği oluşturan durum sosyoekonomik güçten geçiyor. Belediyelerin altından kalkamayacağı dozda tek başına hayatını idame ettiren kadınlarımız var. Tek başına ayakta kalması mümkün olmayan kadınlar var. Bu konuda genel kamu yönetimine çok büyük iş düşüyor. Eğer genel kamu yönetimimiz kadınlarımızın oluşturacağı kooperatiflerin üretimini, üretim aşamasından satış ve pazarlama aşamasına kadar sahiplenmediği sürece biz Türkiye’de cinsiyetler arası zulmü önleyemeyiz. Kadına şiddeti önleyemeyiz. Dolayısıyla da toplumsal ahlak sıkıntılarının önüne geçemeyiz” ifadelerini kullandı. FATMA ARSLAN / ANTALYA GÜNDEM HABER