Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Erdoğan, genellikle yüksek kalp hızı, düzensiz kalp atımı veya kalbin güçlü kasılması durumlarında hissedilen çarpıntının ciddi bir hastalığın belirtisi olabileceğini belirterek, çarpıntı nedenlerini ve hangi durumlarda ciddiye alınması gerektiğini anlattı

 

İkisi kulakçık, ikisi karıncık olmak üzere 4 ana odacıktan oluşan kalp, kasılması için gerekli olan elektriksel uyarıyı, sinüs düğümü denilen biyolojik pil vasıtasıyla kendisi oluşturmaktadır. Erişkin yaştaki normal bir bireyde ortalama kalp hızı dakikada 60 ila 80 civarındadır. Fakat bazı durumlarda kalbin hızlı, düzensiz ve şiddetli artması sonucu çarpıntı şikayetleri doğabilmektedir. Özel Akdeniz Sağlık Vakfı Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Erdoğan, kişilerde çarpıntıyı tekleme, kuş çırpıntısı, kalbin hızlı atması ve kalp atışlarının güçlü hissedilmesi gibi farklı şekillerde olabileceğini söyledi. Günümüzde özellikle erişkin yaş grubunda çarpıntı şikayetiyle çok sık karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. Erdoğan, “Çarpıntı şikayeti her ne kadar rahatsızlık verici ve kişiyi tedirgin edici bir durum olsa da çoğunluğu tehlike arz etmemektedir. Genellikle stres ve yorgunluk gibi nedenlerle ortaya çıkan çarpıntı şikayeti, bazı durumların varlığında tıbbi tedavi gerektiren ciddi kalp hastalığının belirtisi olabilir. Bu nedenle kalbinize iyi bakın ve unutmayın, kalbiniz sizin için çarpıyor” dedi.

 

SİZ DE HANGİLERİ VAR?

 

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Erdoğan bazı durumların varlığında ve bazı hasta gruplarında çarpıntı şikayetinin önemli olabileceğini vurgulayarak, “Mesela, bilinen bir kalp hastalığı varsa, ataklar sık olmakta ve uzun sürmekteyse. Göğüste sıkışma ya da rahatsızlık hissi ile beraberinde nefes darlığı ve yorgunluk hissi oluyorsa. Ardından baş dönmesi veya bayılır gibi olma hissi varsa. Çarpıntı sırasında tam bilinç kaybı meydana gelmişse, birinci derecede akrabalarında genç yaşta ani ölüm veya kalp hastalığı hikayesi varsa mutlaka doktora gidilmelidir. Bu tip şikayetler, kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, kalp yetersizliği, kalp damar hastalığı, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları, panik atak, zehirli guatr ve ciddi kansızlık gibi önemli hastalıkların belirtisi olabilir” şeklinde konuştu.

 

Sık olmayan ve birkaç saniye içinde kendiliğinden sonlanan çarpıntı ataklarının genellikle önemsiz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erdoğan, çarpıntıya yol açan nedenlerin çoğu zaman kalp hastalığının dışında, alkol, stres, gerilim, yoğun tempoda çalışmak, kafein içeren gıdalar ve sigara gibi nikotin içeren ajanlardan kaynaklandığını söyledi. Bunlar dışında takviye amaçlı sıkça tüketilen bitkisel karışımlar, kansızlık, kadınlarda adet dönemi, gebelik, astım tedavisinde kullanılan ilaçlar ve menopoz gibi durumların yol açtığı hormonal değişikliklerin de çarpıntıya neden olabileceğini dile getirdi.

 

İHMAL ETMEYİN

 

Çarpıntı şikayeti olan kişilerde çarpıntının altında yatan nedenin ciddi bir rahatsızlık olup olmadığını muayene sonrası yapılacak birkaç basit testle belirlenebildiğini söyleyen Özel Akdeniz Sağlık Vakfı Yaşam Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Erdoğan, bu testlerden önemli olanları şu şekilde aktardı:

 

Elektrokardiyografi (EKG) kalbin elektriksel akımının 12 ayrı kaydını içeren grafik olup, 2-3 dakikada elde edilir ve hiçbir zararı yoktur. Ekokardiyografi (EKO) Kalbin kalbe özgü ultrason ile görüntülenmesidir, 10-15 dakika sürer ve zararsızdır. Holter takibi, cep telefonu büyüklüğüne yakın bir cihazla kalbin 24 saat süreyle ritmi kaydedilir ve cihaza uygun bilgisayar sistemine yüklenerek analiz yapılır. Bunlara ilaveten kan sayımı yapılması ve guatr hormon düzeylerinin ölçülmesi de oldukça önemlidir. FATMA ARSLAN / ANTALYA GÜNDEM ÖZEL HABER